Chiar dacă trăim din punct de vedere turistic un sezon atipic datorită reglementărilor și a regulilor într-o continuă schimbare, avem câteva variante de concediu și relaxare chiar și pe timp de pandemie.
Vedeta sezonului acesta este fără îndoială Egiptul, care solicită pentru intrarea în țară doar dovada unui test PCR negativ, iar la retur nu este nici o șansă de carantină. Egiptul, cu farmecul lui aparte, cu multitudinea de variante de a petrece timpul liber, cu magia și istoria uimitoare este o destinație care oferă o vacanță de neuitat chiar și celui mai sceptic turist. Fie că alegeți Hurghada, El Gouna sau Sharm el Sheikh, apele turcoaz ale Mării Roşii, multitudinea de activităţi distractive şi culturale cu siguranță vă vor oferi o experiență minunată. Puteți chiar alege varianta completă de a descoperii civilizația egipteană printr-o croazieră complexă pe Nil care vă va purta într-o altă lume…
Turcia, chiar dacă trece printr-un lockdown face precizarea că acesta este în vigoare doar pentru cetățenii turci și nu pentru turiștii care sunt primiți cu binecunoscuta ospitalitate turcească în baza unui test COVID 19, PCR, efectuat cu maxim 72 ore înainte de plecare și au obligația de a completa formularul de intrare de pe portalul register.health.gov.tr, cu maxim 72 ore înaintea îmbarcării. Turiștii romani nu sunt afectați de măsura de lockdown, este însă recomandat ca aceștia să aibă asupra lor toate documentele doveditoare statului lor de turist (copie pașaport, voucher hotel), pe toată durata șederii în Turcia; purtarea măștii este obligatorie în toate spațiile publice; hotelurile, spitalele și farmaciile sunt deschise și funcționale; majoritatea obiectivelor turistice sunt deschise; turiștii pot obține toate informațiile suplimentare local. Antalya este mai mult decât leneveală, soare, nisip și mare. Orașul și întreaga regiune au o istorie bogată, foarte bine conservată. Există multe orașe antice, golfuri izolate, mici orașele, peșteri, cascade, ruine romane. Zona este ideală pentru a îmbina aventura cu relaxarea…
Tunisia este deschisă călătorilor români care ajung pe teritoriul tunisian în cadrul unei călătorii rezervate printr-o agenție de turism, care implică preluarea organizată de la aeroport către hotel, și sunt exceptați de la măsura carantinei obligatorii de cinci zile, având obligația de a prezenta un test PCR negativ. Această excepție se aplică turiștilor care ajung în grup organizat în Tunisia, fie prin intermediul unui zbor de tip charter, fie cu zboruri normale, dacă biletul de avion a fost achiziționat prin intermediul unei agenții de turism. Totodată, se menține obligativitatea ca turiștii să rămână în grup compact, iar în cazul părăsirii grupului organizat, va fi necesar un al doilea test tip PCR negativ, efectuat în a cincea zi de la sosire. Costul testului PCR va fi suportat de turiști, iar prețul acestuia se ridică la aproximativ 60 de euro. Toți pasagerii care sosesc în Tunisia trebuie să completeze, înainte de data zborului, declarația de sănătate și formularul de angajament (disponibile pe pagina de internet: https://app.e7mi.tn), să le tipărească și să le semneze. Cele două documente (formularul de sănătate și formularul de intrare) se predau Serviciului de sănătate publică de la punctele de control. Pe toată durata călătoriei, se impune respectarea măsurilor de prevenție și, în special, a celor referitoare la distanțarea fizică și purtarea măștii de protecție. Tunisia situată chiar la o aruncătură de băț de Europa, poate fi o soluție bună pentru concediul nostru. Aici găsim de la plaje cu nisip fin la ruine antice sau fermecătorul deșert Sahara, alcătuind un rezumat a ceea ce înseamnă Africa de Nord.
Dubai-ul este o altă destinație solicitată în ultima perioadă de turiști datorită raportului bun calitate- preț, iar pentru a intra în Dubai este nevoie de efectuarea unui test molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu cel mult 72 de ore înainte de îmbarcare, iar la sosirea pe aeroportul Dubai se efectuează un test molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, rezultatul acestuia fiind transmis pe telefonul mobil în aproximativ 24-48 de ore. Până la sosirea rezultatului, călătorii trebuie să rămână în izolare. Dubai-ul din ziua de astăzi înseamnă zgârie-nori, mașini scumpe, hoteluri de lux, și un peisaj urban care te lasă efectiv fără cuvinte. În Dubai se construiește continuu și se pare ca asistăm la un concurs între marii arhitecți ai lumii care se întrec în măiestrie și inventivitate.
