Marea așteptare se încheie pe 07 aprilie, când noul aeroport din Istanbul intră în circuitul aerian înlocuind vechiul aeroport Ataturk și devine cel mai mare HUB aerian al acestei părti a lumii.

Istanbul Airport este situat 53 km de Taksim și 65 km de Kadıköy.
Distanța dintre actualul aeroport IST și cel nou este de 40 km.
În prezent nu există niciun serviciu de metrou, dar „Havaist” va efectua transportul public între noul aeroport și punctele centrale ale orașului. Vor fi disponibile și taxiuri.

În cadrul noului aeroport va exista un singur terminal, atât pentru zboruri domestice, cât și pentru zboruri internaționale. Aeroportul va gestiona 90 de milioane de pasageri anual, iar dupa extinderile prevăzute în viitor vor atinge pragul de 200 de milioane de pasageri anual.

Un aspect interesant de menționat este faptul că aeroportul are un hotel integrat cu o capacitate de 451 de camere. De asemenea, aici găsim și elegantul Lounge Turkish Airlines.

Dacă comparăm marimea noului aeroport cu alte clădiri am putea spune că:

  • Terminalul de 1.4 miloane de metri pătrați corespunde a 8 aeroporturi Ankara Esenboga.
  • 80 de Turnuri Eiffel ar putea fi construite din oțelul utilizat în construcția terminalului.
  • 28 de poduri Yavuz Sultam Selim puteau fi făcute din cele 6,750,000 metri cubi de beton folosite în construcție.
  • Istanbul Aiport are un acoperiș 450,000 m2 care ar putea acoperi 64 de terenuri de fotbal.

Aeroportul adună sub același acoperiș magazine ale brandurilor internaționale pe o suprafață de 55,000 m2 pătrați și o zonă food court de 32,000 m2.

Frumusețea moscheilor din Istanbul, baile turcești și alte clădiri istorice sunt integrate în designul terminalului. Mai mult, motivele tradițonale turcești oferă unicitate, frumusețe și profunzime proiectului.

Turnul de control trafic, înalt de 90 de metri a fost creat după modelul unei lalele, simbol al orașului Istanbul de secole.

Abia aștept să vizitez acest aeroport impresionant! Voi nu?