Aş putea să vă las doar pozele din ziua de basm petrecută la Brugge şi aţi deduce tot ce v-aş putea povesti… a doua zi în Belgia a fost dedicată oraşului Brugge, unde am ajuns de la Bruxelles după o călătorie de o oră cu trenul.
Prima impresie pe care mi-a făcut-o a fost că am ajuns într-un oraş de poveste. Căsuţe care te duc cu gândul la turtă dulce, aer medival, trăsuri care traversează străzile pavate ale oraşului, reţea de canale care te poartă prin cochetul şi femecătorul orăşel.
De la gară am pornit la pas să descopăr cele două bisericii celebre ale Brugge-ului: Biserica Sfânta Maria şi Biserica Sfântului Sânge. De ce sunt celebre? Biserica Sfânta Maria are cel mai înalt turn din Brugge şi al doilea ca mărime din Belgia, iar în interiorul ei se află singura statuie a lui Michelanhelo care a părăsit Italia în timpul vieţii sale, “Fecioara”.
Biserica Sfântului Sânge deţine o râmăşiţă din sângele sfânt al lui Isus Hristos. Legenda spune că, după crucificare, Sfântul Iosif de Arimathea, a şters corpul Mântuitorului de sânge şi a păstrat hainele. Aceste haine au rămas pe Pământul Sfânt pănă la cea de-a doua cruciadă, când regele Ierusalimului Baldwin al-III-lea, i le-a dat cumnatului sau, contele de Flandra, Diederik van de Elzas. Contele a adus haina cu sângele Mântuitorului pe 7 aprilie 1150 şi a aşezat-o într-o capelă pe care a construit-o în piaţa Burg. În fiecare an se organizează, de ziua Înălţării, Procesiunea Sângelui Sfânt, cea mai importantă acţiune religioasă din Flandra.
Apoi, în plimbarea mea am dat de una din pieţele de Crăciun unde m-am delectat cu specialităţi locale:
De la un obiectiv la altul am ajuns în Piaţa Grote Markt, care este înconjurată de muzee, monumente medievale și diverse atracții turistice. Aici putem admira cădiri ce datează chiar din seolul al XIV-lea. De asemenea, aici este și locul unei mari piețe de Crăciun, iar în mijlocul pieței este amplasat un patinoar. Centrul orașului Brugge este parte a patrimoniului UNESCO.
În acestă piață se află și Turnul Belfort, simbol al orașului, construit în secolul al XIII-lea, având 88 de metri înălțime și 366 de trepte de urcat pentru a admira priveliștea panoramică a orașului. Impresionant este și mecanismul ceasului care are 47 de clopote, fiecare cu sunete si functii diferite.
În Piața Burg găsim Primăria din Bruges, construită între anii 1376 și 1420 și a fost printre primele primarii din Țările de Jos declarată monument. În interiorul primăriei, tavanul arcuit și sculptat în totalitate în stejar, a fost descris ca unul dintre cele 8 minuni ale lumii și se numară printre cele șapte minuni ale Belgiei.
Palatul Libertatii din Bruges a avut de-a lungul secolelor mai multe întrebuințări. După terminarea construcției în 1525, clădirea a fost folosită ca Palat al Regiunii iar dupa ce-a de-a doua construire a sa în 1725 a devenit Curte Regală. Astăzi, găzduiește arhiva națională. Cea mai importantă parte din clădire, este “Sala Aldermann” cu superbul șemineu făcut din diferite materiale: alabastru, marmură și lemn.
Plimbarea mea a continuat cu un tur cu barca pe reţeaua de canale a orașului în care se oglindesc podurile medievale și casele dantelate, iar pe o buna porțiune a plimbării ne-au însoțit lebedele și rățuștele care sporesc farmecul local.
Concluzia vizitei mele în acest loc de poveste ar fi că orașul poate să își spuna singur povestea… toate pietrele, monumentele, casele, bisericile vorbesc și ne spun despre identitatea unui oraș istoric medieval pe care și-a păstrat-o chiar cu trecerea timpului. Rolul deosebit pe care l-a avut în istorie nu este de negat: unul dintre cele mai bogate orașe ale Europei, capitală comercială și culturală și leagăn al picturii flamande timpurii.