Voi cei ce mă urmăriți știți că mereu spun că a vizita România este întotdeauna o idee bună  🙂 Prietena mea Gladiola pe care o puteți găsi aici mi-a trezit dorul de Hunedoara și fascinantul Castel al Corvinilor.

Castelul Corvinilor din Hunedoara este pe bună dreptate considerat unul dintre locurile pe care orice turist care ajunge în România trebuie să-l viziteze. Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind situat în „top 10 destinații de poveste din Europa”. Dar nu impresionează doar prin arhitectură ci și prin istoria sa:

Un cneaz român pe numele lui Voicu/Voik, a primit în 18 octombrie 1409 un domeniu drept donație de la Sigismund, ultimul împărat al Casei de Luxemburg. Familia lui Voicu devenea astfel, alături de familia Cândea (devenită ulterior Kendeffy) din Hațeg, una dintre primele familii românești din Transilvania medievală cu drept de proprietate nobiliară.

Istoria consemează că Sigismund de Luxemburg i-a făcut această donație cneazului “pentru merite deosebite în luptă”.  Pe de altă parte, o legendă culeasă de istoricul Gáspár Heltai (care a trăit în secolul al XVI-lea) spune că, în realitate, Sigismund a făcut un copil cu o femeie a Țării Hațegului – Erzsébet Morzsinai/Morzsinay. Un copil care mai târziu avea să devină Ioan/Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvania și regent al Ungariei și tatăl regelui Matia/Matei Corvin. Pentru a proteja onoarea doamnei Erzsébet (și a proteja copilul), Sigismund i-a dat-o de soție unuia dintre vitejii săi – Voicu. Care, se pare, a avut grijă de copil ca și cum ar fi fost al lui.

Revenind la donație, pe domeniul primit Voicu a ridicat o fortificație. În formă de elipsă, cu un turn în capăt, cu ziduri de 2 metri lățime. Câțiva ani mai târziu, în 1440, fiul său Ioan/Iancu a început o serie de construcții de mare amploare, transformând fortăreața în castelul pe care-l vedem azi. De altfel, câteva elemente ale castelului sunt astăzi exact așa cum le-a lăsat Ioan de Hunedoara. Spre exemplu, galeria și ultimul turn de apărare din Aripa Neboisa (denumirea vine din sârbă, ne boj se înseamnă nu te teme; este, probabil, influența mulților mercenari sârbi care locuiau în cetate). Tot în acea perioadă a fost ridicat Turnul Capistrano. Numele lui vine de la Ioan de Capistrano, călugăr franciscan și prieten al lui Ioan de Hunedoara. Ca fapt divers, după bătălia de la Beograd, unde Capistrano a luptat alături de Ioan (și i-au înfrânt pe turci, care asediau orașul), au murit amândoi de ciumă. Ioan în august 1456, Capistrano 2 luni mai târziu.

Prima atestare documentară a castelului este făcută în 1443, chiar de Ioan de Hunedoara, într-un document care s-a păstrat până în zilele noastre. De altfel, în Sala Cavalerilor se păstrează o inscripție în limba latină care, tradusă, sună așa – “această lucrare a făcut-o mândrul și mărețul Ioan de Hunedoara, guvernatorul regatului Ungariei, în anul Domnului 1452″

Fiul lui Ioan, regele Matia/Matei Corvin, a adăugat castelului o aripă nouă – Loggia Matia – unde se găsește o frescă laică unicat, formată din 4 picturi, care descriu momentul primirii stemei familiei.

În aripa castelului numită Matia se mai deslușește destul de vag, o pictură referitoare la legenda cu corbul de la care se zice că își trag numele urmașii lui Ioan de Hunedoara (Corvini).

Castelul a aparținut familiei Huniazilor până în 1580. De-atunci și până în secolul al XVIII-lea, când a intrat în posesia statului Habsburgic. În această perioadă, principele Gabriel Bethlen a înlocuit o parte din elementele gotice ale construcției, a ridicat noul turn al porții și palatul estic. Mai apoi, din 1724 până în 1854, Castelul Corvinilor a fost sediul Administrației Minelor. În 1854, în urma unui trăsnet, a fost grav afectat de un mare incendiu. Apoi a fost restaurat în mai multe rânduri.

Castelul are un farmec aparte oferit de stilurile de construcție diverse, inovațiille în plan civil dar și militar dar și datorită vieții tumultoase a curtenilor.

Cum mi-a trezit Gladiola dorul? Depănându-mi poveștile neștiute ale Castelului… Domnițe, cavaleri și personaje desprinse dintr-o epocă demult apusă prind viață la prin poveștile ei fascinante.

Împreuna vă provocăm să descoperiți poveștile pe contul de instagram, unde zi de zi timp de 5 zile vom posta câte una, iar la sfârșitul celor 5 zile un norocos care va răspunde corect la o întrebare legată de Castel va câștiga o noapte de cazare în Hunedoara și un tur ghidat la Castelul Corvinilor.

Așa ca ne vedem pe INSTAGRAM @brigitta_calatoreste si @fistic.iu ( nu uitați să dați follow 🙂 ) !

Legende, domnițe, cavaleri, istorie, mister, călugări, artă, vitejie, arhitectură…le găsiți pe toate în Hunedoara!

P.S. Să nu uitați că în Hunedoara găsiți și Arboretumul Simeria, I Giardini di Zoe, Geoparcul dinozaurilor, biserica Sf. Nicolae Densuş, Sarmisegetuza, Cetatea Mălăieşti, Cetatea Colț…așa că vine toamna…ocazie numai bună de explorat!