Iată că a venit momentul să începem ”marea aventură” în Tunisia cu o excursie complexă de 3 zile în deșert! Vom parcurge împreună mulți kilometrii și vom fii fascinați de Tunisia…

Nu este prima oară când mă îndrept spre deșert, întotdeauna m-a fascinat deșertul dar acum sunt convinsă că experiența va fii cu totul diferita!

Ce avem astăzi în program?

  • Amfiteatrul El Jem
  • Matmata
  • Cazare în deșert, tabăra Zmela Ksar Guilane

Amfiteatrul El Jem: a fost construit de către romani sub proconsulul Gordian la începutul secolului al III-lea și nu a fost niciodată cu adevărat terminat dar este unul din top 3 amfiteatre romane (după mărime) ale lumii având 149 m lungime, 124 m lățime, 36 m înălțime și o capacitate de aproximativ 30.000 de locuri. Construit în totalitate din piatră si neavând nicio bază de susținere, amfiteatrul este un simbol al Africii de Nord și a fost construit pentru lupte ale gladiatorilor, pentru execuțiile publice ale creștinilor și pentru spectacole de circ. Amfiteatrul este alcătuit din doua arene, locuri speciale pentru aristocratie, scene speciale și închisori pentru gladiatori, cuști pentru animale și școală specială de instruire. Spre deosebire de Colosseumul din Roma, la El Djem arhitecții au prevazut două pasaje subterane care conduceau spre arena de 65 m. Aici erau „anticamerele”, unde fiarele și gladiatorii se pregăteau de confruntare. Amfiteatrul a fost înscris în anul 1979 ca patrimoniu UNESCO.

Matmata: un orașel alcătuit din locuinţe subterane și supraterane. Se spune că orașul ar fi luat naştere în timpul războaielor, atunci când oamenii au încercat să găsească diverse căi pentru a supravieţui. Metoda aceasta de a săpa aceste peșteri- structuri troglodite – pentru adăpostire a funcţionat din plin, iar Matmata a fost considerat, timp de secole, un teritoriu pustiu. Din punct de vedere « arhitectonic », casele sunt surprinzatoare. Accesul se face printr-un culoar îngust  săpat care dă în curtea interioară. Această curte este, de fapt, un puț larg, săpat în pământ, cu o adâncime de 6-8 m de unde se pătrunde în toate încăperile locuinței. Săpate pe unul sau doua nivele, camerele au funcționalitatea obișnuita a unei case : dormitoare, bucătarie, cămara. Pe aceste stucturi troglodite vom găsi și desene cu pești și mâini, simboluri berbere: degetele mâinii reprezintă cei cinci stâlpi ai Islamului, iar peștele e considerat aducător de noroc. Ambele simboluri sunt folosite pentru a se asigura protecția divină a locuinței.

Deșertul, tabăra Zmela Ksar Guilane – în mijlocul deșertului dupa un drum off road cu Jeep-urile (nici până în ziua de azi nu îmi pot da seama cum reușesc să se ghideze șoferii tunisieni în deșert) apare o așezare.. .tabăra Zmela Ksar Guilane unde am și înnoptat. Pentru cei cărora le plac aventura și provocarile acest loc este ideal pentru a lua pulsul deșertului. A fost prima oară când am dormit într-un cort, dar experiența a fost una plăcută. Să nu vă povestesc că aici am mâncat cea mai bună mâncare tradițională: cous-cous cu carne de oaie și carne de pui. Și tot aici am înteles de ce Sahara este a doua ”mare” a Tunisiei… pe lângă peisajul impresionant al deșertului fascinează aici sentimentul de libertate, nemărginire, infinit…


Prima zi în deșert s-a încheiat, urmează o nouă zi plină de aventuri: Jeep Safari prin dunele de nisip, Ong Ejml (locul unde s-a filmat Star Wars), vizita la Chott el Jerid…dar despre toate acestea în postarea următoare!

Până atunci nu uitați: ”în viaţa asta rămânem doar cu ce am visat, cu ce am iubit şi cu cât am călătorit… ”