De fapt de unde provine Halloween-ul?

halloween

Sărbătoarea pe care o cunoaștem sub numele de Halloween a fost influențată, de-a lungul secolelor, de numeroase culturi. În Imperiul Roman era Ziua Pomona, la celtici era festivalul Samhain, iar la creștini Sărbătoarea Tuturor Sfinților.

Istoricul Nicholas Rogers, care a cercetat originile Halloween-ului, observă că în timp ce „unii folcloriști i-au detectat originile în sărbătoarea romană a Pomonei, zeița fructelor și semințelor, sau în festivalul morților denumit Parentalia, sărbătoarea este cel mai frecvent legată de festivalul celtic Samhain, scris inițial Samuin”. Numele provine din irlandeza veche și înseamnă „sfârșitul verii”.

Festivalul Samhain sărbătorește sfârșitul „jumătății luminoase” a anului și începutul „jumătății întunecate” și este, uneori, considerat a fi „Anul Nou Celtic”.

Vechii celți credeau că granița dintre lumea aceasta și cea de dincolo se slăbește în ziua de Samhain, permițând spiritelor, bune sau rele, să o traverseze. Strămoșii familiei erau cinstiți și invitați acasă, în timp ce spiritele rele erau gonite. Se crede că nevoia de a îndepărta spiritele rele a dus la purtatul de costume și măști. Ei îndepărtau spiritele rele deghizându-se ei înșiși în spirit rău pentru a le evita. În Scoția rolul spiritelor era jucat de tineri îmbrăcați în alb cu fețele mascate sau înnegrite. Samhain era o vreme când se făceau provizii de iarnă și se tăiau animalele pentru a păstra carnea peste iarnă. Focurile de tabără jucau și ele un rol în festivități. Toate celelalte focuri erau aprinse de la focul cel mare. Oasele animalelor tăiate erau și ele aruncate în foc. Uneori se aprindeau două focuri unul lângă altul, iar oamenii și animalele treceau printre ele ca ritual de purificare.

Următoarea influență a apărut o dată cu răspândirea noii religii creștine în Europa. În anul 835, Biserica Romano-Catolică a transformat ziua de 1 noiembrie într-o sărbătoare creștină, care celebrează toți sfinții. Aceasta era Sărbătoarea Tuturor Sfinților, sau Hallowmas, sau All Hallows.

Numele de „Halloween” și multe dintre tradițiile actuale provin din perioada veche engleză.

Termenul Halloween reprezintă o variantă scoțiană a denumirii All-Hallows-Even („evening”), adică noaptea de dinainte de „All Hallows”. Până în secolul al XX-lea era scrisă și „Hallowe’en”, eliminând „v”-ul și scurtând cuvântul. Deși sintagma All Hallows apare în engleza veche (ealra hālgena mæssedæg, „sărbătoarea tuturor sfinților”), conform Oxford English Dictionary (ediția a doua) de la Oxford University Press, All-Hallows-Even a fost atestată abia la 1556.

Ce faceți anul acesta de Halloween? Pentru curajoși, Airbnb oferă o noapte de cazare în Castelul Bran, pe urmele lui Dracula.

bran-2

Cine este Dracula?

Dracula, personajul romanului cu acelaşi nume scris la sfârsit de veac XIX de irlandezul Bram Stoker, este un conte transilvan, stăpân al unui castel ridicat undeva pe vârf de stâncă înaltă, de unde străjuie valea râului şerpuind prin Principatul Transilvaniei.

El este adesea confundat cu Vlad Tepeş, prinţul valah, domn peste castelul, azi ruină, din Principatul Valahia. Cum Castelul Bran este singurul din Transilvania care corespunde descrierii lui Bram Stoker, lumea întreagă se referă la el ca fiind Castelul lui Dracula.

Dracula – aşa cum este el perceput astăzi – reprezintă un personaj fictiv. Numele lui derivă din porecla dată lui Vlad Ţepeş, domnitor al Ţării Româneşti între 1456-1462 şi în anul 1467, pe care din motive politice istoricii vremii îl descriu ca un despot nemilos şi însetat de sange.

Contele Dracula imaginat de Stoker este un vampir în vârstă de secole, un nobil transilvan, care se pretinde a fi un secui descendent al hunului Attila. El locuieste în ruinele unui castel situat undeva în Munţii Carpaţi.

Anual, Airbnb, organizează evenimentul “ A night at”, iar anul trecut premiul a fost o noapte de cazare în catacombele Parisului. Pentru a putea câștiga noaptea înfricoșătoare la Castelul Bran, utilizatorii platformei Airbnb trebuie să trimită un comentariu în care să răspundă la întrebarea „Ce i-ai spune Contelui Dracula dacă te-ai întâlni cu el în castel?” Se acceptă răspunsuri în engleză, franceză, italiană, germană, rusă, portugheză, coreană, japoneză și chineză.

night-at-dracula-4_travel_airbnb-large

photo: Airbnb

Câștigătorii vor fi invitați să recreeze povestea lui Stoker ajungând la Castelul Bran într-o trăsură trasă de cai, apoi un pasaj secret va face legătura cu primul etaj, spre sala de mese, unde vor lua o cină ”însângerată” la lumina lumânărilor. Va fii pentru prima dată  din 1948 încoace când se va dormi în Castelul Bran și nu oricum… ci în sicrie luxoase, împodobite în catifea.

night-at-dracula-3_travel_airbnb-large

photo: Airbnb

night-at-dracula-5_travel_airbnb-large

photo: Airbnb

Stră stră-nepotul scriitorului Bram Stocker, Dacre Stocker va fi gazda celor doi oaspeţi pentru o noapte în castelul Bran și îi va ghida prin castel, prin labirinturi şi pe scările întunecate. Oaspeţii vor putea vizita cele 57 de camere ale castelului, dar vor putea privi şi apusul de pe terasă.

Dacă veți fi ”norocoșii” câștigători trebuie să respectați niște reguli:

  • Contelui Dracula nu îi plac selfiurile :), 
  • Nu vi se va permite accesul cu usturoi,
  • Lasați bijuteriile de argint acasă,
  • Aveți grija la lilieci,
  • Nu uitați să trageți draperiile înainte de răsăritul soarelui!