Budapesta, supranumită „Parisul de Est”, „Mireasa Dunării” sau „Perla Dunării”, este capitala Ungariei. Orașul fascinează prin abundența de obiective turistice și este o destinație ideală pentru un city break ieftin care oferă turistului istorie, relaxare și mister. Fiecare turist poate găsi ceva pe placul lui: centrul plin de viață, Dunărea impunătoare, turnurile bisericilor, castele, cetăți, băi luxoase, mâncare tradiționala delicioasă.
Dacă privim Budapesta din punct de vedere istoric Buda a fost fondată de celți pe malul drept al Dunării, numindu-se la vremea aceea Ak-Ink. În epoca romană primește numele de Aquincum, devenind centrul de guvernare a Pannoniei Inferioare. Pe malul stâng al Dunării se construiește un nou oraș cu numele de Trans-Aquincum, numit și Contraaquincum. Cele două orașe au fost legate de un pod pe bărci, astfel fiind asigurat comerțul între cele două maluri ale Dunării.
În secolul al IV-lea a început să se răspândească creștinismul și în această provincie, dar acest lucru a fost oprit de invazia hunilor în 375. Potrivit cronicilor medievale maghiare, în jurul anului 450 un frate al lui Attila, Buda, a rebotezat Aquincumul, numit pe vremea respectivă și Sicambria, după numele său. Potrivit altor surse, numele ar veni de la cuvântul slav voda, „apă”. După destrămarea Imperiului Hunic, orașul a fost dominat de goți (493-560), de avari (560-800), de franci (800-880). Din anii 880-889 a devenit teritoriu maghiar.
Prima atestare scrisă a Pestei datează din 1148, orașul fiind construit pe ruinele Contraaquincum-ului. Din secolul al XIII-lea orașele încep să înflorească, dar acest lucru este oprit de invazia mongolă din 1241, când ambele au fost incendiate. Regele Béla al IV-lea a reconstruit cele două orașe. El a mutat capitala la Óbuda. A construit o cetate de piatră rezistentă împotriva invaziei mongole din 1285. Orașul devine cunoscut în toată lumea din 1279, când se ține aici Sinodul din Buda.
Construcțiile palatului și cetății din Buda au fost demarate de Sigismund de Luxemburg în anul 1417, cu o populație preponderent germană. De la aceasta provine și numele de Ofen, folosit paralel cu Buda. Orașul a ajuns la apogeu sub Matei Corvin.
În anul 1526 Buda este cucerită de turci, armatele eliberând creștine orașul la abia in anul 1686. Împăratul Leopold I a acordat privilegiul de oraș liber în 1703 atât și Pestei, cât și Budei, cea din urmă fiind declarată oficial capitala țării.
După unirea celor trei orașe (Óbuda, Buda, Pest), Budapesta a fost împărțită în 10 sectoare, iar sistematizarea a fost concepută în așa fel din punct de vedere politic, ca în caz de necesitate să se poată fi guvernată și de aici toată monarhia austro-ungară. În anul 1930, luând în seamă creșterea populației, au mai fost create încă patru sectoare, două în Buda, și două în partea Pesta a capitalei. La 1 ianuarie 1950 au fost unite cu Budapesta șapte orașe cu drept de comitat și 16 comune mari, numărul sectoarelor crescând la 22.
Indiferent de modul în care este descrisă, Budapesta are cu siguranță toți factorii “WOW” pentru care merită să o vizitați. Trecutul imperial, completat de o arhitectură magnifică, băi termale medievale și moderne, gastronomie de talie mondială și secrete istorice ascunse în fiecare colț, scot cu adevărat acest oraș în evidență.
Ca turist în Budapesta sunt zece activități care nu trebuie ratate:
1. Croazieră pe Dunăre. Puteți opta pentru o croazieră de zi sau una de noapte (mult mai spectaculoasă). Acestea durează aproximativ o oră jumătate și veți fi părtași la frumoasa poveste a Budapestei admirând grandoarea arhitecturală a unuia dintre cele mai frumoase orașe ale lumii. Pentru cei mai romantici există și varianta unei cine a la carte la lumina lumânărilor cu muzică live. Costul unei croaziere de zi este aproximativ 12 euro/persoană, studenții și copii beneficiază de reduceri, cele de seară au ca tarif 17 euro/ persoană, tarifele includ WIFI și o băuturi. .
2. Trebuie nepărat sa încercați mâncarea tradițională, simbol al Ungariei, Gulyas, mâncare care își are originiile încă din secolul al IX-lea. Mâncarea poate fi comandată sub forma de supă (ciorbă) sau de tocăniță.
