Ştiaţi că timpul „începe” la Londra ? La 13 octombrie 1884 o delegaţie compusă din reprezentaţi din 25 de ţări s-a reunit la Washinghton pentru a stabili un reper privind măsurarea timpului, un reper universal valabil, ajustat eventual local după fusul orar. Astfel, atunci s-a convenit că timpul de referinţă să fie stabilit cel de la meridianul zero, care trece prin Cartierul Greenwich din Londra.
Greenwich nu există doar din punct de vedere temporal, ci există şi pe harta lumii sub forma unui burg londonez în sud-estul Londrei şi este înscris în patrimoniul cultural al lumii. Această locaţie a avut o importanţă cheie în aventura maritimă a Marii Britanii care a durat peste 400 de ani, iar astăzi în muzeele de aici se celebrează această parte a istoriei regatului. Istoria aşezământului este strâns conectată de cea a Tamisei, a Parcului şi a Spitalului Regal pentru marinari. Populat de veterani ai mării şi de cei care lucrează pe râul Londrei, Greenwich a fost un loc eminamente „maritim” şi un loc popular de evadare spre linişte pentru londonezi.
Ce putem vizita aici ?
Parcul Greenwich este una dintre cele mai vechi grădini regale, construit în secolul XV și deschis publicului abia 300 de ani mai târziu. Aici se găsește şi Queen’s Elizabeth Oak (Stejarul Reginei Elisabeta – care este de fapt un castan), în jurul căruia se spune că au dansat Henry VIII și Anne Boleyn. Lui Elizabeth îi plăcea să se joace în acest copac și legenda spune că la poalele acestui castan și-a câștigat Sir Walter Ralegh titlul de cavaler, așternându-și pelerina peste o baltă de noroi peste care regina să poată trece pentru a nu-și murdări pantofii. Dealul din centrul parcului oferă o panoramă încântătoare asupra malului Tamisei și a întregului oraș.
Royal Observatory (Observatorul Regal), cel mai vechi institut științific din Marea Britanie, găzduiește faimoasele Greenwich Mean Time și Prime Meridian. Amplasat în inima Parcului Greenwich, a fost prima clădire cu scop ştiinţific special construită pentru a servi acestui scop. Observatorul a fost fondat ca instituţie ştiinţifică pentru cercetare în navigaţie în 1675, de către Charles al II-lea. Timp de 250 de ani, acest observator a reprezentat centrul naţional de cercetare în astronomie, reglarea timpului şi evenimente solare şi magnetice. Rolul său navigaţional şi temporal a condus la stabilirea Meridianului Greenwich (longitudinea de 0 grade), acceptat ca Prim Meridian al Lumii în 1884. Ceasurile dezvoltate de John Harrison pentru a determina longitudinea pe mare se număra printre cele mai preţuite posesiuni ale Observatorului Regal Greenwich. Alipit de el este Planetariul Peter Harrison, o operă de artă construită într-o nouă clădire cu arhitectură contemporană, unde este găzduit cel mai mare telescop cu refracţie din întregul Regat Unit.
Queen’s House (Palatul Reginei), prima clădire Renascentistă a Angliei, capodoperă a lui Inigo Jones se remarcă prin câteva elemente arhitectonice deosebite, precum o sală centrală sub forma unui cub perfect și The Tulip Stairs – primele scări sub formă de spirală din Marea Britanie.
National Maritime Museum (Muzeul Naţional Maritim), o clădire spectaculoasă, cu acoperiș de sticlă şi formă de navă. Deține o colecție impresionantă de modele de caravele, vapoare, vaporașe, bărci și bărcuțe de diverse dimensiuni.
Old Royal Naval College (Colegiului Maritim Regal), care te întâmpină chiar de pe malul râului, este un ansamblu de clădiri simetric poziționate în centrul unei grădini perfecte, capodoperă a celor mai mari arhitecți britanici ai tuturor timpurilor – Christopher Wren, Nicholas Hawksmoor, John Vanbrugh și John Webb. Construit pe locul palatului Tudor, acolo unde Henric al VIII-lea si Elisabetha I s-au nascut, Colegiul Old Royal Naval este unul dintre cele mai rafinate exemple britanice de stabiliment baroc. Frumoasa Capelă, cu magnificul său perete pictat, unde trupul Lordului Nelson a fost depus în urma decesului său din timpul Bataliei de la Trafalgar, sunt deschise zilnic publicului, spre vizitare.
Cutty Sark a fost cea mai sprintenă ambarcaţiune din timpul ei, fiind lansată în 1869, în Scotia, şi navigată, iniţial, pe ruta ceaiului către China. Mai târziu, a adus lână din Australia. Din 1954, nava se află pe o platformă andocata în Greenwich.
În Greenwich se găseşte şi ineditul Muzeu al Evantaielor, care găzduieşte peste 3500 de evantaie, acesta fiind singurul din lume dedicat artei şi manufacturării evantaiului. Exemple de excepţie, datând din secolele XVII şi XVIII, ale acestui accesoriu elegant sunt expuse spre vizionare în muzeul găzduit în două case georgiene.
Greenwich-ul pare un loc desprins dintr-un alt timp, un loc al liniştii şi relaxării faţă de agitaţia cotidiană a Londrei. Nu poţi să nu rămâi fascinat de ceasurile şi mecasimele ce se găsesc la Observatorul Regal, cum nu poţi rămâne indiferent cand păşeşti pe linia meridianului de unde se „naşte” timpul aşa cum îl ştim noi, iar faptul că englezii au fost unii dintre cei mai mari navigatori ai lumi nu ne mai miră. Vă invit să vă petreceţi o după masă în fermecătorul Greenwich, unde timpul are o altă dimensiune şi viaţa curge linişit şi calm.