fado 2

Când vorbim de Portugalia, implicit vorbim și de FADO. Acest gen muzical s-a născut în taverne și în piețe frecventate de muncitori care prin versurile lor își povesteau viața de zi cu zi sau vorbeau despre lupte cu tauri, dragoste, gelozie, regrete sau idealuri. Acest gen muzical este construit în jurul conceptului de saudade despre care portughezii spun că nu ar avea echivalent în nici o altă limbă. Saudade descrie „tânjirea după ceva” sau „dorința puternică de ceva” (acest „ceva” fiind, de cele mai multe ori, imposibil de exprimat în cuvinte), nostalgie sau pur și simplu o dragoste iremediabilă pentru o himeră. Eliade, în schimb, scrie un articol intitulat ”Dor- Saudade românească” în care descoperă cu mândrie faptul că “în nicio altă limbă n-ar fi găsit […] un mai perfect echivalent pentru atât de portughezul cuvânt saudade decât în cuvântul românesc dor“.

Unii admiratori ai genului pretind că originile fado-ului reprezintă o combinare a ritmurilor sclavilor africani și a muzicii tradiționale portugheze, cu accente inflexionare minore, dar sesizabile, datorate muzicii arabe a maurilor, respectiv a genului muzical brazilian modinha.

Există două variante principale ale Fado-ului, numite după orașele Lisabona și Coimbra. Stilul lisboeta (fado lisboeta) este cel mai popular, pe când cel din Coimbra (fado coimbra) este mai rafinat.

În anul 2011 genul muzical portughez Fado a fost înscris pe lista patrimoniului cultural imaterial al umanității UNESCO. Dintre cântăreții faimoși de fado îî remarcăm pe: Amália Rodrigues, Dulce Pontes, Carlos do Carmo, Mariza, Mafalda Arnauth, António Zambujo, Ana Moura, Camané, Helder Moutinho, Aldina Duarte, Joanna Amandoeira, Ricardo Robeiro, Argentina Santos, Carminho, Mísia, Cristina Branco.

Când vizitezi Lisabona, o seară la un club sau restaurant de Fado este o experiență esențială. Cele mai autentice se găsesc în Alfama. De obicei, o seară de Fado costă în jur de 50 de euro/persoană și este recomandat să se faca rezervari în avans.

Cele mai bune 10 cluburi/restaurante de Fado ar fi:

  • Café Luso, în mijlocul Bairro Alto, unul dintre cele mai impresionate restaurante de Fado din Lisabona, amenjat în fostele pivnițe și grajduri ale unui palat din secolul al XVII-lea.
  • Sr Fado, un restaurant mai puțin pretențios unde oaspeții sunt tratați ca membri ai familiei.
  • Parreirinha de Alfama, cu o tradiție de peste 50 de ani este una dintre cele mai vechi case de Fado, interior rustic și decoruri de azulejos specifice zonei.
  • A Baîuca, o tavernă micuță cunoscută pentru faptul că proprietarii invită amatori să cânte si nu profesioniști.
  • Timpanas, restaurant autentic portughez care pe lânga Fado oferă și un spectacol folcloric.
  • Adega Machado , fațada acestei case de Fado este specială datorită incredibilelor azulejo (placa de ceramică decorată), oferă preparate specific portugheze și vinuri din întreaga Portugalie.
  • Clube de Fado, unul dintre cele mai bune locuri pentru a asculta Fado profesionist din Lisabona, proprietate a unui celebru chitarist, Mario Pacheco oferă un specatacol unic și o locație frumoasă.
  • Senhor Vinho, restaurant rustic situat într-o zonă exclusivistă.
  • A Severa, restauramt familial, casă de Fado din 1955 denumit așa după celebra cântareață de Fado, țigancă, a secolului al XIX-lea, Maria Severa.
  • O Faia– restaurant rustic, primitor cu o impresionată varietate de vinuri și un meniu care combină tradiționalul cu inovatorul.

Eu am ales Clube de Fado și am rămas cu o experiență de neuitat mai ales că am avut norocul de a mă întâlni aici cu cântareața mea preferată de Fado, Mariza.

2015-01-31 20.30.43

2015-01-31 20.32.55

2015-01-31 21.14.02

2015-01-31 22.56.19

1422752443918

Vă las în compania unor filmări de la seara de la Clube de Fado, doar atât cât să vă stârnesc dorul de…Portugalia!

 [wpvideo 6I92UHkY]

[wpvideo Pg5jeXtR]

[wpvideo SsaVnHGD]