Termenul ”Orientul Mijlociu” definește o zonă generală, deci fără granițe precise. Majoritatea experților consideră că acesta include Arabia Saudită, Armenia, Azerbaijan, Bahrain, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Georgia, Iran, Turcia, Irak, Israel, Iordania, Kuweit, Liban, Oman,  Qatar, Siria, Yemen și teritoriile palestiniene.  

Incursiunea noastră în cele 1001 de nopți în Orientul Mijlociu se va desfășura de această dată în Emiratele Arabe Unite, Oman și Qatar.

Orientul întotdeauna a exercitat pentru fiecare din noi o atracție fascinată poate datorită indepărtării, poate datorită culturii diferite sau a exotismului emanat. Trebuie să recunosc ca de mult timp am așteptat o incursiune în lumea aceasta atât de diferită și atunci când am descoperit un itinerariu al unui vas de croazieră care puncta cateva din  ”țintele” mele din Orientul Mijlociu nu am putut refuza aventura. 

Astfel, m-am îmbarcat la bordul COSTA DIADEMA, care ofera cea mai complexă, inovativă și minunată experiență la bordul unui vas de croaziera. Doar sa va dau câteva indicii despre navă: are o capacitate de 3708 pasageri, un echipaj de 1253 persoane și a fost construită în anul 2013. Vasul are 14 punți accesibile, 2 piscine, 8 jacuzzi-uri și nenumărate variante de petrecere a timpului liber. La bordul vasului găsim 1862 de cabine, împărțite pe 16 categorii.

În postări trecute v-am recunoscut ca îmi place acest tip de turism la bordul unui vas de croazieră. Dar, dați-mi voie să vă amintesc că: o croazieră este o vacanță, o evadare din stresul cotidian, un hotel plutitor unde trebuie să despachetezi doar o dată… O croazieră oferă șansa la relaxare și la descoperirea dotărilor confortabile, a mâncării rafinate, a servirii ireproșabile, a unui vas care schimbă decorul doar pentru pasagerii săi… Este o vacanța fără griji și cel mai important: este o vacanță extrem de sigură. Totul este la îndemâna turiștilor și mai mult, întotdeauna este cineva dispus să ajute. O croazieră oferă un excelent raport calitate-preț, varietate, o șansă de a descoperi locuri noi, de a întâlni oameni diferiți, de a lega noi prietenii, și pe lângă toate acestea oferă ingredientele unei excursii de neuitat.

Revenind la itinerariul meu acesta a fost: Dubai (Emiratele Arabe Unite)- Muscat (Oman)- Doha (Qatar)- Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite) – Dubai.

Astfel, povestea mea începe în Dubai, unde am avut norocul să cunosc un ghid extrem de profesionist și simpatic, Geo, (vorbitor de limba română) care în cele aproape două zile de stat în Dubai ne-a introdus într-o lume a opulenței, luxului, a zgărie-norilor și constrastelor.

Dubai a fost la început o mică așezare pescărească, care în jurul anului 1830 a fost preluată de o parte a tribului BANI YAS din oaza Liwa, condus de familia Maktoum, familie care și astăzi conduce Dubaiul. Dubai s-a aflat sub protectoratul Regatului Unit pe parcursul secolului al XIX-lea. Economia Dubaiului a început să prospere după 1894, când şeicul Maktoum Bin Hasher Al Maktoum a început să acorde scutiri de taxe comercianţilor străini. La începutul secolului al XX-lea, Dubai era o aşezare de numai 3 km lungime şi 1 km lăţime, cu majoritatea caselor construite din ramuri şi frunze de palmier; doar locuinţele de pe malul firului de apă erau construite mai solid din piatră. În 1908 erau consemnate 350 de prăvălii in Deira şi 50 în Bur Dubai, specializate în comerț cu diverse produse, acestea devin ma tarziu bazarele din zilele noastre. În anii 1950, prosperitatea Dubaiului creşte odată cu dezvoltarea comerţului cu aur, iar în 1966 când se descoperă petrolul începe creșterea fulminantă a emiratului și aici începe crearea Dubaiului modern.

Dubaiul din ziua de astăzi înseamnă zgărie-nori, mașini scumpe, hoteluri de lux, și un peisaj urban care te lasă efectiv fără cuvinte. În Dubai se contruiește continuu și se pare ca asistăm la un concurs între marii arhitecți ai lumii care se întrec în măiestrie și inventivitate.

Prima noastră oprire în turul Dubaiului organizat fără cusur de Geo, a fost Dubai Marina.

Dubai Marina este un cartier prosper al Dubaiului, cunoscut pentru The Beach at JBR, un complex pentru petrecerea timpului liber, cu restaurante și plaje cu nisip pentru relaxare.  Aici navigheaza yachturi de lux care pot fi admirate de pe promenade Dubai Marina Walk, străjuită de cafelene și standuri cu produse artizanale. Seara aici puteți încerca o croazieră pe un vas traditional- dhow unde veți avea o panorama de neuitat.

