Cu toate cã a trecut ceva vreme de când am trãit experienţa iordanianã am simțit cã toate informațiile şi minunatele experienţe trebuie să se aşeze liniştite în mintea şi sufletul meu. Aşadar vã voi povesti despre moştenirea religioasă, patrimoniul antic, fascinantul deşert Wadi Rum şi Petra care este cu adevãrat o minune a lumii.
Nu mă pot hotărî cu ce să încep pentru că Iordania mi s-a părut din primul moment suprizătoare. Un regat care respiră istorie și cultură. Din primul moment în care pășești pe acest tărâm, pășești pe urmele civilizațiilor de mult apuse, dar atât de prezente în sufletul celor care locuiesc aici.
Dar voi începe cu Petra, una din cele șapte minuni ale lumii moderne. Cele șapte minuni ale lumii moderne reprezintă o listă cu șapte monumente arhitecturale alese în urma unei acțiuni organizate de NewSevenWonders Foundation în anul 1999 cu scopul de a se da o replică modernă celor „Șapte minuni ale lumii antice”.
Acestea sunt:
|
|||||||||||
|
Și, iată că profitând de aceasta ocazie pot bifa a doua minune a lumii moderne văzute: Petra. Deși s-a scris foarte mult despre Petra, nimic nu te pregătește pentru ceea ce vei vedea. Trebuie să fii acolo, să simți, să trăiești magia unică pe care ți-o oferă cea mai valoroasă comoară a Iordaniei și cel mai vizitat loc al acestei țări.
Timp de secole, despre Petra s-a vorbit doar ca o legendă, ca unul dintre locurile pierdute în timp ale lumii antice. În 1812, deghizat în musulman și un bun cunoscător al limbii arabe, Burckhardt a reușit să câștige bunăvoința locuitorilor care l-au condus spre defileul care te duce spre Petra. Astfel că orașul pierdut din legendele antice a putut fi readus la lumină, Johann Ludwig Burckhardt, spunea despre Petra că este: „un oraș roșiatic-trandafiriu vechi cât de jumătate de vreme”.
„Rekem”, numele antic al orașului Petra, este un nume care apare în Manuscrisele de la Marea Moartă, fiind asociat și cu Muntele Seir și l-au identificat drept capitala nabataenilor – semiți vorbitori de limba aramaică – și centru al caravanelor ce se ocupau cu comerțul.
Oraşul Petra este pe jumătate săpat în pereţii canionului, pe jumătate construit din piatră, îmbinând elemente arhitecturale nabateeene, elenistice, romane şi bizantine. Temple, morminte, canale, tuneluri, cisterne, biserici, clădiri publice, baraje şi altare au fost realizate în stâncă, creând un tot unitar.
Flancat de pereti masivi de piatra și aprovizionat cu apa dintr-un râu care străbate periodic teritoriul, orașul Petra nu era doar o fortăreață naturală sigură, ci era situat și la intersecția celor mai importante drumuri comerciale. Astfel, prin acest nod comercial treceau drumurile spre Gaza în vest, spre Bosra și Damasc în nord, spre Aqaba și Leuce Come peste Marea Roșie, și spre Golful Persic, peste deșert. Drumurile comerciale, aduceau mătăsuri din China, condimente din India şi tămâie din Peninsula Arabiei. Caravanele se opreau aici pentru a-şi reface puterile după traversarea deşertului şi, indiferent de perioada din an, găseau apa cea preţioasă, colectată de conducte create în acest scop şi conservată în cisterne adânci săpate în stâncă.
Intrarea în defileu, din partea estica a văii, este una impresionantă ce uimește orice turist. Defileul numit de localnici „Siq” – „săgeată” – este unul foarte îngust și înalt, pe alocuri pereții săi apropiindu-se pănă la o distanță de 3-4 metri.
La capatul acestui defileu se află cea mai cunoscută și impresionantă ruină din orașul antic Petra, „Al Khazneh” – Trezoreria – care este săpată în întregime în peretele de piatră auriu-roșiatică.
Continuând drumul prin defileu, si trecând de impresionanta Trezorerie, la poalele muntelui numit „en-Nejr” se află un imens „Teatru”, amplasat într-o așa pozitie încât din el să se vada cea mai mare parte a mormintelor din apropiere.
La capatul defileului, în punctul în care valea se deschide brusc, orașul Petra se înfățisează în toate frumusețea acestuia, uimind pe cei abia ieșiți dintre stâncile înguste și înalte.
Mânăstirea – cel mai însemnat monument din orașul Petra – datează din timpul secolului I î. Hr.
„Mânăstirea” este localizată în colțul nord-vestic cel mai îndepartat al văii Petra, în spatele străzii cu coloane, apărând ochiului ca o machetă mai mare a Trezoreriei, aflata în defileu. „Mânăstirea” este monumentul cu cea mai largă fațadă din întreaga vale a orașului Petra, măsurând o lațime de 50 de metri și o înălțime de 45 de metri. Doar ușa monumentului are o înălțime de 26 de metri.
Toate monumentele şi construcţiile săpate în stâncă, au fost folosite doar ca locuinţe şi morminte. Peste 3000 de morminte au fost decoperite în Petra iar acesta e doar începutul, pentru că oraşul trandafiriu, în cea mai mare parte e încă nedescoperit.
Conform tradiției arabe, orașul Petra este locul în care Moise, în timpul călătoriei prin pustiu, a lovit cu toiagul stânca din care a ieșit apa pentru poporul însetat.
Petra este cu loc de vizitat în tihnă, este un loc unde timpul se oprește în loc. Vă recomand să alocați doua zile în concediul dumneavoastra pentru a descoperi această lume pierdută și regăsită. Și dacă vă uitați cu atenție în lumina soarelui de dimineța sau în cea a apusului, când nuanțele de roz, roșu, portocaliu și auriu ale Petrei se unesc veți înțelege de ce este „un oraș roșiatic-trandafiriu vechi cât de jumătate de vreme”…
Te rog anunta-ma cand Se organizeaza un grup pentru Petra …