Călătoria continuă cu Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe și cel mai mare dintre emirate. Acest emirat a fost populat încă din mileniul III î.Hr., dar Abu Dhabi așa cum îl cunoaștem astăzi s-a născut în jumatatea secolului al XVIII-lea, întemeiat de tribul lui Bani Yas în anul 1761.

Începutul de secol al XX-lea găsește un emirat centrat pe pescuitul de perle și creșterea cirezilor de cămile dar și cultivarea de curmale și legume în oaze, apoi emiratul avansează brusc economic prin descoperirea petrolului în anul 1958 și exportul acestuia din anul 1962. Abu Dhabi se afla pe o insula in forma de T, cu deschidere catre Golful Arabiei (Persic). Legat de numele emiratului se povestește că acesta se trage de la legenda conform căreia un vânător de gazele a urmărit una până pe locul actualui oraș, unde descoperind un puț cu apă dulce a fondat o așezare:  Abu Dhabi (“tatăl gazelei” în lb. arabă). Steagul Emiratelor Arabe Unite tronează pretutindeni și simbolizează:  roșu- curaj, verde- prosperitate, alb- puritate, negru- petrolul care este aurul negru.

Astăzi, Abu Dhabi este o metropolă luxoasă, amestec de structuri impresionante dar și de monumente culturale sau tradiționale.

Găsim aici de la moschei spectaculoase, la mall-uri impresionante, parcuri tematice, muzee sau deșertul care pare nesfârșit. Mult mai liniștit și oarecum conservator decat Dubai-ul emiratul Abu Dhabi oferă și obiective turistice diverse. Ce nu trebuie ratat în Abu Dhabi?

Clădirea reper a emiratului și cea mai populară atracție turistică este Marea Moschee Sheikh Zayed.

Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan și-a dorit când a demarat construcția acesteia ca moscheea sa fie un simbol al pacii, iubirii și al toleranței.

Astfel a devenit un  simbol al diversității și unității culturale din lumea islamică.

Ce o diferențiază de alte moschei:

  • Cel mai mare covor din lume se află în interiorul camerei principale de rugaciune. Imensul covor a fost lucrat manual din lână originară din Noua Zeelandă și Iran de 1200 de femei care au lucrat 2 ani la finalizarea acestuia.
  • Moscheea are 82 de domuri, peste 1200 de coloane, iar curtea interioara (“sahan”) este acoperita cu 165 000 metri patrati de marmura alba din Macedonia
  • Al treilea cel mai mare candelabru din lume este unul dintre cele 7 candelabre ce înfrumusețeaza moscheea. Candelabrele sunt suflate in aur de 24 de karate si decorate cu mii de pietre Swarovski de mai multe culori

Sistemul de iluminare al moscheii este astfel creat încât reflectă fazele lunii, iar în serile cu lună plină moscheea apare mai strălucitoare ca niciodată

Corniche, 8 kilometri de promenadă de-a lungul plajelor late cu nisip fin și a clădirilor zgarie-nor.

Satul Heritage, muzeu în aer liber conceput de Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan pentru a aminti de trecutul emiratului Abu Dhabi.

Emirates Palace, unul dintre cele mai luxoase hoteluri ale lumii localizat pe o suprafață de un million de metri pătrați având o parcere subterană care poate adăposti 2500 de mașini, heliport și port pentru iahturi.

Insula Yas este una dintre destinațiile de top de lux din Abu Dhabi, locatie perfectă pentru petrecerea zilei de plajă dar și locul de desfășurare a curselor de Formula 1 din Abu Dhabi.

Muzeul Louvre din Abu Dhabi a fost inagurat în 2017 și este cel mai mare muzeu din peninsula Arabă. Autorităţile din Abu Dhabi au încheiat un acord cu Franța, căreia îi vor plăti 525 de milioane de dolari pentru utilizarea numelui „Louvre” pe o perioadă de 30 de ani. Arhitectul Jean Nouvel a proiectat muzeul după ce a fost inspirat de conceptul de medină, considerat cartierul vechi al multor orașe arabe. Nouvel a construit o cupolă de metal de argint compusă din 7.850 de stele cu un model geometric complex. Atunci când lumina soarelui cade prin ea, designul creează o „ploaie de lumină” aflată în mișcare sub cupola, un semn al elementelor naturale din Emiratele Arabe Unite. Lucrările de artă și artefacte din acest muzeu Louvre acoperă întreaga existență umană, iar muzeul va avea o galerie dedicată religiilor universal.

Ați fost în Abu Dhabi? Ce v-a plăcut cel mai mult? Călătoria noastră continuă în postarea viitoare cu o oprire în Doha, capitala Quatar-ului.