2016-07-11 20.43.11

Londra pentru mine înseamnă o lume de basm. Londra e locul în care în copilarie visam să ajung datorită magiei şi fascinaţiei create de seria de poveşti pentru copii a cărei protagonista era Mary Poppins. Asemeni lui Mary Poppins vântul de la est m-a purtat şi pe mine în incredibila Londra.

95cbd00de03682b1e8f23e8dc5eb6f90

Londra m-a aşteptat extrem de zâmbitoare (cu foarte puţină ploaie) şi un cer demn de opere de artă, de la oră la oră norii creau capodopere!

2016-07-11 20.46.18

Aş avea foarte multe să vă spun despre Londra care este un oraş cât o ţară şi în care se vorbesc peste 300 de limbi diferite, să nu mai vorbim despre câte etnii, culturi şi religii fac ca acest oraş să fie unul din cele mai cosmopolite ale lumii.

Dacă ne întoarcem în timp vom afla că la origini, Londra a fost o aşezare celtă. În anul 43 d.Hr., romanii au fondat oraşul Londinium, iar numele acestuia se pare că a dat şi numele nativ al oraşului, London, deşi unele date recente arată că London ar putea fi de origine celtă. În 61 d.Hr., noul oraş roman este asediat, prădat şi ars până la temelii de către răsculaţii celţi conduşi de regina Boadicea.

După căderea Imperiului Roman, Londinium a fost abandonat; la vest de acesta a apărut în secolul al VII-lea o aşezare saxonă cu numele Lundenwic, pe locul unde azi se află Aldwych. La începutul secolului al X-lea, vechea cetate romană a fost reocupată. Iniţial, Westminster era un oraş distinct, însă în cele din urmă Londra şi Westminster s-au integrat şi au evoluat împreună, devenind cel mai mare oraş al Angliei, iar din secolul al XII-lea şi capitală a regatului.

Între secolele al XVI-lea şi al XX-lea, Londra a înflorit, fiind capitală a Imperiului Britanic. Marele incendiu din 1666 a distrus o parte semnificativă a oraşului, iar reconstrucţia a durat peste 10 ani şi a fost condusă de Sir Christopher Wren, care, cu acea ocazie, a proiectat şi construit multe din clădirile emblematice ale Londrei de astăzi, aşa cum ar fi Catedrala Sf. Paul. Creşterea orasului s-a accelerat în secolul al XVIII-lea, astfel că la începutul anilor 1800 Londra era cel mai mare oraş al lumii.

Bombardamentele naziste din timpul celui de-al doilea razboi mondial au condus, pe lânga pierderea a peste 30.000 de vieţi, la distrugerea multor clădiri vechi. Reconstrucţia din urmatoarele decenii a dat prilejul folosirii a numeroase stiluri arhitectonice moderne, care dau oraşului pe alocuri un caracter eclectic.

În Londra există câteva obiective turistice celebre, „must see„, iar în rândurile urmatoare vă învit să le vizităm:

 • BIG BEN

2016-07-11 20.39.57

Big Ben, emblema capitalei britanice are cadranele ceasului cu o suprafaţă de peste doi metri pătraţi, iar minutarul are peste 4 metri. Big Ben are un pendul uriaş care este reglat de un sac de monezi. Numele de Big Ben nu se referă de fapt la turnul ceasului propriu-zis, ci la clopotul de 13 tone din interiorul turnului. Clopotul a fost numit astfel dupa primul comisionar care a lucrat la construcţie – Benjamin Hall. Acest clopot provine din vechiul palat Westminster şi a fost dăruit diaconului de la Catedrala Sf. Paul (St. Paul’s Cathedral) de către William al III-lea. Înainte de a se întoarce la Westminster pentru a îşi ocupa locul în actuala casa, a fost recondiţionat la Whitechapel în anul 1858. Prima transmisiune a BBC a fost deschisă de sunetul de la Big Ben în 1923 la 31 Decembrie. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1941, o bombă a distrus Camera Comunelor parte din Sediul Parlamentului din Londra (Houses of Parliament), dar turnul cu ceas a rămas intact iar Big Ben a continuat să măsoare orele şi minutele. Sunetul său a fost transmit prin radio poporului britanic şi întregii lumi, ca un îndemn la speranţă pentru toţi cei care l-au auzit.

 • PARLAMENTUL

parlament

Parlamentul este o clădire impunătoare  pe malul Tamisei şi un obiectiv turistic important în Londra cunoscut şi sub numele de Palatul Westminster. Clădirea este situată pe locul în care Edward Confesorul a poruncit construirea palatului original în prima jumatate a secolului al XI-lea.

