Ce ați crede dacă v-aș spune că acum 70 de milioane de ani Ţara Haţegului era parte dintr-o insulă tropicală din Oceanul Thetys unde trăiau dinozauri?

Este o realitate!

dinozauri

În acele vremuri Pământul era într-o continuă transformare tectonică. Uscatul începuse să se fragmenteze. Iar din continente se desprindeau insule, care, activate de mişcările tectonice, erau ca nişte plute călătoare pe oceanul planetar. O astfel de insulă era şi Haţegul care, pe atunci, se afla pe unde este Marea Mediterană de astăzi.

Rupţi de continent, dinozaurii erau ca nişte naufragiaţi care au învăţat să supravieţuiască cu puţinul pe care îl aveau. Acum 150 de milioane continetul unic numit Pangea s-a fragmentat în două continente mai mici separate de Oceanul Thetys. După ce Insula Haţegului s-a desprins din continent, animalele de aici au fost nevoite să se adapteze condiţiilor de viaţă dintr-un spaţiu mai restrâns, cu resurse de hrană mai puţine. Şi aceasta a fost şi una dintre cauzele care au făcut ca dinozaurii să ajungă în timp să fie mult mai mici decât rudele lor care au rămas pe continent.

Eu merg la invitația unor buni prieteni pe urmele dinozaurilor în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului – Geoparc Internațional UNESCO, abia aștept sa vă povestesc ce minuni am descoperit prin zona mai ales că vom vizita și cetatea dacică Sarmizegetusa, Tăul fără fund – Floarea Carnivoră, Biserica Sf. Nicolae Densuș,  Rezervația de Zimbri Hațeg, Cetatea Colț !

Dacă vreți să urmăriți traseul bloggerilor călători în acest weekend, urmăriți hashtag-ul: #PrinTaraHategului.

#PrinȚaraHațegului este un eveniment organizat de Călin Bobora, Raul Malea şi Alisa Bencău. Evenimentul este sponsorizat de Pensiunea Sarmis și susținut de Fermele ADO, ELIT și T&O Prodcom.

printarahategului