gaudi

Putem spune despre Barcelona că este o destinație perfectă de vacanță: oraș mediteraneean în care se îmbină cu success istoria, tradițiile și cultura bogată, mare și munte, distracție și relaxare, dar mai mult decât atât, Barcelona, este un oraș al artelor.

Este imposibil să te gândești la Barcelona fără să faci referire la avangardistul architect Antoni Placid Guillem Gaudi i Cornet. Numit şi Arhitectul lui Dumnezeu, a îmbogățit Barcelona cu o moștenire arhitecturală care reflectă cele patru mari pasiuni din viaţa sa: natura, arhitectura, religia şi dragostea pentru Catalonia.

Multe dintre simbolurile orașului sunt opera acestui genial și suprinzător artist. Atunci când Gaudi a absolvit în anul 1878, Școala de Arhitectură din Barcelona, directorul acesteia a spus: “Onorată asistență, ne aflăm azi aici în prezența fie a unui geniu, fie a unui nebun.”

Chiar dacă nu știți nimic despre Gaudi sau arhitectură când vă plimbați pe străzile Barcelonei nu aveți cum să nu recunoașteți clădirile Gaudi. Pentru o incursiune deosebită în Barcelona vă sfătuiesc să faceți un tur al celor mai importante zece clădiri ale lui Gaudi:

Casa Vicens– este prima clădire importantă gândită de Gaudi pentru o familie bogată proprietară a unei fabrici de ceramică. Edificiul este un omagiu adus arhitecturii în stil mudejar. Casa Vicens se distige prin fațada sa alcătuită din pătrate din ceramică verde și alba alături de cărămidă roșie.

casa vincens

La Pedrera– este una dintre cele mai neobișnuite clădiri de apartamente care s-a construit vreodată. Posibilii chiriași au fost foarte reticenti în a își lua camere aici pentru că pereții au forme neregulate și se temeau că nu le vor putea mobila încăperile. Clădirea este mai mult o sculptură decât o clădire. Din 1984 este patrimoniu UNESCO.

la pedrera 1

la pedrera 2

Parc Güell, parte a patrimoniului UNESCO, caractestic stilului Art Noveau și lui Gaudi, caracterizat de forme ondulate de parcă ar fi râuri de lavă, pasaje acoperite cu coloane de forma unor copaci, stalactite și forme geometrice. Multe din suprafețele existente sunt acoperite cu bucăți de ceramică sau sticlă colorate în stil mozaic numit Trencadis. Gaudi a fost determinat să realizeze o integrare perfectă a operelor sale în natură. Dovada în acest sens sunt coloanele de piatră de dimensiuni foarte diferite și forme care sugerează trunchiuri de copaci, stalactite și peșteri. Când Gaudi a preluat proiectul zona a fost defrisată, așa cum indică și denumirea sa Muntele Chel, el a ordonat și plantarea unei noi vegetații, alegând speciile native mediteraneene, cea mai potrivită pentru a terenului: pin, salcâm, stejar, eucalipt, palmier, chiparos, smochine, migdale, prune, Magnolia, mastic, iedera, Maquis, Kermes stejar, matura, stâncă trandafir, rozmarin, cimbru, lavanda, salvie, etc. Gaudi a conceput parcul cu o semnificație religioasă și în același timp organică și urbană, a profitat de diferența de 60 de metri pe care o are muntele pentru a proiecta o cale de elevare spirituală în vârful său, o capelă, care nu a fost niciodată construită, pe locul ocupat în prezent de către monumentul Golgota (sau Dealul din trei cruci).

Park Guell in Barcelona, Spain

Palau Güell, rezidența familiei Guell, pare la prima vedere o opera atipică a lui Gaudi afișând o fațadă sobră, în schimb interioarele și acoperișul compensează și sunt spectaculoase.

palau guell 2

Colonia Güell facinează prin șarmul și liniștea vestigiilor erei moderniste, o atmosferă încă vie pe străzile acesteia și prin clădirile acesteia.

coloniea guell

El Drac de Gaudí la Finca Güell. Finca Guell este proprietatea unuia dintre cei mai mari clienți ai lui Gaudi, Eusebi Guell I Bacigalupi, contele de Guell. Cea mai spectaculoasă parte a clădirilor este poarta de fier de la intrare numită Drac de Pedralbes și care reprezintă un dragon uriaș gata să sară la atac.

el drac 2

Casa Batlló este rezultatul restaurării în 1904 a unei case vechi, convenționale și chiar dacă a fost criticată dur în timpul construcției în anul 1906 a fost declarată una dintre cele mai frumoase trei clădiri ale anului.

