Incursiunea în Orientul Mijlociu continuă cu o vizită în mai puțin cunoscutul Oman.  Țara are o poziție strategică extrem de importantă în zona Golfului Persic, învecinându-se la nord-vest cu Emiratele Arabe Unite, la vest cu Arabia Saudita si la sud-vest cu Yemen. Din secolul al XVII-lea, Omanul, era un adevărat imperiu concurând cu Portugalia și Marea Britanie pentru supremația în Oceanul Indian și Golful Persic. Apogeul acestuia a fost în secolul al XIX-lea când a cucerit strâmtoarea Ormuz în Iran, Pakistanul de astăzi și Zanzibarul.

Omanul este diferit de orice altă țară arabă prin faptul că oferă șansa unică de a vedea și simți cum tradițiile și cultura nealterată reușesc să învingă opulența, bogăția extremă și modernitatea dusă la extrem. Omanul este și în zilele noastre o enclavă a tradiției arabe.

Omanul  oferă şansa unică de vedea lumea arabă fără distorsiunile aduse de bogăţia extremă, deoarece deşi în ultimele decenii s-a modernizat mult şi o parte semnificativă a economiei sale este acum turismul, Omanul a rămas  totuşi o enclavă a tradiţiei arabe. Găsim aici o valoroasă moștenire culturală, un sentiment al identității bine definit demn de principalul port comercial al Golfului Persic.

Muscat este capitala statului Oman și este situat pe coasta Mării Arabiei. Orașul este dominat de peisajul munților Hajar și se află în apropierea Strâmtorii Ormuz. Orașul este de fapt format din trei așezări: Muscat – orașul-cetate, locul unde se afla Palatul Regal,  Matrah – o așezare pescărească unde se afla souq Matrah și Ruwi – inima comercială si administrativă a capitalei. 

 

Ce vizităm în Muscat:

Palatul Sultanului-  se află în apropierea portului și este usor de recunoscut dupa pilonii în formîă de ciuperci albastre și aurii. Pe latura interioară exista o alee de palmieri care duce la muzeul național și catre grădinile regale. 

Muzeul Bayt al Zubair

Muzeul se afla intr-o casa frumos restaurata unde puteti afla mai multe despre patrimoniul, traditiile si cultura statului Oman. Muzeul gazduieste numeroase expozitii internationale de arta.

Moscheea Sultanului Qaboos

Cea mai importantă şi somptuoasă moschee din Oman, cadou pentru poporul din Oman de la sultanul Qaboos la împlinirea a  30 de ani de domnie, piesă spectaculoasă a arhitecturii islamice moderne. Inaugurarea a avut loc în 2001, este singura moschee din Oman care poate fi vizitată de oricine își dorește și reprezintă locul de rugăciune pentru 20000 de credincioși. La construcţie acesteia s-au folosit 300.000 de tone de nisip indian, aceasta are o cupolă centrală de 50 m înălţime, un minaret de 90 m înălţime şi alte 4 cupole laterale de 45 m. Atracția moscheii este a doua carpeta din lume ca marime (60×70 metri) care cântărește 21 de tone, țesută de meșteri din Iran (400 de persoane au lucrat timp de 4 ani), alcătuită din 1 700 000 000 noduri și conține modele tradiționale din Tabriz și Isfahan. Moscheea adăpostește și al doilea cel mai mare candelabru din lume, înalt de 14 metri, cântărește 8.5 tone și conține 600.000 de cristale.

Muttrah Souq

Muttrah Souq o piață tradițonală arabă care păstreaza stilul clasic, la intrarea în Souq există o cafenea, loc de întâlnire pentru localnici. Aici găsiți antichități, bijuterii, haine tradiționale, condimente. Tot aici o să vă cuprindă mirosul de tâmâie, comercializarea tamâiei este strâns legată de istoria Omanului, datorită unei faimoase vechi rute de comerț care lega Omanul de Egipt, posibil chiar din timpurile faraonilor. Aceasta aroma bogată și întepătoare este obținută din seva copacilor Boswellia, care cresc din belsug în Oman. Tot aici puteți observa tradițiile arabe păstrate și prin port, bărbaţii poartă dishdasha, o haină lungă şi largă de culoare albă sau albastru deschis, cu broderii în jurul gâtului şi la manşete şi o eşarfă pe cap, iar femeile o haină lungă, abaya, largă şi de culoare neagră.

Omanul miroase a parfumuri și a tâmâie și emană din toți porii respectul pentru tradiție, cultură și apartenență. Omanul are o lecție de ”predat”, accea că este o dovadă de respect față de oameni, timpuri și natură să păstrăm nealterate tradițiile, identitatea națională și patriotismul local pentru generațiile viitoare.

Călătoria continuă…și nu uitați: 

În viaţa asta rămânem doar cu ce am visat, cu ce am iubit şi cu cât am călătorit…