Primăvara este întotdeauna o bună idee să te reîntorci la fermecătoarea Portugalia, care are mereu ceva nou sau suprinzător de oferit.

Din itinerariul meu când ajung la Lisabona nu lipsește niciodată Sintra…

Sintra este locul în care a fost citită pentru prima oară capodopera „Os Lusíadas“ a poetului naţional Luís Vas de Camões și locul de unde Regele Manuel I a privit întoarcerea lui Vasco da Gama din expediția în care a descoperit Indiile. Sintra este de asemenea locul de unde a pornit curentul arhitecturii romantice.

Sintra este un loc de basm, un orașel al castelelor… Dacă în primul articol despre Sintra pe care-l găsiți aici am vorbit despre
Palatul Pena, Palatul Regal și Palatul Monserrate a venit rândul să vorbim despre alte doua bijuterii ale locului: Quinta da Regaleira și Castelul Maur.

Varianta actuală a Quinta da Regaleira a fost construită de Augusto Carvalho Monteiro oferind întregii proprietăți o simbolistică aparte precum și o îmbinare ingenioasă de stiluri arhitecturale (roman, gotic, manuelin, romantic).

Locul în asamblul său este unul special și chiar și cei neinițiați pot distinge elementele ezoterice și trimiterile la mitologia portugheză. Palatul este de fapt o casă imensă, împărțită pe 5 etaje, cu o fațadă gotică impresionantă.

În fața Palatului găsim și o capelă în stil neo- manuelin decorata cu fresce, vitralii și statui ale Sfantului Antoniu și Sfintei Tereza de Avila.

Adevărata minune a locului este de fapt grădina întinsă pe 4 hectare care abundă în simboluri masonice și ale Cavalerilor Templieri. Simbolistica profundă a grădinii provoacă la reflecție asupra vieții și a morții sau a comuniunii om- natura. Parcul este o rețea de grote, tuneluri și turnulețe care au de fapt toate destinația finală: Fântâna Inițiatică care este și piesa de rezistență a parcului.


Fântâna Inițiatică este o fântănă în formă de spirală, adăncă de 27 de metri și simbolizează legatura pamântului cu cerul, simbolizând faptul că pământul este atât locul care dă viață, cât și locul în care ia viața fiind locul în care cu toții ne vom întoarce. Fântâna are 9 niveluri reprezentând cele nouă cercuri ale Iadului, cele nouă secțiuni ale Purgatoriului și cele nouă ceruri ale Paradisului, descrise de Dante în ”Divina comedie”.

O vizită aici îndeamnă la introspecție, autocunoștere și meditație, Castelul și grădina se lase explorate și se dezvăluie fiecăruia după nivelul de cunoaștere la care a ajuns și mai mult decât atît intrigă și provocă o și mai mare nevoie de documentare și cunoaștere.

Castelul Maurilor este situat de un varf opus față de Palatul Pena și oferă o panoramă grandioasă. Este un castel medieval a cărui construcție a început în secolul al VIII-lea și s-a terminat în secolul al IX-lea, apoi în secolul al XII-lea a trecut printr-o reconstrucție și a fost un punct strategic de apărare. Merita sa veniți într-o plimbare până aici, pentru răcoare, panoramă și bucuria de a va urca pe zidurile de apărare ale castelului care măsoară peste 450 m.

Vizita în Portugalia nu se incheie aici, abia aștept să vă povestesc cum am văzut în două zile 6 din cele 7 minuni ale Portugaliei!