Originile gulașului datează din Evul Mediu, a fost declarat fel de mâncare național maghiar la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Prima rețetă de gulaș a apărut în 1819 într-o carte de bucate din Praga. În Austria a fost menționată pentru prima dată în 1827 o rețetă a Ungarisches Kolaschfleisch (gulaș maghiar) în cartea de bucate Großen Wiener Kochbuch scrisă de Anna Dorn.
3. Budapesta este ”Orașul băilor termale”, a primit acest titlu în anul 1930 deoarece este capitala cu cele mai multe izvoare cu apă termală din lume (peste 100). Cele mai monumentale, impresionante și frumoase băi sunt Szechenyi și Gellert, construite la sfârșitul secolului al XIX-lea, începutul secolului al XX-lea. Chiar și în zilele noastre funcționează în Budapesta patru băi turcești: Rudas, Rac, Kiraly și Csaszar. Pentru relaxare vă recomand o vizită la Băile Gellert, aflate pe malul Dunării într-o clădire elegantă cu statui, mozaicuri, decorațiuni diverse.
.
4. Budapesta are de asemenea și câteva poduri spectaculoase care leagă Buda de Pesta și care merită ”trecute”:
Szabadsag Hid (Podul Libertății) a fost construit între anii 1894-1896 și inaugurat în prezența împăratului Franz Joseph;
Szechenyi lanchid (Podul cu lanturi Széchenyi), cel mai cunoscut pod al Budapestei care leagă partea estică de cea vestică a capitalei ungare este, în același timp, și cel mai vechi pod permanent peste Dunăre ( în prezent în proces de restaurație completă).
Erzebet hid (Podul Elisabeta) (construit între anii 1897-1903) leagă Buda de Pesta în locul în care lățimea Dunării este cea mai mică de pe întreg teritoriul Budapestei, ca atare podul are doar 290 metri în lungime.
5. O vizită la Bastionul Pescarilor (Halaszbastya) care este unul dintre cele mai bune puncte de observare din Budapesta.
Bastionul iese în evidență prin cele șapte turnuri ale sale simbolizând liderii celor șapte triburi maghiare. Numele său provine de la o fostă comunitate de pescari care trăia în regiune, precum și de la piața de pește care era ținută aici în evul mediu.Lucrările de renovare ale bastionului au început în 1899, conform proiectelor arhitectului Frigyes Schulek, și a fost predat publicului la 9 octombrie 1905. Lucrările au durat atât de mult, printre altele, din cauza numeroaselor descoperiri arheologice semnificative, găsite în timpul construcțiilor, cum ar fi pietre funerare gotice și renascentiste, dar a fost dat la iveală și sanctuarul fostei biserici dominicane. Din anul 1987, este parte a patrimoniului mondial UNESCO, împreună cu cartierul Cetății din Buda.
La doar câțiva pași de Bastionul Pescarilor, se află Biserica Mátyás, care a servit și ca loc de încoronare. Urcând 197 de trepte, puteți ajunge la balconul inferior al turnului bisericii. După mărime, ea a fost cea de-a doua biserică din Buda medievală și a șaptea biserică din Regatul medieval al Ungariei. În 1867 Împăratul Franz Iosef I de Austria și consoarta sa Elisabeta (“Sissi”) au fost încoronați conducători ai Ungariei aici; Franz List a compus muzica pentru ceremonia de încoronare.
6. Vizita la Parlament. Clădirea Parlamentului Ungariei este locul în care se întâlnește Adunarea Naționala; este una dintre cele mai frumoase clădiri legislative din Europa și a treia clădire ca mărime din lume ce găzduiește un Parlament național. Peste o mie de oameni au lucrat la construcție, au fost folosite peste 40 de milioane de cărămizi și peste 40 de kilograme de aur de 23 de carate. Lungimea Parlamentului din Budapesta este de 268 de metri, iar lătimea de 123 de metri. Are un total de 691 de camere, peste 200 dintre acestea sunt birouri. Înăltimea, de 96 de metri are o însemnătate simbolică, făcând referire la anul 896, când ungurii s-au stabilit în zonă. Cladirea are 90 de statui pe exterior si 152 de statui în interior.
7. Vizită pe Dealul Gellert care și-a primit numele dupa cel al episcopului Gellert care a venit în Ungaria din Italia la cererea Regelui Sfântul Ștefan, spre a îi creștina pe unguri. Câțiva păgâni l-au băgat într-un butoi pe episcop și l-au aruncat de pe deal în Dunăre. O statuie mare ce ține o cruce în mâna dreaptă se află pe partea nord-estică a dealului, cu fața spre podul Elisabeta. Această statuie comemorează moartea episcopului. Dealul Gellert are de asemenea un rol important din punct de vedere hidrologic. O parte importantă a rezervei de apa potabilă a Budapestei este stocată într-un rezervor din interiorul dealului. De ziua națională a Ungariei, focurile de artificii sunt lansate de pe deal.
8. Vizită la Citadela, habsburgii au realizat cel mai bine importanța strategică a dealului Gellert și au construit o fortăreață în vârful dealului dupa ce au suprimat revoluția din 1848 și războiul de independență. În acele vremuri, Citadela era cel mai disprețuit loc din Budapesta și ungurii o numeau Bastilia Budapestei. Habsburgii au predat-o consiliului local la sfârșitul secolului al XIX-lea și anumite părți din ea au fost distruse în mod simbolic. De atunci Citadela a servit mai multor scopuri; a fost închisoare, adăpost temporar pentru cei fără casa, locul unei baterii anti aeriene și din anii 60, fortăreața este unul din cele mai importante obiective turistice ale Budapestei. Statuia libertatii de la Citadelă din Budapesta este atât de mare încât poate fi văzută aproape din orice parte a orașului iar în timp a devenit simbolul capitalei Ungariei. Statuia libertății comemorează eliberea Ungariei de sub opresiunea nazistă. Se spune că statuia a fost gândită să aibe în mână o sabie dar până când a fost ridicată, regimul hortist a fost înlocuit de cel comunist și aceștia au înlocuit sabia cu o frunză de palmier iar statuia unui soldat sovietic a fost amplasată la baza.
9. Vizită la Bazilica Sfântul Ștefan, constructia bazilicii a fost începuta în jurul anului 1850, dar nu a fost finalizată decât în 1905 din două motive: moartea arhitectului iniţial şi prăbuşirea domului care a cauzat reconstrucția integrală a bazilicii. Numele său vine de la Regele Ștefan, primul rege maghiar, cel care a încreștinat națiunea.
În spatele altarului principal se află punctul principal de atracție al bazilicii: Sfânta Capela a Dreptei, care adăpostește Sfânta Dreaptă, mâna dreaptă mumificată a Sf. Ștefan. A fost returnată Ungariei de către împărăteasa Maria Tereza, în 1771 dupa ce a fost descoperită într-o mânăstire în Bosnia. Clădirea lungă de aproape 90 de metri şi lată de 55 de metri poate găzdui în acelaşi timp în jur de opt mii de persoane. Bazilica Sfântul Ştefan prezintă un clopot monumental, de fapt, cel mai greu clopot din întreaga Ungarie. Mai mult, se spune că structura subterană egalează clădirea de la suprafaţă în dimensiune şi măreţie. Bazilica are exact aceeași înălțime ca și Parlamentul, arhitecții dorind să exprime faptul că vorbele au aceeași însemnătate ca și gândul, iar înălțarea spiritului trebuie să fie la fel de prețuită ca și protejarea trupului. Există și o lege prin care toate clădirile Budapestei trebuie să aibe o înălțime maximă de 96 metri, pentru a nu depăși cele două construcții monumentale.
10. Vizită la Piața Centrală, The Great Market Hall (Vásárcsarnok) situată pe malul Dunării, în Piața Fovam, lângă Podul Libertății.
Clădirea pieței a fost proiectată de Samu Pecz și este cea mai mare piață de interior din oraș. Clădirea are o fațadă de cărămidă portocalie intens și un acoperiș de țiglă. În momentul inaugurării, în 1897, vapoarele intrau direct în clădire folosind docuri speciale. Vechea vamă, aflată dincolo de clădire, face acum parte din Universitatea Corvinus.
La parterul pieței se vând doar produse proaspete, inclusiv carne și brânzeturi. La nivelul al doilea se găsesc standuri de alimente (restaurante) și suveniruri tradiționale.
Budapesta este pentru mine întotdeauna o opțiune pentru un city break ieftin, o destinație de vacanță care poate fi foarte cuprinzătoare daca luam în calcul și împrejurimile capitalei și anume:
Întotdeauna mă sfătuiesc cu colaboratorii mei de la agenția de turism când doresc să fac o escapadă de acest gen și ei mereu gasesc locații spectaculoase și pe măsura cerințelor mele. De acestă dată am ales o variantă mai specială de cazare fiind prima oară după pademie când am revenit la Budapesta și mi-am dorit să mă bucur în fiecare clipă de frumusețea acestei capitale. Cei de la Mariott au avut grijă ca șederea să fie perfectă. Este bine de știut că în momentul publicării acestui articol în Ungaria sunt ridicate toate restricțiile legate de COVID 19 iar atmosfera este una de completă normalitate.
Budapesta vă așteaptă cu brațele deschise cu gulyas și czardas, cu trecutul imperial, arhitectură magnifică, băi termale medievale și moderne, gastronomie de talie mondială și secrete istorice ascunse în fiecare colț…Și nu uitați: ”În viaţa asta rămânem doar cu ce am visat, cu ce am iubit şi cu cât am călătorit…”