Astăzi a venit rândul Egiptului să ne relateze de măsurile luate ca turiștii să călătorească cu încredere spre tărâmul faronilor. Egiptul, cu farmecul lui aparte, cu multitudinea de variante de a petrece timpul liber, cu magia și istoria uimitoare este o destinație care oferă o vacanță de neuitat chiar și celui mai sceptic turist.

Fie că alegeți Hurghada, El Gouna sau Sharm el Sheikh  apele de turcoaz ale Mării Roşii, multitudinea de activităţi distractive şi culturale cu siguranță vă vor oferi o experiență minunată.

Dar să vedem cum se pregatesc prietenii noștri din Egipt:

– conformare cu normele de igienă și siguranță oferite de Ministerul Turismului și al Antichităților;

– punerea la dispoziția angajaților și a turiștilor de echipament de protecție;

– dezinfectarea zonelor publice din oră în oră;

– lifturile se vor folosi la capacitate 50% din capacitatea totală;

– bagajele sunt sterilizate înainte de intrarea în hotel;

– check-in ul se face electronic sau cu folosirea pixurilor de unică folosință;

– turiștilor li se va lua temperatura de fiecare dată când intră în hotel;

– camerele si coridoarele sunt curațate zilnic și după check-out;

– nu se vor servi mesele în stil bufet, se vor folosi pe cât posibil tacâmuri de unică folosință, dezinfectante vor fi poziționate pe fiecare masă;

– narghileaua este interzisă;

– piscinele și plajele vor fi deschise, se va pastra o distanța de 2 metri între șezlonguri, prosoapele de plajă se vor livra în cameră.

– nu vor fi deschise saunele, jacuzzi și baile de abur;

– fiecare hotel are un medic rezident și o clinică;

– hotelurile certificate de Ministerul Turismului și Antichităților vor avea un logo distinct afișat.

În cazul meu, Egiptul este mereu o variantă de concediu pe care o iau în calcul. Dacă alegeți si voi varianta asta vă recomand să nu ratați niște excursii care vă vor purta înapoi în timp și veți descoperi farmecul și grandoarea Egiptului.

Valea Regilor este așezată pe malul vestic al orașului Luxor sau vechea Theba. Aici se află 62 de morminte găsite, cel cu numărul 62 fiind al lui Tothankhamon, descoperit de Howard Carter în anul 1922. În acest loc au fost îngropați faronii celui de-al treilea regat, “Cel nou, theban”, loc în care sperau să-și poată întâlnii zeii vieții de apoi.

valea regilor 2

Luxor este unul dintre cele mai mari oraşe din sudul ţării, cu aproximativ 150.000 de locuitori, cu cele mai interesante descoperiri arheologice din perioada Egiptului antic. Unul dintre punctele cele mai frecventate de turiști este templul din Luxor, “Orașul celor 1000 de porți”, templul construit aproape în totalitate de către faraonii Amenhotep III și Ramses II, în jurul anilor 1400 BC. A fost construit pentru a celebra venirea “noului an calendaristic” sau sărbătoarea Opet. Cele doua temple, Karnak și Luxor au fost unite între ele de o alee pavată și flancată de statui sub formă de sfincși, ele mai putând fi observate doar în fața  Templului Luxor, celelalte fiind îngropate odată cu ridicarea noului oraș Luxor.

luxor

Karnak este numele egiptean modern atribuit complexului de temple, capele, stâlpi, grupuri statuare și alte construcții, situate în zona Thebei, fosta capitală a Egiptului antic. Printre edificiile remarcabile rămase din perioada de glorie a Egiptului se remarcă Templul lui Amon din Karnak, cea mai importantă clădire a complexului monumental și cel mai mare edificiu cu destinație religioasă construit vreodată. Starea excelentă în care acesta s-a păstrat îl transformă într-unul dintre cele mai vizitate obiecte turistice din Egipt. Cea mai frumoasă parte a complexului este Marea Sală Hipostilă, cu douăsprezece coloane de 25 de metri. Se estimeaza faptul că acest complex ar fi fost construit pe o durata de aproximativ 1300 de ani. Karnak-ul a reprezentat unul din cele mai importante locuri ale cultului lui Amun, fiind așezat pe o suprafașță de 1500 x 800 metri. Aici se gasesc, astfel, multe sanctuare, diferiti piloni si coloane, atât în formă de floare de lotus cât și de papirus. Toate acestea au fost dedicate zeilor din Theba, dupa cum a fost denumit orasul construit în jurul acestor temple.

Karnak 2

Aswan este cel mai mare oraş din sudul ţării, numit și „poarta Africii“. De atmosfera orașului aparțin și pânzele albe a iahturilor/felucilor, care mijloacele principale de transport între insule, deoarece în Aswan nu există nici un pod. În anul 1960 s-a construit Marele baraj pe Nil, factor important în viața egiptenilor din punct de vedere al producerii energiei electrice și irigației.
Printre atracțiile turistice principale se numără templul din Philae, situat pe una dintre insulele de pe Nil.

aswan

Orasul Cairo este capitala Egiptului și în acelasi timp cel mai mare oraș african, ca număr de locuitori. Pe lânga piramidele de la Giza următorul obiectiv turistic ca importanță este faimosul Muzeu de Egiptologie, în muzeu se mai afla peste 120.000 de diferite artefacte. Bazarul Khan-el- Khalili, cel mai mare bazar din Orientul Mijlociu este un alt obiectiv turistic. Orasul medieval, Islamic, este un loc în care imaginea celor mai vechi moschee se imbina perfect cu imaginea vieții de zi cu zi a egiptenilor. Printre moscheele care merită a fi vazute sunt moscheea lui Mohamed Ali, moscheea Ibn Tulun cât și cea mai veche moschee din Africa, moscheea El- Azhar ( 960 A.D.)  Dar pe lânga multitudinea de moschee, aici se află și cartierul coptic, cu biserici datând din secolul IV, cât și faimoasa fortareață a lui Salah- el- Din, denumită, simplu, “ Citadela”.

Egiptul ne așteaptă cu unele dintre cele mai bune locuri de scufundari din lume, locaţii luxoase, beduini şi localnici prietenoşi… şi nu uitaţi: “în viaţa asta rămânem doar cu ce am visat, cu ce am iubit şi cu cât am călătorit…”