Una dintre cele mai frumoase capitale europene oferă turistului istorie, relaxare și mister. Fiecare turist poate găsi ceva pe placul lui: centrul plin de viață, Dunărea impunătoare, turnurile bisericilor, castele, cetăți, băi luxoase, mancare tradiționala delicioasă.
Pentru că am avut ocazia unei vizite scurte a acestei capitale care mă fascinează vă invit într-o vizită panoramică a Budapestei.
Din totdeauna mă fascinează cupolele și locurile de unde pot admira în tăcere frumusețea locurilor vizitate.
La Paris am urcat 387 de trepte pentru a ajunge pe terasa de la Notre-Dame.
La Roma am avut șansa de a urca peste 300 de trepte pentru a ajunge în spectaculosul dom al Bazilicii Sfântul Petru, iar mai apoi să ajung în vârful castelului Sant’Angelo unde se află statuia din bronz a arhanghelului Mihail.
În Praga am folosit Turnul Primariei Vechi ca punct de observare asemeni celor din vremurile trecute care urmăreau de aici cele mai importante ceremonii care aveau loc în piață.
În Sintra vizitând cel mai celebru castel, Palacio de Pena, una dintre cele șapte minuni ale Portugaliei, am încercat să văd daca este adevarat ceea ce se spune: că în zilele cu cer senin Lisabona este vizibilă, la o distanță de 33 kilometri.
În Lisabona, Castelul Sao George situat pe cel mai înalt dintre cele 7 dealuri ale Lisabone mi-a oferit priveliști uimitoare ale orasului.
În Bratislava nu am ratat Turnul Kamzík TV cu un design unic, care are o punte de observație și un restaurant rotitor.
Vizitele mele în Budapesta includ întotdeauna Bastionul Pescarilor (Halaszbastya), unul dintre cele mai bune puncte de observare din Budapesta, dar de data aceasta am ales o altă variantă de a admira panorama incredibilă a Budapestei: o vizită în cupola Bazilicii Sfântul Ștefan.
Constructia bazilicii a fost începuta în jurul anului 1850, dar nu a fost finalizată decât în 1905 din două motive: moartea arhitectului iniţial şi prăbuşirea domului care a cauzat reconstrucția integrală a bazilicii. Numele său vine de la Regele Ștefan, primul rege maghiar, cel care a încreștinat națiunea.
În spatele altarului principal se află punctul principal de atracție al bazilicii: Sfânta Capela a Dreptei, care adăpostește Sfânta Dreaptă, mâna dreaptă mumificată a Sf. Ștefan. A fost returnată Ungariei de către împărăteasa Maria Tereza, în 1771 dupa ce a fost descoperită într-o mânăstire în Bosnia.
Clădirea lungă de aproape 90 de metri şi lată de 55 de metri poate găzdui în acelaşi timp în jur de opt mii de persoane.
Bazilica Sfântul Ştefan prezintă un clopot monumental, de fapt, cel mai greu clopot din întreaga Ungarie. Mai mult, se spune că structura subterană egalează clădirea de la suprafaţă în dimensiune şi măreţie.
Bazilica are exact aceeași înălțime ca și Parlamentul, arhitecții dorind să exprime faptul că vorbele au aceeași însemnătate ca și gândul, iar înălțarea spiritului trebuie să fie la fel de prețuită ca și protejarea trupului. Există și o lege prin care toate clădirile Budapestei trebuie să aibe o înălțime maximă de 96 metri, pentru a nu depăși cele două construcții monumentale.
Pe cupola înaltă de 96 de metri a catedralei, se află o terasă, care oferă o vedere panoramică de neuitat a capitalei.
Va las să admirați frumoasa panorama a Budapestei:
Budapesta este cu siguranță o destinație pe care veți dori să o încuiați cu un lacăt în sufletul Dvs! Va invit sa o vizitați!