Cu toții trăim într-o epocă a vitezei în care prea greu găsim locuri care să ne ofere liniște, să ne încarce bateriile și să ne suprindă. Ei bine, astăzi am primit cu multă bucurie și entuziasm șansa de a avea o întâlnire cu istoria. Șansa de a realiza că adevărata frumusețe a vieții stă în simplitate, liniște și că bucuria vine într-adevar din lucruri mărunte. Șansa de a realiza că marile caractere au în spatele lor oaze de liniște și serenitate.
Castelul de la Săvârșin, căci despre acesta e vorba, are o istorie interesantă și într-un viitor apropiat orice turist va putea vizita acest loc care suprinde prin simplitate și naturalețe.
Castelul, un conac, de fapt, construit între anii 1650-1680 este locul de unde vicecomitele Andras Forray, la 09 iunie 1784 a fost răpit cu scopul de a satisface anumite revendicări ale haiducilor, Tot aici, în noiembrie 1874 au sosit cetele lui Horea, Cloșca și Crișan care au devastat și apoi incendiat conacul.
La începutul secolului al XX-lea, imensul domeniu de la Savărșin aparținea contelui Hunyady Karoly și soției sale, Nadasdy Irma. După moartea contelui Hunyady domeniul de la Săvârșin a fost transformat în Societatea Anonimă „Corvin“, al cărei acționar majoritar era baronul Antoniu Mocioni de Foen, maestru de vânătoare al Regelui Ferdinand I al României. La 26 martie 1943, Antoniu Mocioni a vândut Regelui Mihai I al României acțiunile majoritare ale societății.
Castelul era într-o avansată stare de degradare și nu a putut fi utilizat ca reședință regală, astfel că în 1943 încep lucrările de renovare și reamenajare. Refacută la începutul secolului al XIX-lea, în stil neoclasic și prevăzută cu etaj și balcon, clădirea castelului a suferit în cursul anilor multiple transformări interioare și exterioare. Castelul este înconjurat de un parc prevăzut cu lac și debarcader. Parcul dendrologic din jurul castelului a fost înființat de vicecomitele Andras Forray, în anul 1514, acesta are o suprafață de 6,5 hectare și conține câteva specii rare de arbori și arbuști, declarate monumente ale naturii: brad argintiu, molid, tuia piramidală, chiparoși de baltă, salcâm chinezesc, pin de Himalaya, alun turcesc, stejari seculari și multe altele.
Până când o să aveți ocazia să vizitați cochetul domeniu de la Săvărșin vă las căteva imagini care ilustrează foarte clar afirmațiile mele din începutul acestei postari: