”- E frumos pustiul, adăugă el.
Şi era adevărat. Întotdeauna mi-a fost drag pustiul. Te aşezi pe o dună de nisip. Nu vezi nimic. Nu auzi nimic. Şi cu toatea astea, ceva străluceşte în liniştea lui…
– De aceea e frumos pustiul, zise micul prinţ, fiindcă undeva ascunde o fântână… Am fost uimit că înţeleg deodată tainica strălucire a nisipului. Pe vremea când eram copil, locuiam într-o casă străveche şi legenda spunea că acolo s-ar afla ascunsă o comoară. Bineînţeles că nimeni nu i-a dat de urmă niciodată, poate nici n-a căutat-o nimeni. Ea însă fermeca întreaga casa. Căci în adâncul inimii ei, casa mea ascundea o taină…
– Da, i-am spus eu micului prinţ, fie că e vorba despre o casă, fie despre stele sau pustiu, ceea ce le dă frumuseţe rămâne nevăzut.” Antoine de Saint-Exupéry, Micul prinţ
Nu este nici un secret că ”Micul Prinț” de Antoine de Saint-Exupéry este cartea mea preferată, iar citatul de mai sus unul dintre cele mai îndrăgite de mine. Trebuie să recunosc că acest citat a fost primul lucru care mi-a venit în minte când am pășit pentru prima dată în imensitatea deșertului roz, Wadi Rum, parte a Patrimoniului Mondial UNESCO. Ce este Wadi Rum? Un deșert străbătut de un labirint de stânci monolitice care răsar din nisipul roz, canioane și corturi de beduini. Wadi Rum se lasă descoperit la pas, pe camilă sau la bordul unui jeep, indiferent de varianta aleasă experiența este unică. Istoria Wadi Rum începe de la inscripțiile lăsate pe pereții de stânca de către nabateeni, continuă cu Lawrence al Arabiei care a trecut de multe ori pe aici în timpul revoltei arabe din 1917-1918 și este astăzi casă a beduinilor din tribul Zalabia, rezervație naturală si loc potrivit pentru ecoturism.
Trebuie să vizitați acest loc ca să înțelegeți de ce Lawrence al Arabiei a descris Wadi Rum ca fiind ”imens, sonor și dumnezeiesc”. Centrul de informare turistică Wadi Rum vă poate pune la dispoziție autoturisme 4 X 4 cu șofer și/sau ghid care vă vor conduce 2-3 ore prin rezervația naturală ce se întinde pe o suprafață de 720 km pătrați. Dacă căutați aventura puteți alege să admirați peisajul dintr-un balon cu aer cald sau puteți înnopta într-o tabără de beduini unde puteți savura o cina delicioasă, iar apoi să vă bucurați de cerul înstelat al deșertului.
Excursia mea în Wadi Rum a durat o zi, o zi în care am avut ocazia să contemplez la minunea faptului că suntem parte a unei lumi suprinzătoare, variate, complexe. La minunea faptului că suntem doar un fir de nisip în bătaia vântului… dar atât de norocoși că timpurile în care trăim sunt timpuri în care care „acasă” nu înseamna neapărat o țară, o limbă sau un oraș…
O mare de tăcere acoperă stâncile vechi de milioane de ani și lasă ca natura să-mi dăruiască cel mai frumos apus de soare văzut de mine vreodată…