casa batllo 2  Casa_Batllo

casa vatllo 3

Casa Calvet construită pentru familia industriașilor Calvet este cea mai convențională operă a lui Gaudi. Fațada de piatră are influențe baroce, forma balcoanelor este asemanatoare cu cea a Casei Batllo, iar acoperișul are numeroase ornamente de piatră încununate de cele trei capete reprezentând pe Sfântul Petru Martitul, Sfântul Genesius de Arles și Sfântul Genesius de Roma.

casa calvet 2

Casa_Calvet

La Sagrada Familia, biserica se află în construcție din 1892 și se așteaptă sa fie finalizată în 2026- 2028. Estimările inițiale, bazate pe tehnicile de construcție ale începutului secolului 20, preconizau un termen de câteva sute de ani pentru terminarea construcției. Gaudi ar fi comentat, în legătură cu aceast termen: „Clientul meu nu se grăbește

sagrada familia

Biserica are 18 turnuri, în ordinea înălțimii reprezentând pe cei 12 apostoli, cei 4 evangheliști, Sfânta Fecioară și, cel mai înalt turn, pe Iisus Hristos. Turnul central al lui Iisus va avea montat pe el o cruce uriașă. Înălțimea totală, de 170 metri, este cu un metru mai mică decât a unui deal de lângă Barcelona, deoarece Gaudi considera că lucrarea sa nu trebuie să fie mai mare decât cea a lui Dumnezeu.

Biserica are 3 fațade: a Nașterii (spre est), a Gloriei (spre sud) și a Patimilor (spre vest). Fațada Nașterii – acestea celebrează nașterea lui Iisus. Este cunoscutǎ și sub denumirea de fațada Vieții sau a Bucuriei ori a Crăciunului, iar sculpturile de aici sunt inspirate din capitolele din Biblie referitoare la copilăria lui Iisus. Fațada Patimii este denumita așa dupa Patimile lui Iisus, respectiv, durerea, sacrificiul si moartea, acestea fiind reprezentate prin sculpturi dramatice pe aceasta fațada. Ca si celelalte fațade,are trei intrari, ce reprezinta mila, speranța si credința, si 4 turnuri. Fațada Gloriei – este principala fațada a Sagrada Familia si aici va fi intrarea principală în celebra biserică, atunci cand ea va fi complet terminată. Se numeste așa pentru ca sculpturile de aici simbolizează originile omului, problemele sale, drumurile pe care le va urma si scopul acestuia. Ca si celelalte fațade are trei intrari, una principală si doua laterale, dar si o galerie exterioară cu 7 coloane ce simbolizează cele 7 daruri ale Sfântului Duh.

sagrada familia 3

sagrada familia 4

Sagrada_Familia 2

Cascada Fountain din Park de la Ciutadella, a fost concepută de catre Josep Fontsere în 1881 avându-l pe Gaudi ca asistent. Are ca inspirație faimoasa Fontana di Trevi din Roma.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Operele lui Gaudi

Nume

Locație

Data construcției

Sagrada Familia Barcelona 1882– data estimată a finalizării 2026-2028
El Capricho Comillas (Cantabria) 1883–1885
Casa Vicens Barcelona 1883–1888
Palatul Episcopal Astorga Astorga (León) 1883–1913
Güell Pavilions Barcelona 1884–1887
Palau Güell Barcelona 1885–1890
Teresian College Barcelona 1888–1889
Casa Botines León 1891–
Bodegas Güell Sitges 1895–1897
Casa Calvet Barcelona 1898–1900
Bellesguard Barcelona 1900–1909
Park Güell Barcelona 1900–1914
Artigas Gardens La Pobla de Lillet 1905–1906
Casa Milà Barcelona 1905–1907
Casa Batlló Barcelona 1905–1907
Biserica Colònia Güell Santa Coloma de Cervelló
(Barcelona)
1908–1914
Școlile Sagrada Família Barcelona 1909

După cum ați putut vedea arhitectura lui Gaudi este plina de caracteristici neobișnuite și neașteptate care nu se regăsesc în alte clădiri sau alte orașe ale lumii. Nu este nici un dubiu de ce opera lui Gaudi face din Barcelona o destinație atât de interesantă și fascinantă care te marcheză iremediabil.

barcelona (1)

barcelona (2)

barcelona (3)

barcelona (4)

barcelona (5)

barcelona (6)

barcelona (7)