Anul acesta, pentru mine, Bruxelles nu a însemnat doar ciocolată, vafe, bere și cartofi prăjiți… Bruxelles-ul mi-a oferit farmecul Crăciunului într-un decor medieval și flamand.

Am profitat din plin de ofertele Ryanair și am ales ca un semi-weekend din decembrie să fie dedicat Belgiei și în cele doua zile în Belgia am încercat să văd cât mai multe și să-i descopăr cât mai mult din farmec.

Așadar, prima zi a fost dedicată Bruxelles-ului și a început cu o vizită la Atomium, o structură care reprezintă o unitate a unui cristal de fier, are noua sfere din oțel legate între ele prin tunele, de-a lungul celor 12 margini ale cubului. Întreaga structură are o înălțime de 102 metri, iar sferele au diametrul de 18 metri. Stabilitatea este asigurată de 3 perechi de stâlpi de susținere. Atomium a fost construit pentru Expoziția Mondială din anul 1958 și s-a intenționat ca aceasta să rămână în picioare doar pe perioada expoziției – de pe 17 aprilie până pe 19 octombrie 1958, dar datorită popularității sale a devenit permanent și un obiectiv turistic al orașului.

Sfera din vârf oferă o priveliște panoramică a orașului. Sfera superioară și cea centrală sunt accesibile numai cu liftul. Celelalte pot fi accesate pe scări abrupte.

De aici am plecat în căutarea celebrei Piețe Centrale despre care Arhiducesa Isabella, fiica lui Filip al II-lea al Spaniei a scris că „Nu mi-a fost niciodată dat să văd ceva atât de frumos și rafinat precum piața orașului unde primăria se ridică spre cer”.

La începuturi, locul nu era decât un teren nisipos între doua pârâiaşe care se vărsau în râul Senne, cu timpul acest teren a fost transformat în „piaţa de jos”. În secolul al 12-lea Bruxelles devenise un punct de răscruce al rutelor comerciale între Bruges, Koln și Franta. În timpul Evului Mediu, mici case de lemn au început să apară în jurul pieței, însă mai apoi, după secolul al XIV-lea, familii bogate și puternice de patricieni și-au construit locuințe de piatră aici. Încetul cu încetul, piața a devenit centrul comercial și administrativ al orașului. În anul 1402 a fost începută construcția primăriei din Bruxelles, clădire ce avea să fie finalizată în anul 1455. Piața devenise deja centrul politic un întâlniri importante aveau loc, unde se puneau în aplicare execuțiile și unde ducii, regii și împărații erau întâmpinați oficial. În anii următori, toate casele de lemn au fost înlocuite de reședinte superbe din piatră, majoritatea deținute de ghildele din Bruxelles.

Pe data de 13 august 1695, celebra piață a fost bombardată și aproape adusă la stadiul de ruină de către Mareșalul De Villeroy.  Între anii 1695 și 1700, ghildele au reconstruit toate casele. Primăria, care fusese și ea grav avariată, a fost reconstruită. În secolele al XVIII- lea și al XIX-lea majoritatea caselor au intrat în proprietate privată, iar noii proprietari au tot încercat să modernizeze aceste case schimbându-le înfățișarea, pănă când primarul orașului a decis ca aceste case din Grand Place trebuie păstrate cât mai mult posibil în starea lor originala. 

Când intri în Grand Place ești atras iremediabil de turnul gotic al Primăriei care se ridică spre cer. Această primărie este considerată a fi una dintre cele mai frumoase primării din Ţările de Jos.

În anul 1455, o statuie a Sfantului Mihail învingând balaurul a fost pusă în vârful turnului primariei din Bruxelles. Statuia originala a rămas pe turn până în iunie 1996, când a fost înlocuită cu una complet nouă (după 541 de ani).

Nu puteam rata simbolul orașului, așa că am pornit în căutarea celebrului Manneken Pis. Cine e Manneken Pis? Este statuia unui baieţel dezbrăcat care face pipi într-o fântână. Statuia este îmbrăcată în mici costumaşe de mai multe ori pe an. Exista sute de costumaţii diferite.