Daca revenim în Europa situația ar sta cam așa:
Albania este una dintre puținele destinații europene care nu are nici o restricție de intrare din punct de vedere al pandemiei COVID 19, astfel încât se prefigurează ca mulți turiști să aleagă pentru concediul estival această destinație, mai ales că este și una foarte accesibila va raport calitate- preț.
Începând cu data de 1 mai 2021 Bulgaria dă startul sezonului de vară și intrarea în țară va fi posibilă dacă se îndeplinește una din cele trei cerințe și anume: ori prezentarea unui certificat de vaccinare, ori prezentarea unui test PCR negativ sau test rapid antigen ori prezentarea dovezii că pasagerul a fost infectat cu COVID 19 în ultimele șase luni.
Începând cu data de 10.05.2021, Ciprul deschide accesul persoanelor vaccinate din 65 de țări (incluzând aici și România). Cei vaccinați vor putea intra fără nici o restricție, iar cei care încă nu au ajuns să fie vaccinați pot intra în baza unui test PCR negativ. Important de știut este și faptul că persoanele de sub 12 ani sunt exceptate de la test.
Croația, o altă destinație iubită mai ales de cei din vestul României solicită pentru intrarea pe teritoriul ei ori dovada vaccinului, ori dovada infectării în ultimele 6 luni cu COVID 19, ori un test PCR sau un test rapid antigen efectuat cu maxim 48 de ore înainte de intrarea în Croația.
Grecia, una dintre cele mai iubite destinații tocmai a actualizat condițiile de călătorie și anume: Cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, pot intra pe teritoriul elen atât pe cale rutiera – prin punctele de trecere a frontierei Kulata-Promachonas și Makaza-Nymphaea (accesul prin cele doua puncte de trecere a frontierei fiind posibil in intervalul 07:00-23:00) cat si pe cale aeriana, prin orice aeroport, intrarea fiind permisa numai cu prezentarea unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen, sau cu prezentarea unei dovezi care atesta efectuarea unui vaccin autorizat împotriva COVID-19, cu condiția să fi trecut minimum 14 zile de la efectuarea rapelului. Documentul care atesta efectuarea vaccinării trebuie sa fie redactat în limba engleză. De asemenea, este necesară completarea formularului PLF (Passenger Locator Form) prin intermediul paginii de internet https://travel.gov.gr, cu cel puțin 24 de ore anterior efectuării călătoriei, indiferent de statul de proveniență, de către toate persoanele care sosesc în acest stat. Rămâne in vigoare măsura efectuării în mod aleatoriu, de către autoritățile elene, a unor teste rapide la punctele de control a trecerii frontierei.
Referitor la călătoriile în Italia, persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României (România fiind inclusă alături de alte state pe lista C din anexa 20 a Decretului Președintelui Consiliului de Miniștri) în ultimele 14 zile anterioare sosirii în Italia, au următoarele obligații: să prezinte la intrarea pe teritoriul italian rezultatul negativ al unui test molecular (tip PCR) sau de captură antigen pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 48 de ore anterior intrării pe teritoriul italian (având în vedere că autoritățile italiene nu au stabilit un format/model al adeverinței care atestă rezultatul testului pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, MAE recomandă ca documentul să fie redactat în limba italiană sau engleză); să se supună măsurii de supraveghere sanitară și să efectueze autoizolarea pentru o perioadă de 5 zile, în urma comunicării propriei intrări pe teritoriul național către Departamentul de Prevenire al autorității sanitare locale competente; după efectuarea celor 5 zile de autoizolare, să se supună din nou unui test molecular sau antigen, de tip tampon, pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2.
Muntenegru permite accesul celor vaccinați fără nici o restricție, în timp ce restul călătorilor trebuie să prezinte un test PCR negativ efectuat cu maxim 49 de ore înainte de intrarea în țară.
Malta se alătură țărilor care încurajează vaccinarea și permite accesul fără restricții persoanelor care pot face dovada vaccinării complete, iar pentru restul accesul se face în baza unui test PCR negativ.
Regiunea Autonomă Madeira permite accesul fără restricții celor vaccinați, pentru restul se permite accesul se face în baza unui test PCR negativ. Copii sub 12 ani sunt scutiți de efectuarea testului.
Polonia nu are nici o restricție pentru cei vaccinați, în schimb cei care nu au dovada vaccinului sau a infectării cu COVID 19 în ultimele 6 luni sunt obligați la carantină de 10 zile pe costul propriu și prezentarea unui test negativ PCR.