În 1547 rezistenţa monarhistă s-a mutat la Palatul Whitehall, dar Lorzii au continuat să se întâlneasca la Westminster, în timp ce Camera Comunelor se reunea la Capela Sf. Ştefan. Încă din acele vremuri străvechi, Palatul Westminster a fost casa Parlamentului Englez. În 1834 un foc a izbucnit şi a reuşit să distrugă o mare parte din vechiul palat; tot ce a rămas a fost cripta capelei, un turn şi Sala Westminster. Sala Westminster a fost salvată chiar de Lordul Melbourne, Primul Ministru din acea vreme, care a cerut ca pompele de stingere a incendiului sa fie amplasate chiar în sală şi care a supravegheat personal operaţiunea de stingere a incendiului.

Capodopera arhitectonică în stil gotic renascestist a fost construită între 1840 şi 1888 de către Charles Barry care a proiectat cladirea astfel încât să se potriveasca cu Westmister Abbey care se afla în apropiere. Cele doua turnuri impunatoare, bine-cunoscute obiective turistice în Londra sunt turnul ceasului Big Ben şi turnul Victoria în vârful căruia steagul este arborat atunci cand Parlamentul se afla în sesiune. Multe dintre aranjamentele din interior în stil victorian sunt creaţia asistentului lui Barry, Augustus Pugin.

 

 • CATEDRALA WESTMINSTER

2016-07-11 20.38.43

Biserica Sf. Petru din Westminster, mai binecunoscută sub numele de Westminster Abbey, ocupă un loc unic în istoria Marii Britanii. Toţi suveranii britanici de la William Cuceritorul încoace, (cu excepţia lui Edward al V-lea şi Edward al VIII-lea) au fost încoronaţi aici. Westminster Abbey este de asemenea locul de odihnă veşnică al monarhilor din cea de-a doua jumatate a secolului al XIII-lea şi pănă la mijlocul secolului al XVIII-lea.

Westminster Abbey a fost construită din porunca Regelui Edward Confesorul în secolul al XI-lea; în secolul al XIII-lea Henry al III-lea a început reconstrucţia bisericii în stil gotic franţuzesc, în onoarea lui Edward. De-a lungul secolelor, au fost făcute tot felul de modificari şi adăugiri la clădirea bisericii. Una dintre cele mai importante a fost Capela Fecioarei construita de Henry al VII-lea, care acum îi poartă numele. În prima parte a secolului al XVIII-lea, Nicholas Hawksmoor a proiectat turnurile în stil gotic din partea vestică. Deasupra uşii din partea de vest au fost adăugate statui ce reprezintă martiri ai secolului al XX-lea. Westminster Abbey abundă în memoriale, plăci memorative, statui şi alte obiecte menite să comemoreze oameni celebri şi respectaţi, deşi nu toţi sunt îngropaţi aici.

Tronul încoranării lui Edward I, ce datează din jurul anului 1300 poate fi admirat în Westminster Abbey. Folosit la absolut toate ceremoniile de încoronare care au avut loc aici din 1308, tronul a fost făcut să încorporeze piatra Scoţiană a încoronarii pe care Edward a adus-o în Anglia în 1296. Această piatră a rămas în Westminster Abbey pentru şapte sute de ani până când a fost adusă înapoi la Castelul din Edinburgh în 1996.

 • LONDON EYE

2016-07-11 20.42.33

O atracţie oarecum recentă dar extrem de populară, London Eye este o roată gigantică situată pe malul sudic al Tamisei. Structura cu o înălţime de 135 de metri a fost construită ca parte a eforturilor de celebrare ale noului mileniu în capitala Marii Britanii.

Construcţia giganticei roţi din Londra a durat mai mult de un an şi jumătate. În acest proces de durată s-au folosit peste 1700 de tone de oţel şi peste 3000 de tone de beton pentru fundaţie.

Roata se învârte foarte încet, iar o tură completă durează aproximativ 30 de minute. Datorita design-ului deosebit al capsulelor din sticlă, vizitatorii au parte de o privelişte de 360 de grade a întregii Londre. Multe dintre obiectivele turistice celebre din Londra sunt perfect vizibile, inclusiv, Palatul Buckingham, Catedrala St. Paul, iar în zilele senine se poate vedea până la 40 de kilometri distanţă.

