Havana este mai mult decât o experiență turistică, este o experiență de viață și mai mult de atât este un carusel de trăiri și sentimente. Havana, ca și Cuba de altfel , se trăiește și se experimentează: se gustă, se dansează, se fumează… Havana seduce orice călător cu clădirile impresionante, mașinile de epocă, oamenii săritori dar mai ales cu darul de a crea senzația că aici timpul a stat în loc. În Havana timpul a stat în loc într-un moment în care viața curge mai lin, fără acces la internet obligându-te să trăiești  și să te bucuri cu adevărat de tot ce oferă acest loc.

Havana oraș strategic poziționat pe ruta comercială între America și Europa și al patrulea oraș ca mărime din Caraibe are o istorie tumultoasă de peste 400 de ani. Orașul trăiește și te suprinde la fiecare pas, de la clădiri restaurate impecabil la mahalale, de la muzica la colțul străzii la spectacolele de la Buena Vista Social Club sau Tropicana, de la Floridita la Bodeguita del Medio.

Ce  nu trebuie ratat într-o vizită în Havana?

Parcul Central, acolo unde mașinile de epocă își așteaptă turiștii și unde se găsesc unele dintre cele mai bune hoteluri din această zonă dar și istoricul hotel Inglaterra. Hotelul deschis în anul 1875 se spune că este cel mai vechi hotel din Havana și păstrează o eleganță și o distincție specifică. Să vă spun că în fiecare dimineața la micul dejun un domn desprins dinr-o altă epocă ne cânta la pian?

Marele Teatru Alicia Alonso, care se află în prezent în restaurare poate fi vizitat și oferă o panorama impresionată de pe acoperiș a Havanei.

Clădirea Capitoliului asemănătoare cu Capitoliul din Washington dar găndită asemenea Panthenonului francez a costat o mica avere, 17 miloane de dolari și a fost ba sediul Congresului Cubanez, ba Academia de Științe, ba Biblioteca Națională de Științe și Tehnologie. După o lungă perioadă de restaurări și renovări acesta poate fi vizitat cu tururi ghidate.

Havana Veche, sufletul orașului, amestec de baroc cu neoclassic și un labirint extrem de colorat de străzi inguste, curți, biserici. Străduțele numeroase interconectate ne poartă spre patru piețe coloniale: Plaza de Armas, Plaza de la Catedral, Plaza Vieja și Plaza San Francisco de Asis. Partea aceasta a orașului se descoperă cel mai simplu și suprinzător la pas… Una dintre cele mai cunoscute străzi de aici, Strada sau Bulevardul Obispo este una dintre cele mai comerciale zone cu mici galerii de artă, magazine și restaurante. Tot aici găsim și o rămășită a perioadei coloniale Farmacia Johnson, astăzi muzeu.

Reprezentative pentru Cuba sunt și La Bodeguita del Medio unde Hemingway și-a lasat amprenta prin celebrul bilețel : „My mojito în La Bodeguita, My daiquiri în El Floridita” și El Floridita Bar.

El Malecón din Havana este cel mai cunoscut bulevard maritim din Cuba și dealungul lui pot fii admirate clădiri monumentale și representative pentru Havana.

De aici se poate admira și Statuia lui Hristos din Havana, cea mai mare sculptură din lume realizată de o femeie, din marmură albă de Carrara.

Ce au în comun Frank Sinatra, Ava Gardner, Winston Churchill sau Lucky Luciano?   Hotelul Nacional de Cuba  considerat un simbol al istoriei, culturii și identității cubaneze.

Cea mai mare piață publică din Cuba și una dintre cele mai mari din lume, Plaza de la Revolucion este locul unde se află cele mai importante birouri guvernamentale din Cuba.

Clădirea din beton din nordul pieței este Ministerul de Interne, faimosă pentru imensul și celebrul relief sculptural al lui Che Guevara cu sintagma  ”Hasta la Victoria Siempre”  „Până la victorie mereu!”. Clădirea din apropiere este cea a telecomunicațiilor și afișează imaginea eroicului războinic  Camilo Cienfuegos cu fraza sa „Vas bien, Fidel” “Te descurci bine, Fidel”.

Piața memorială este de fapt dedicată unuia dintre eroii revoluției cubaneze, Jose Marti. De aceea în centrul pieței revoluției vei găsi Memorialul Jose Marti, cel mai mare monument al unui scriitor din lume.

Orice cuvinte aș folosi sunt prea ”sărace” pentru a descrie starea de spirit și atmosfera pe care o veți găsi în Havana, așă că Hemigway, Che Guevara, romul și mojito-ul, trabucurile și salsa vă așteaptă!