Dacă sunteți în Lisabona nu puteți rata o plimbare în imprejurimi. Astăzi vă propun o vizită într-un loc de poveste…Sintra, iar apoi vizităm ”capătul lumii”, cel mai vestic punct al Europei.
La Sintra se ajunge cel mai ușor cu trenul din gara Rossio, dacă aveți LisboaCard călătoria este gratuită. În Sintra există un sistem de autocare care vă ajută să vizitați orașul și castelele sale fabuloase. Cel mai convenabil este să achiziționați un bilet de o zi ( aprox 12 euro) cu care aveți acces la toate autobuzele din Sintra dar îl puteți folosi și la drumul pe care îl vom face ulterior la Cabo da Roca.
Sintra este locul în care a fost citită pentru prima oară capodopera „Os Lusíadas“ a poetului naţional Luís Vas de Camões, este locul de unde Regele Manuel I a privit întoarcerea lui Vasco da Gama din expediția în care a descoperit Indiile. Sintra este de asemenea locul de unde a portit curentul arhitecturii romantice.
Sintra este un loc de basm, un orașel al castelelor. Cel mai celebru castel este Palacio de Pena, numit ca fiind una dintre cele șapte minuni ale Portugaliei. Se spune că în zilele cu cer senin acesta este vizibil de la Lisabona, la o distanță de 33 kilometri. Castelul pare neobișnuit, îmbină stiluri care exprimă influența cuceririlor dar și a cuceritorilor Portugaliei (romani, arabi, spanioli, indieni). Mândria de fi marcat era navigației și a marilor descoperiri este marcată în castel la intrarea în palat de unde te scruteaza zeul Triton, fiu al lui Poseidon, zeul mării. Ziduri colorate, porți impresionate, creneluri, decoruri interioare de un lux incredibil, daruri din expediții sunt câteva dintre detaliile pe care le veți descoperi aici.
În centrul istoric găsiti Palatul Regal, întemeiat în anii 1400. Tunurile conice, specifice Sintrei, au fost gândite în acestă formă asemănătoare furnalelor pentru a ține eventualele incendii departe de corpul palatului. Palatul datând din Evul Mediu a fost extins de Regele Manuel I, cel în timpul căruia expansiunea Imperiului Portugez a atins apogeul. Palatul deţine cea mai mare colecţie din lume de „azulejos“, mozaicul de inspiraţie maură – expresie a artei pe care ibericii au denumit-o „mudejar“ (domestică). Un salon întreg este dedicat aici panopliei Regelui Manuel şi a celor 72 de familii de nobili. Cea mai mare încăpere este Sala Lebedei, care are pictată câte o lebădă pe fiecare panou octogonal al tavanului. Sala găzduia banchetele, spectacolele, balurile unde curtenii aplaudau încântaţi reprezentaţiile trupei lui Gil Vicente, părintele teatrului portughez.
A treia comoară din lanţul monumental al Sintrei este Monserrate Palace, fabuloasa reşedinţă estivală a unui viconte englez, Sir Francis Cook. Magnifica grădină a palatului este una dintre cele mai frumoase grădini botanice din Portugalia, având cascade, mici lacuri şi 3.000 de specii exotice.
Şi dacă vorbim de glorie, completaţi turul palatelor Sintrei cu vizite la minunata Quinta da Regaleira, la Seteais Palace, la Palatul Naţional Queluz şi la Castelul Dos Mouros.
Quinta da Regaleira
Seteais Palace
Palatul Naţional Queluz
Castelul Dos Mouros
După ce ne-am încântat sufletul și privirea în Sintra vom lua autobuzul din fața gării cu destinația Cabo da Roca.
Cabo da Roca este cel mai vestic punct al Portugaliei continentale și implicit al Europei Locul a fost menționat încă din vremea Imperiului Roman și mai apoi în perioada Marilor Descoperiri a fost cunoscut sub numele de Stânca Lisabonei.
Luis de Camoes, cel mai mare poet portughez, al cărui talent a fost comparat cu cel al lui Dante, Shakespeare sau Homer a facut referire la Cabo da Roca, numindu-l locul unde pământul se sfârsește și oceanul începe.
La Cabo da Roca există și un far înalt de 22 de metri, amplasat la aproximativ 165 de metri deasupra Oceanului Atlantic. Acesta a fost dat în folosință în 1772, fiind primul far din Portugalia. Priveliștile de la Cabo da Roca sunt superbe și veți ramâne cu siguranță cu niște imagini deosebite în memorie. Pentru a marca vizita Dvs. aici puteți achizioționa de la biroul turistic din Cabo da Roca un certificat care să ateste prezența Dvs. în locul în care credința și dorința de aventură i-au îndrumat pe marii navigatori portughezi să plece în cautarea de noi lumi.
Pentru a ne întoarce în Lisabona vom luat autobuzul spre Cascais (intra în prețul biletul zilnic achiziționat la Sintra) iar apoi trenul spre Lisabona (ruta Cascais- Lisabona este gratuită pentru cei care dețin LisboaCard).
Astăzi călătoria se oprește aici. Ne întâlnim în viitorul articol!
Se pot vedea toate intr-o zi, fiind cazati in Lisabona?
Buna Anca, intr-o zi poti vizita de exemplu in Sintra doua castele ( Pena si Quinta de Regaleira) apoi sa plecati spre Cabo da Roca. De la Lisabona aveti tren direct de gara Rossio spre Sintra. De la Sintra aveti bus pana la Cabo da Roca. De la Cabo da Roca aveti bus pana la Cascais de unde din nou aveti tren pana la Lisabona, Cais do Sodre. E un must sa vizitati Sintra! Va stau oricand la dispozitie cu informatii! @brigittacalatoreste