În călătoriile mele în Slovacia am fost pusă în fața unei provocări palpitante… să iau primul contact cu raftingul. Și nu oricum!
Ape limpezi și reci ca gheața, momente de intensitate maximă în care simți că trăiești cu adevărat. Forța naturii îmbinată cu adrenalina pe cel mai tehnic și omogen râu de munte cu cea mai mai mare viteză de curgere, râul Bela într-un peisaj sălbatic incredibil, în spate Munții Tatra plini de zapadă iar în față cea mai curată apă dintre râurile naturale din Slovacia.
Locul perfect pentru aventuri dar și relaxare!
Raftingul este unul dintre cele mai răspândite sporturi white-water şi este şi cel mai sigur dintre sporturile pe ape repezi. Bărcile de rafting sunt de obicei sunt ambarcaţiuni mari gonflabile de 6-12 persoane. În cursul unei ture de rafting echipajul trebuie să-şi coordoneze mişcările, datorită acestui fapt este folosit de multe ori în programe de team building.
Raftingul poate părea ca un sport extrem, periculos, dar trebuie să știți că există diverse grade de dificultate ale traseelor de rafting, de la I pana la VI, raftingul comercial se practică până la gradul IV.
Trebuie să știți că într-o tură de rafting echipamentul este deosebit de important. Casca, vesta și costul de neopren sunt esențiale.
În general raftingul este o distracție pe cinste. Asta nu înseamană ca nu se va întâmpla să cădeți din barcă, sau să vă răsturnați..
În Slovacia puteți îmbina extraordinar de bine aventura și adrenalina cu relaxarea și practicarea diverselor activitați de recreere:
- În parcul Național Tatra Înaltă (Tanap) găsiți cea mai speactaculoasă arie montană a Slovaciei, găsiți aici peste 20 de vârfuri care depășesc 2500 m, 100 de lacuri glaciare, pesteri, trasee montane, trasee de schi, spoturi nautice, locuri special amenajate pentru pescuit si vanatoare, centre pentru tratament balnear.
- În Parcul Naţional Tatra Joasă (Napant) găsiți domenii schiabile, staţiuni turistice, locuri pentru practicarea raftingului. De asemenea găsiți peisaje carstice unicat: grote – dintre care renumita Dobsina, cea mai veche peşteră din Europa – , chei, defilee, cascade, platouri carstice cu specii floristice specifice.
- Slovacia este o ţară cu un număr foarte mare de izvoare curative şi cu depozite de nămol de cea mai bună calitate, are nu mai puţin de 1160 izvoare minerale, termale şi bicarbonatate înregistrate.
- În Slovacia sunt 18 oraşe istorice, recunoscute pentru clădiri de epocă, fortificaţii, bastioane, biserici, hoteluri, catedrale în stil gotic, baroc sau renascentist. Printre acestea se numără: Levoča, Trnava, Prešov, Košice, Kremnica, Nitra,Spisska-Kapitula, Sobota, Bardejov, Banská Bystrica, Banská Štiavnica – acesta din urmă făcând parte dintr-un Program UNESCO de Păstrare a Valorilor Culturale şi Naturale, la fel ca multe alte monumente antropice şi naturale ale aceleiaşi ţări.
Așadar când vizitați Slovacia nu ratați și experiența unică care va poate fi oferită de o tură de rafting!