bratislava

Dunarea pe parcursul ei ascunde multe frumuseți, una dintre suprizele Dunării este Bratislava. Un oraș multietnic, multicultural, singura capitală care face graniță cu două state: Ungaria și Austria se remarcă din toate punctele de vedere după o perioadă îndelungată în care a fost în umbra Pragăi sau a Budapestei. Oraș vechi cu un centru istoric deosebit, renovat impecabil, cu o arhitectură barocă habsburgică și o diversitate culturală și culinară aparte.

Perioada de ”glorie” a Bratislavei a fost în timpul domniei Mariei Tereza, în secolul al XVIII-lea când a fost centrul vieții sociale și culturale a regiunii. Bratislava a început să-și piardă din importanță atunci când bijuteriile coroanei au fost mutate la Viena în 1783 iar multe din funcțiile centrale au fost mutate la Buda.

Evenimentele majore europene au avut strânse legatură cu istoria Bratislavei:

  • Catedrala în stil gotic Sfântul Martin, construită între secolele al XIII-lea și al XVI-lea, a servit drept biserica de încoronare a Regatului Ungariei între 1563 și 1830;
  • Castelul din Bratislava a fost folosit ca rezidență de vară a Mariei Tereza, iar fata ei preferată Maria Christine a trăit aici pentru aproape 20 de ani;
  • În anul 1805 se semnează la Bratislava de către Austria și Franța Pacea de la Pressburg;
  • În 1809 trupele lui Napolen devastează Castelul Devin;
  • Ca reacție la Revoluția din 1848 pe teritoriu habsburgic, Ferdinand I al Austriei a semnat, în palatul arhiepiscopului primat din Bratislava, așa-numitele Legi din Martie, care, între altele, prevedeau inclusiv abolirea șerbiei.
  • În 1993, orașul a devenit capitala noii Republici Slovace, formate în urma Divorțului de Catifea.

Majoritatea clădirilor istorice sunt concentrate în Orașul Vechi.

bratislava 3

Primăria Bratislavei este un complex de clădiri ridicate în secolele al XIV-lea–al XIV-lea, care acum reprezintă Muzeul Orașului.

bratislava 2

Singura urmă a fortificațiilor medievale și una din cele mai vechi clădiri ale orașului este Poarta lui Mihail.

poarta

Clădirea Bibliotecii Universității, construită în 1756, a fost folosită de Dieta (parlamentul) Regatului Ungariei din 1802 până în 1848. Mare parte din legislația importantă din Era de Reformare Maghiară (precum abolirea șerbiei și fondarea Academiei Ungare de Științe) a fost ratificată aici.

Centrul istoric prezintă numeroase palate de stil baroc. Palatul Grassalkovich, construit în jurul anului 1760, este acum reședința președintelui slovac, în timp ce guvernul slovac își are sediul în fostul Palat Arhiepiscopal.

palatul

Catedrale și biserici notabile includ Catedrala în stil gotic Sfântul Martin, construită între secolele al XIII-lea și al XVI-lea, care a servit drept biserica de încoronare a Regatului Ungariei între 1563 și 1830.

sf. martin

Biserica Franciscană, datând din secolul al XIII-lea, a fost un loc al ceremoniilor cavalerești.

franciscan

Biserica Sfânta Elisabeta, cunoscută mai degrabă ca Biserica Albastră, este construită în întregime conform stilului Art Nouveau.

blue church

Cladiri interesante ale secolului al XX –lea includ (Podul Nou) Nový Most pe Dunăre, care are un restaurant în turn cu formă de OZN, sediul Radioului Slovac în formă de piramidă inversată, precum și Turnul Kamzík TV cu un design unic, care are o punte de observație și un restaurant rotitor.

novy

Castelul din Praga este principalul obiectiv turistic al orașului, este situat pe dealul ce se ridică deasupra Dunării. Timp de patru secole, graniţa Imperiului Roman trecea prin zonă, astfel că aici se afla un post roman de frontieră. Castelul este menţionat în prima referinţă scrisă despre oraş, şi anume o serie de documente de la Salzburg, din 907, în legătură cu o bătălie dintre bavarezi şi unguri. În secolele al XI-lea şi al XII-lea, pe locul unde astăzi se înalţă castelul, se afla o fortăreaţă din piatră, în stil pre-romanic. Restaurată începând cu anul 1423, construcţia a dobândit o înfăţişare gotică, fiind cunoscută sub denumirea de “Castelul lui Sigismund”. Aspectul actual al edificiului, având un plan în formă de patrulater, este rezultatul mişcărilor arhitecturale din perioadele renascentistă şi baroc timpuriu. După bătălia de la Mohacs din 1526, castelul a devenit reşedinţa de încoronare a regilor maghiari. În secolul al XVII-lea, un nou etaj a fost adăugat edificiului şi alte două turnuri, pe lângă cele două existente deja, iar interiorul şi elementele de apărare au fost refăcute. În partea de sud au fost ridicate noi bastioane.

castle 1

În timpul domniei împărătesei Maria Tereza, castelul a cunoscut o perioadă de strălucire, fiind transformat în reşedinţa monarhiei habsburgice La începutul secolului al XIX-lea, în timpul războaielor napoleoniene, a fost utilizat pe post de cazarmă, iar în anul 1811 un incendiu l-a transformat în ruină. De-abia după 140 de ani s-a început reconstrucţia sa, lucrările de renovare fiind finalizate în 1968.

În prezent, anumite părţi ale castelului sunt deschise publicului, găzduind expoziţii ale Muzeului Naţional al Slovaciei. Acesta include colecţii de mobilier, arte vizuale, ceasuri, sticlărie, porţelan şi ceramică, îmbrăcăminte şi obiecte de arginte. La castel îşi are sediul Muzeul de Istorie, ce prezintă expoziţii ample despre trecutul acestui teritoriu.

castle 2

Clădirea castelului include 4 turnuri (unul în fiecare colț) și o curte cu o fântână adâncă de 80 de metri. Cel mai înalt turn este Turnul Coroanei, în sud-est, construit în secolul al XIII-lea, care a găzduit bijuteriile coroanei. Zidurile exterioare și coridoarele interioare conțin fragmente ale unor elemente de construcție gotice și renascentiste. La est de intrarea principală, se poate vedea poarta de intrare zidită în secolul al XVI-lea.

Știați că se spune că Bratislava este locul în care Strauss a început compunerea celebrelor lui valsuri în 1852?

Orașul se reflectă perfect în apele Dunării: un oraș plin de vervă și energie, un loc al diversității care abundă în cultură și suprinde prin diveristatea culinară. Bratislava merita să-i acordați atenție și cu siguranță nu vă va dezamagi!

1444071121024 1444071182276 1444071259210

1444071311363

1444071334739

1444071382229

  IMG_02102015_104422

IMG_02102015_111902

IMG_02102015_104341