Cele 7 minuni ale Portugaliei (Sete Maravilhas de Portugal) este o listă de locații culturale deosebite aflate în Portugalia. Inițial,
Instituto Português do Património Arquitectónico a selectat 793 de monumente pentru a concura la un loc pe lista celor șapte. Selecția experților a limitat lista monumentelor candidate la 77, iar apoi specialiști de la Universitatea Evora au ales 21 de finaliste. Votul a fost public, a durat șase luni și s-a putut vota prin internet, SMS și telefon. În 7 iulie 2007 a fost făcută publică lista celor 7 minuni ale Portugaliei.

Sunt foarte mândră că în micul city-break pe care l-am facut recent în Portugalia am reușit sa văd 6 din cele 7 minuni. Cum? Acestea 6 se găsesc în Lisabona și în jurul acesteia, iar transportul în Portugalia este extrem de facil.

Care sunt cele 7 minuni ale Portugaliei?

  1. Castelul medieval Guimaraes

Castelul medieval a fost construit în secolul al X-lea cu scopul de a apăra o mânăstire de atacurile inamice. Castelul se presupune a fi locul de naștere a primului rege al Portugaliei, Afonso Henriques. Dar, mai multe despre aceasta locație vă voi povesti dupa ce o voi vizita…

2. Castelul Obidos

În anul 1282, orașelul Obidos a fost făcut cadou de nuntă de regele Dinus I viitoarei lui soții, Isabela de Aragon, iar astfel a devenit o tradiție ca Obidos să fie cadou de nuntă în familiile regale portugheze. Această tradiție s-a păstrat până în anul 1833.   Zidurile cetății Obidos adăpostesc câteva biserici vechi de sute de ani, unele de-a dreptul spectaculoase, precum Biserica Sf Maria. Castelul își păstrează forma trapezoidă originală și se află la 79 de metri deasupra nivelului mării. În prezent se pot observa elemente arhitecturale gotice, baroce, romane și manueline. Astăzi, castelul a fost transformat într-un hotel de lux.

În Obidos nu trebuie să ratați Ginja (sau Ginjinha), lichiorul local, asemănător cu vișinata noastră servit în mici căni de ciocolată.


3. Mânăstirea Batalha

Mânăstirea este una dintre cele mai importante ale Portugaliei datorită semnificației sale istorice. Apariția acesteia se datorează îndeplinirii promisiunii facute de regele Jao I soției sale. Câștigarea bătăliei de la Aljubarrota în 1385 care a însemnat și recâștigarea independenței Portugaliei față de coroana Castiliei a dus la construirea acestei mânăstiri ca semn de mulțumire adusă Fecioarei Maria. Biserica are o lungime de 80 de metri, 22 de metri lațime și o înălțime maximă de 32,5 metri și este cea mai importantă reprezentare a stilului gotic portughez.

Cea mai impresionantă parte a complexului se află în centrul capelei, si este mormântul medieval al lui Dom Joao I si al soției sale, regina Philippa de Lancaster. Acest mormânt este primul mormânt comun din Portugalia realizat pentru sot și soție, pe care sunt sculptate blazoanele Caselor de Lancaster și Avis. În pereții capelei se găsesc nișe, în care au fost înmormântați fiii regelui Joao și ai reginei Philippa, printre ei aflându-se și prințul Henric Navigatorul.

4. Mânăstirea Alcobaca

Alcobaca este cunoscută datorită faptului că a fost prima catedrală construită în stil gotic din Portugalia, dar și datorită impresionantei povești de dragoste între Don Pedro și Ines.

Se spune că regele Pedro I s-a indrăgostit de Ines de Castro, o domnișoară din suita reginei. La doi ani de moartea reginei Constanza, Pedro I o i-a de soție pe Ines de Castro într-o ceremonie secretă. Această nuntă a stricat definitiv relațiile lui Pedro I cu tatăl său care ordonă răpirea și izolarea lui Ines într-o mânăstire din Coimbra. Pe 7 ianuarie 1355, trei slujitori loiali regelui, o ucid pe Ines într-un parc din Coimbra. Furia și durerea lui Don Pedro provoacă un război civil care se încheie pe 15 august 1356 cu un acord cu tatal său. Pe 8 mai 1357, după moartea tatălui său, Alfonso al IV-lea, Pedro I este încoronat rege.

De asemenea, se spune că primul lucru pe care l-a facut când s-a urcat pe tron, a fost să exhumeze trupul iubitei Ines, pe care l-a expus într-o sală unde toți curtenii au fost obligați să-i aducă omagiu de recunoaștere reginei prin sărutarea mâinii descompuse ale acesteia.