Turul continuă cu opriri pentru a vedea Atlantis The Palm și Burj al Arab. Cele două hoteluri sunt adevărate bijuterii și embleme ale Dubaiului. Atlantis The Palm situat pe insula artificială The Palm Jumeirah, cea mai mare insulă artificială din lume, are forma unei frunze de palmier și este compusă dintr-o “tulpină” (șoseaua centrală), lungă de 2 km și 17 ramificații, unite printr-o altă șosea circulară,  beneficiază de o incredibilă plaja de nisip și o panorama impresionantă asupra Golfului Arabiei. Turiștii cazați aici au acces la un acvariu, la innot cu delfinii și intrarea la cel mai mare parc acvatic din Orientul Mijlociu. Burj Al Arab este cunoscut ca fiind singurul hotel de șapte stele din lume (oficial cinci stele delux) și este in top 3 cea mai înaltă clădire din lume folosită exclusiv ca hotel. Și acest hotel este situat pe o insulă artificială, aflata la 280 m de plaja Jumeirah. Clădirea are forma de velă, fiind inspirată din bărcile tradiționale- dhow. Si acest hotel oferă turiștilor cazați aici acces la parcul acvatic Wild Wadi Park.

Și acum a venit randul celei mai fascinate părți ale turului după parerea mea, trecerea din Dubaiul modern în Dubaiul Clasic cu o barca abra. Chiar daca trecerea dureaza undeva la cinci minute oferă șansa de a admira casele tradiționale, turnurile și minaretele și de a ajunge la bazarul de mirodenii sau cel de aur. Abrele străbat Dubai Creek, un canal natural cu apă sărată care împarte orașul în două (Deira și Bur Dubai) și ajunge până la Golful Persic. În opinia mea acest moment a fost cel mai autentic și mai apropiat de spiritul oriental. 

Piața de Aur sau Gold Souk Dubai este locul în care puteți vedea cel mai mare inel de aur din lume, iar cei de aici se laudă câ în bazar sunt de vânzare peste zece tone de aur. Străduțe înguste cu vitrine care strălucesc de bogația dată de aurul de 22 si 24 de carate vă așteaptă aici. Magazinele sunt deschise pana seara în jurul orelor 22.00. În imediata apropiere se află Piața de condimente, o adevărată simfonie de culori, mirosuri și gusturi. Cuișoare, nucșoară, scorțișoară, șofran și curcuma sunt câteva din condimentele care vă așteaptă aici! În Orientul Mijlociu parfumurile sunt o adevărată cultură, astfel găsim aici Piața de parfumuri, unde se comercializează extracte extrem de puternice, dintre care se remarcă Frankincense, o esență naturală puternică, obținută din rășina a patru specii de arbori, cu rădăcini adânci chiar și în biblie – se pare că Frankincense (care vine din „franc encens”, în limba veche franceză „parfum de calitate”) a fost unul din cadourile făcute de magi copilului Iisus. 

Turul continuă spre Dubai Mall, cel mai mare centru de cumpărături din Dubai, întins pe o suprafață de peste un milion de metrii pătrați care cuprinde și Acvariul Dubai, patinuarul olimpic și Dubai Fountain. Dubai Fountain, cea mai înaltă fântână coregrafică din lume oferă o experiență captivantă cu apă, muzică și lumini. Fântâna aruncă o dată până la 22.000 de galoane de apă (84.000 litri) la o înălțime de 140 de metri. Fiecare jet de apă iluminat în culori se leagănă pe ritmul muzicii, producând ceea ce a devenit cel mai popular spectacol din Dubai. Spectacolul, care are loc la fiecare 30 de minute, în fiecare seară, începând cu orele 18:00. 

Din Dubai Mall urmează o altă aventură: urcăm în Burj Khalifacea mai înaltă clădire din lume (încă…:) ). Structura impunătoare este, în esență, realizată din trei secțiuni dispuse în jurul unui nucleu. Văzută de sus, respectă modelul domului în formă de ceapă care se regăsește adesea în arhitectura islamică, deși la o scară mult mai mică. Clădirea Burj Khalifa, înaltă de 828 metri, a atras vizitatorii din întreaga lume încă de la deschiderea sa, în 2010. Burj Khalifa se mândrește nu cu una, ci cu două punți de observație – At The TOP, așezată la etajele 124 și 125, precum și cea mai înaltă platformă de observaţie (la 555 de metri), amplasată la etajul 148.

În timpul ce ne-a mai rămas în Dubai am ales să facem și o activitate mai plină de adrenalină și am ales Safari în deșert. Deșertul Arabiei este al doilea mare deșert al lumii, dupa Sahara. Programul a fost unul foarte bine pus la punct și pe langa distracția cu jeepurile pe dune am luat cina într-o tabără de beduini în mijlocul deșertului unde am avut oportunitatea de a călării o cămilă, de a încerca portul popular local, de a face un tatuaj cu henna, de a ne poza cu soimi. În timpul delicioasei cine am avut parte de un spectacol impresionat de belly dancing, dansul dervish-ilor și inghițire de flăcări. A fost o activitate care a meritat din plin și oricând se poate repeta!

 

Incursiunea în această lume specială a început exact asa cum mă așteptam: cu mult aur și opulență, cu miros de santal și parfumuri grele, cu gust de curmale și mirodenii. Cu o îmbinare fantastică de tradiție si modernitate, cu lecții de viață care-și vor pune adânc amprenta asupra mea, cu dorința de a afla mai multe despre partea asta a Universului. De aici plecam spre Muscat, capitala Oman-ului. Vă aștept la următoarea poveste din cele 1001 din Orientul Mijlociu.

P.S. Daca ajugeți în Dubai nu uitați să-l contactați pe Geo, mai rar așa ghid simpatic și pasionat!