”A fost întoarcerea mea la mare, la întâia mea dragoste. Născută pe o insulă, în sufletul meu trăia un dor străfund şi veşnic de mare” spunea regina Maria despre Balcic și castelul pe care l-a construit cu atâta drag. Balcicul a fascinat-o la prima vedere și a fost locul în care și-a pus puternic amprenta prin construcția unui ”castel” care îmbină armonios stilul bugăresc cu cel maur și mediteranean. Castelul suprinde prin apariția sa cu pereții albi și un minaret ieșind în evidență dar și cu impresionanta grădină botanică care adăpostește peste 3000 de specii de plante și o colecție unică în partea acesta a Europei de cactuși. Castelul, care poarta și numele de ”cuibul liniștit” este de fapt o vilă construită pe trei terase, despărțită de mare de o faleză.

Interiorul castelului este unul modest dar mai pastreaza până în ziua de azi obiecte care au aparținut reginei, dar cea mai spectaculoasa încăpere mi s-a părut baia de marmură cu o cadă încastrata in piatră.

Imagine vorbesc de la sine, așadar sa pornim într-o scurta incursiune pe domeniul de la Balcic:

 

Capela Stella Maris

După aceastî vizită înțeleg pe deplin dorința reginei Maria ca inima ei să fie înmormântată în acest loc minunat și atât de aproape de mare…