Cel mai vechi oraș din Franța, Marsilia, un loc inedit, capitală europeană culturală în anul 2003 și cu o istorie de 2600 de ani ne invită să-l descoperim.
În jurul anului 600 î.Hr. fenicienii au stabilit un post comercial numit Massalia (în greacă însemnând jertă) care a ajuns unul dintre primele porturi grecești din Europa cu statut de oraș. În timpul lui Iulis Cezar care constuiește aici nenumarate fortificații, Marsilia devine principalul port al schimburilor comerciale și devine unul dintre cele mai bogate orașe din zonă. În anul 49 î.Hr. Marsilia își pierde independența și devine parte a Imperiului Roman. După căderea Imperiului Roman Marsilia a fost deseori asediată dar datorită fortificațiilor anumite părți ale orașului au fost rareori cucerite. În timpul Cruciadelor, Marsilia a fost din nou în prim-planul comerţului şi aprovizionării, iar cruciaţii au contribuit şi ei la întărirea apărării oraşului, făcând ca portul să devină cu adevărat impenetrabil.
În secolul XIV, Marsilia a fost primul oraş din Europa afectat de Ciuma bubonică, perioadă în care 15.000 de oameni au murit. Patru secole mai târziu, oraşul este lovit iar de Marea Ciumă a Marsiliei, o formă a Ciumei Negre, care a omorât peste 100.000 de persoane.
Populaţia oraşului a îmbrăţişat cu entuziasm Revoluţia Franceză şi a trimis 500 de voluntari la Paris, în 1792, pentru a apăra guvernul revoluţionar. Chemarea lor la revoluţie, cântată pe drumul spre Paris, a devenit cunoscută sub numele de La Marseillaise, astăzi fiind imul naţional al Franţei.
Din punct de vedere turistic Marsilia oferă palate, muzee, biserici, clădiri istorice dar și golfuri și plaje atrăgătoare.
Portul vechi (Vieux Port) este inima Marsilei, Piaţa de peşte se deschide în fiecare dimineaţă, aşa cum se întâmplă de sute de ani, iar străzile sunt pline de cafenele unde turiştii pot sta să observe agitaţia matinală din port.
Mânăstirea Sfântului Victor este un loc de pelerinaj pentru creştini şi datează din secolul al V-lea, fiind construită de către Ioan Casian, pe mormântul sfântului al cărui nume îl poartă.
Basilica Notre Dame de la Garde domină întregul port, este amplasată pe cel mai înalt punct al oraşului. Construcţia ei a început în anul 1241, atunci când un pustnic, maestrul Pierre, a primit autorizaţia de a construi pe acest sit, care, atunci aparţinea abaţiei Saint Victor. Începând cu secolul al XVI-lea biserica este transformată, treptat, într-un centru de devotament religios al marinarilor.
Palais du Pharo a fost un cadou din partea locuitorilor oraşului pentru Napoleon al III-lea, care se pare că l-a dăruit, mai departe soţiei sale Eugénie de Montijo. Clădirea este un excelent exemplu de arhitectură de sfârşit de secol XIX, având un interior spectaculos, mobilat în stil vechi. De asemenea, pe lângă grădinile sale care merită toată admiraţia, palatul oferă o vedere spre Chateau d’If şi vechiul port.
Chateau d’If este clădirea făcută celebră de Alexandre Dumas în romanul său Contele de Monte Cristo, unde este prezentată drept închisoarea fără scăpare. Amplasat pe insula cu acelaşi nume, castelul a fost mai întâi fortăreaţă, iar apoi închisoare până în secolul XIX, când a fost deschis pentru vizitare.
Una din cele mai extravagante clădiri din oraş este Palais Longchamp, un castel de apă construit în secolul XIX şi care astăzi găzduieşte Muzeul Artelor Frumoase, o colecţie de tablouri italiene, franceze şi flamande din secolele XVII-XVII.
Porte d’Aix, situat pe partea opusă a Portului Vieux, construit in 1839 ca o poartă principală a orașului și, în prezent, acesta este cu siguranță unul dintre cele mai impresionante locuri istorice din Marsilia. Porte d’Aix este inconjurat de un parc mic, dar pitoresc.
Trebuie vizitat “Muzeul de Arheologie Mediteraneană”, cu colecţia sa bogată ce cuprinde peste 1.600 de piese, printre care şi “Cartea Morţilor”, scrisă pe un papirus, ce face parte dintr-o colecţie de texte funerare destinate a acompania defunctul în călătoria sa în regatul morţilor.
“Muzeul Modei” din Marsilia adăposteşte expoziţii cu o frumoasă scenografie, cu piese datând din anii ’20 până în prezent, iar “Muzeul Faianţei”, aflat într-o clădire din secolul al XIX-lea, prezintă evoluţia ceramicii din neolitic până în zilele noastre. Se pot admira splendide piese realizate în manufactura “Clerissy” şi cele de la “Madeleine Heraud, Louis Leroy şi Fouchier”, cu decoraţiuni rocaille şi smalţ auriu. Patru mari manufacturi de ceramică utilizau în secolul al XVIII-lea tehnica focului moale. Pot fi admirate producţii provensale, precum majolicele de la Moustier şi ceramicile smălţuite în verde şi auriu de la Aubagne, dar şi cele Art Nouvean ale lui Théodore Deck sau mai recentele creaţii semnate de Emile Decoeur şi Claude Varlan.
Vizita în Marsilia a fost una surprinzătoare, am descoperit un oraș care a reusit de fiecare data să renască și să se reinventeze. Un oraș aglomerat, plin de viață, un mix interesant de culturi. Un carusel de străduțe, pescari, bărci, yaht-uri, fortărețe, istorie.
Vă invit să vizitați Marsilia, chiar dacă în trecere. Sunt sigură că vă va suprinde plăcut!
On my wish list!