Alcobaca a ajuns, până la finele secolului al XIII-lea un centru educațional important cu o bibliotecă impresionantă. Mănăstirea adăpostește mormintele mai multor regi ai Portugaliei, dar niciunul nu este așa faimos ca cele ale lui Pedro I și al iubitei lui Ines de Castro. Extrem de bogat ornamentate, mormintele sunt adevărate opere de artă, extrem de elaborate, prezentând scene din istoria Portugaliei, scene biblice, sau scene fanteziste.

5. Mânăstirea Jeronimos

Această mânăstire este locul de veci a lui Vasco da Gama și un simbol al bogației și puterii Portugaliei din timpul marilor descoperiri geografice.
Cele mai vechi părți ale sale datează încă din secolul al VI-lea. Regele Manuel I a construit-o în anul 1502 pe locul unui schit fondat de Printul Henry Navigatorul, unde Vasco da Gama și echipajul său și-au petrecut ultima noapte în Portugalia, în rugăciune înainte de a pleca spre India. A fost contruită pentru a comemora expediția lui Vasco da Gama și pentru a mulțumi Fecioarei Maria pentru succesul acestei călătorii.


6. Palatul Pena

Se spune că în zilele cu cer senin acesta este vizibil de la Lisabona, la o distanță de 33 kilometri. Castelul pare neobișnuit, îmbină stiluri care exprimă influența cuceririlor dar și a cuceritorilor Portugaliei (romani, arabi, spanioli, indieni). Mândria de fi marcat era navigației și a marilor descoperiri este subliniată în castel la intrarea în palat de unde te scruteaza zeul Triton, fiu al lui Poseidon, zeul mării. Ziduri colorate, porți impresionate, creneluri, decoruri interioare de un lux incredibil, daruri din expediții sunt câteva dintre detaliile pe care le veți descoperi aici.

7. Turnul Belem

Istoria turnului este profund legată de epoca marilor descoperiri geografice. A fost construit în secolul al XVI-lea la ordinul Regelui Manuel I, care a decis să implementeze planurile predecesorului său, Regele Joao II, pentru a consolida sistemul de apărare de pe malul Râului Tagus. Arhitectul şef a fost Francisco de Arruda, care a inserat vizibile elemente maure în patrimoniul general structural şi decorativ al turnului.

Turnul este spectaculos atât pe dinafară, cât şi pe dinăuntru. Foarte interesantă este statuia gotică ce o redă pe Nossa Senhora do Bom Sucesso (Fecioara Norocului) situată sub un baldachin bogat decorat, sau capul de rinocer de sub turnul de veghe vestic al structurii.

Interiorul turnului este împărţit în câteva nivele: la primul nivel este situată Sala Guvernatorului (Sala do Governador), în vreme ce aşa-numita Sala dos Reis (Sala Regelui) este localizată la cel de-al doilea nivel. Sala Audienţelor (Sala das Audiencias) este situată pe cel de-al treilea etaj.

Cum am reușit sa le vizitez?

Ei bine, Obidos, Alcobaca , Batalha se pot vizita într-o singură zi, eu am mai adaugat acestei zile și Fatima. Puteți opta să le vizitați pe cont propriu sau să achiziționați o excursie de o zi de la o agenție de turism locală.

De asemenea, Palatul Pena, aflat în Sintra se poate vizita în altă zi, accesul cel mai facil de face cu ajutorul trenului care face maxim 40 de minute din Lisabona. În Sintra am profitat și am mai vizitat și alte castele din acest minunat loc, mai multe detalii aici.

Turnul Belem și Mânăstirea Jeromimos se află în districul Belem al Lisabonei, accesibil cu autobus sau tramvai din centrul Lisabonei. Tot în această zonă găsiți și Muzeul Maritim, Monumentul Descoperirilor sau Muzeul Trăsurilor, așa că puteți să vă umpleți încă o zi a city-break-ului Dvs.

Am fost de câteva ori în Lisabona și în împrejurumile acesteia, dar constant mă intrigă și fascinează. De fiecare dată îi descopăr o nouă latură sau o altă comoară. Portugalia pentru mine este bucurie, frumusețe, fado, albastru, ocean, istorie, cultură…și ori de câte ori am ocazia mă voi întoarce să o descopăr și redescopăr…

Și nu uitați: ” în viaţa asta rămânem doar cu ce am visat, cu ce am iubit şi cu cât am călătorit…”



.