Pentru moment Portugalia acceptă doar pasageri care pot demonstra faptul că această călătorie este esențială și efectuată din motive profesionale, de studiu, de reuniune familială, de sănătate sau pentru rațiuni umanitare.
Spania și-a redeschis frontierele pentru cetățenii europeni pe data de 21 iunie 2020, toate persoanele care călătoresc în Spania, pe cale aeriană sau maritimă, provenind din zone/state cu risc epidemiologic ridicat trebuie să prezinte un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, care să fie efectuat cu maxim 72 ore anterior intrării pe teritoriul spaniel (inclusive cetățenii români). De asemenea, toate persoanele care călătoresc spre Spania, pe cale aeriană sau maritimă, trebuie să completeze, anterior efectuării călătoriei, un formular privind starea de sănătate prin intermediul aplicației Spain Travel Health (SpTH) sau a paginii de internet www.spth.gob.es.
Dacă vorbim despre destinațiile exotice cele care permit accesul sunt:
Seychelles cetăţenii străini care au efectuat un vaccin complet anti-COVID-19 cu cel puţin 14 zile înainte de sosirea în Seychelles obţin permisiunea de intrare, fără necesitatea de a efectua măsura carantinei. Toţi cetăţenii străini trebuie să prezinte un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu 72 de ore anterior sosirii în ţară pentru a obţine permisiunea de intrare. Pasagerii pot fi supuşi unor verificări privind simptomele specifice COVID-19.
Maldive: turiștii care călătoresc în Maldive vor primi viza în portul de intrare (visa on arrival), cu condiția prezentării unei rezervări confirmate la o stațiune turistică înregistrată la a utoritățile locale Potrivit deciziei autorităților din Maldive, în contextul pandemiei de COVID-19, valabilitatea documentelor de călătorie ale cetățenilor străini care călătoresc în acest stat în scop turistic trebuie să depășească 30 de zile de la data intrării în Maldive. Călătorii (inclusiv turiștii) care au primit cele două doze de vaccin COVID-19 (recunoscut de OMS) cu 2 săptămâni înaintea călătoriei sunt scutiți de prezentarea unui test negativ PCR la sosire și nu vor fi supuși carantinei la sosirea în țară. Toate persoanele nevaccinate care călătoresc în Maldive trebuie să prezinte un certificat care să confirme că persoana a fost testată negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2. Testul trebuie să fie de tip molecular (RT-PCR), în limba engleză și efectuat cu cel mult 96 de ore înaintea îmbarcării. Copiii cu vârsta de sub un an sunt exceptați de la măsura prezentării unui test. Anterior intrării în Maldive (cel mult 24 de ore) toți călătorii trebuie să completeze online o declarație de sănătate – Traveler Health Declaration (https://imuga.immigration.gov.mv);
Republica Dominicană este o altă opțiune lipsită de restricții în momentul de față, sigura mențiune de făcut aici ar fi doar că sezonul turistic optim pentru această destinație este din octombrie până în luna mai.
Kenya: Toți pasagerii care doresc să intre pe teritoriul Kenyei trebuie să îndeplinească, pe lângă condițiile de intrare în țară, următoarele condiții speciale impuse de autoritățile locale în contextul pandemiei de COVID-19: prezentarea unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 96 de ore înainte de sosirea în Kenya; temperatura sub 37.5°C și lipsa simptomelor gripale; completarea formularului online, înainte de călătorie, la următoarea pagină de internet: https://ears.health.go.ke/airline_registration/ și prezentarea la sosirea în acest stat a codului QR recepționat pe e-mail. Cetățenii români care sosesc în Kenya sunt exceptați de la măsura izolării la domiciliu/hotel pentru o perioadă de 14 zile
Pentru Zanzibar nu exista restricții de călătorie, călătoriile în Zanzibar ar trebui evitate în perioada aprilie- iulie datorită sezonului ploios.
Lumea începe încetul cu încetul să se deschidă și vom începe să călătorim din nou. Regulile de mai sus sunt valabile în momentul publicării acestui articol și se pot modifica în funcție de deciziile autorităților locale. Vă invităm să vă informați în momentul alegerii unei călătorii fie cu consultantul Dvs. în turism, fie să verificați condițiile publicate pe www.mae.ro.
Bună ziua. Ce știți de excursiile în Israel?? Sau de posibilitatea venirii în România a unei familii cu cetățenie israeliana??
Multumesc anticipat!
Buna ziua, pentru moment este interzis, temporar, accesul cetățenilor străini pe teritoriul Statului Israel. Informatiile legate de conditiile de calatorie se actualizeaza aici: https://www.mae.ro/travel-conditions/3710.