Există mai multe legende asociate cu Manneken Pis. Unele spun ca statuia este inspirată de o bătălie din secolul al XII-lea dintre trupele Ducelui Godfrey al III-lea de Leuven şi Lorzii de Grimbergen. Godfrey al III-lea avea numai doi ani atunci când şi-a moştenit ducatul. Comandantul armatelor sale l-a pus pe micul lord într-un coş şi l-a ridicat pe creanga unui copac pentru a ridica moralul trupelor. Conform legendei pruncul Godfrey a facut pipi pe lorzii de Grimbergen care au pierdut bătălia.

O alta legenda spune că statuia reprezintă un alt baietel celebru dintr-un alt razboi. Cândva în timpul secolului al XIV-les, oraşul Bruxelles era asediat. Soldaţii inamici au încercat să arunce în aer zidurile oraşului plasând o bombă la baza acestora. Aceţtia au fost însă spionaţi de pe ziduri de un baieţel care după ce soldaţii au plecat, a urinat pe fitil salvând astfel oraşul.

O alta legendă spune că Manneken Pis îl reprezintă pe fiul unui comerciant bogat care s-a rătăcit într-o zi prin oraş. Tatăl disperat a organizat repede echipe de căutare a băiatului care au răscolit oraşul şi l-au găsit pe copil vesel, făcând pipi în grădina cuiva. Tatăl a făcut cadou statuia proprietarului grădinii.

În drum spre Parlamentul European am vizitat Palatul Regal din Bruxelles care deşi în trecut a fost folosit drept locuinţă de către mulţi regi, astăzi este rar folosit de Familia Regala a Belgiei care locuieşte în Castelul Regal de la Laeken aflat la marginea oraşului Bruxelles. Palatul Regal este situat în faţa superbului Parc Bruxelles şi a unei pieţe foarte lungi numite chiar Place des Palais sau Paleizenplein care desparte palatul de parc. De-a lungul anilor palatul a fost reconstruit şi renovat, extins şi îmbunătăţit pentru a reflecta statutul Ducelui de Brabant şi a succesorilor sai. Celebra cameră a tronului din secolul al XV- lea, cunoscută sub numele de Aula Magna a fost construită pentru Filip cel Bun. În această cameră au avut loc o mulţime de momente istorice inclusiv abdicarea Împăratului Carol al V-lea, care a dat coroana fiului său Filip al II-lea al Spaniei în anul 1555. Acest moment marcant este redat de tablourile care decorează pereţii palatului. Printre cele mai de importante puncte de atracţie se numără tavanul şi candelabrul central din Camera Oglinzilor. Această operă de artă este împodobită cu peste un million de bijuterii care amplifică foarte mult lumina naturaă. O alta atracţie este Camera Imperiului, care conţine 11 vase din aur pline cu pământ şi flori din toate cele 11 provincii belgiene.

Lumea Parlamentului European poate fi descoperită la Parlamentatium, un centru de vizitare al Parlamentului European sau un muzeu al acestuia.  Aici se poate vedea modul în care deciziile politice importante sunt luate şi cum cestea influenţează viaţa noastră de zi cu zi, totul într-o maniera proaspată şi dinamică. Atracţiile Parlamentarium includ: unspaţiu iluminat 3D reprezentând o hartă a Europei, o proiectie de 360 de grade surround, cu ecran digital din hemiciclu sau camera parlamentara, o vizită virtuală interactivă prin Europa pentru a descoperi fiecare stat membru, un perete video cu mesaje de la membri ai Parlamentului European. Centrul este accesibil în 23 de limbi, intrarea este gratuită.

Piaţa de Crăciun din Bruxelles, cunoscută şi sub numele Minunea Iernii, este una dintre cele mai speciale a Europei: atmosfera de basm, mâncare tradiţionalî, suveniruri… las câteva imagini să vă încânte…

 

Bruxelles-ul nu seamănă cu nici un alt oraş sau capitală vizitată, îmbină atât de natural istoria şi modernitatea, este un loc în care multe naţionalitaţi se îmbină, iar arhitectura te impresionează. Este un oraş în care chiar dacă este forfotă şi agitaţie mereu găseşti o atmosferă prietenoasă şi relaxată.

  În postarea viitoare vizităm Veneţia Nordului, Brugge.