 • TURNUL LONDREI

tower

Turnul Londrei este obiectivul turistic şi istoric cel mai popular printre turişti. Turnul Londrei a fost fondat de William Cuceritorul şi peste un mileniu de istorie a Angliei s-au desfăşurat în jurul sau în spatele zidurilor sale. În Turnul Londrei a fost executată Anne Boleyn, Guy Fawkes a fost interogat, iar Richard II şi Elizabeth I au fost încarceraţi aici. Turiştii sunt invitati să-i descopere secretele ascunse ce sălăşluiesc între zidurile sale, să se minuneze de splendoarea bijuteriilor coroanei, să privească locul în care trei regine au fost decapitate şi să exploreze miturile şi legendele care fac din vizita la Tower of London un moment important al vacanţei la Londra.

Cel puțin șase corbi sunt ținuți în permanență la Turn, în conformitate cu o veche superstiție conform căreia dacă nu sunt corbi la Turn, regatul va cădea. Ei sunt îngrijiți de Yeomen Warders. Cea mai veche atestare a corbilor Turnului este o pictură din 1883.

 • TOWER BRIDGE

tower bridge

Acum mai bine de 100 de ani, în epoca Victoriană a fost construit acest pod, pasaje pietonale au fost facute pentru a permite oamenilor să traverseze Tamisa în timp ce podul poate fi ridicat pentru a permite vapoarelor mari să treacă. Astpăzi, pasajele pietonale servesc drept galerii de unde poate fi admirată panorama peste Tamisa; una dintre cele mai încântătoare privelişti ale Londrei.

 • BUCKINGHAM PALACE,

B PALACE

Palatul Buckingham este reşedinţa oficială din Londra a suveranului Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi a fost deschis pentru prima dată pentru publicul larg în anul 1993.

Istoria Palatului Buckingham a început în anul 1702 când Ducele de Buckingham l-a construit ca şi reşedințã a sa în Londra. Fiul Ducelui a vândut Palatul în 1761 lui George al III-lea şi a fost redenumit „Casa Reginei” în 1744 deoarece Regina Charlotte a locuit aici. Când a trecut în posesia lui George al IV-lea în anul 1820, Nash a fost angajat să redecoreze Palatul. Partea principala a fost păstrată dar o nouă aripa de apartamente a fost construită în partea de vest, spre grădina, dublând practic suprafaţa Palatului Buckingham. Stilul arhitectural care a influenţat construcţia a fost neo-clasicul francez. Regina Victoria a fost primul monarh care şi-a stabilit reşedinţa în Palatul Buckingham în anul 1837.

 • CATEDRALA SF. PAUL

ST PAUL

Catedrala Sf. Paul este capodopera lui Sir Christopher Wren, construită din piatra de Portlan şi încununată de un dom minunat. În turnul din stânga se găseşte cel mai mare clopot din Anglia. „Marele Paul”, fabricat în anul 1882 care cântareste 17 tone.

Cu multe secole în urmă, locul pe care se află catedrala a fost locul unui templu Roman închinat zeiţei Diana, şi mai apoi mai multe biserici au fost construite aici. Catedrala Sf. Paul din prezent a înlocuit vechea Catedrala Sf Paul, care a fost distrusă în timpul marelui incendiu din Londra din anul 1666. Sir Christopher Wren a fost angajat să proiecteze construcţia ce avea să o înlocuiască pe cea arsă.

Cripta catedralei, care se crede că este cea mai mare din Europa, gâzduieşte aproximativ 200 de morminte. Aici se găsesc mormintele lui Nelson, Wellington şi al lui Sir Alexander Fleming, cel care a descoperit penicilina. În colţul artiştilor, se găsesc mormintele lui Sir Arthur Sullivan, Sir Henry Moor, Sir John Everett Millais şi Joshua Reynolds.

Înconjurat de morminte şi memoriale ale membrilor familiei sale, tot aici se găseşte şi locul de veci al lui Sir Chirstopher Wren. Deasupra se află o inscripţie aleasă chiar de fiul său – „lector, si monumentum requiris, circumspice” (Cititorule, daca-i cauţi monumentul, uita-te în jurul tău).

 • COVENT GARDEN

covent

Covent Garden este unul dintre obiectivele turistice din Londra care atrage turiştii ca un magnet. Zona din jurul clădirii acoperită cu sticla, o fostă piaţă de fructe şi legume, este mereu aglomerată, cu precadere în weekend şi pe perioada verii. Celebrii sunt şi performerii stradali care distreaza trecătorii în piaţeta pietonală de aici. În Evul Mediu, actuala piaţă a fost un teren agricol unde se cultivau cu precădere legume şi care era cunoscut sub numele de ‘covent garden’; de aici erau aprovizionaţi cu hrană călugarii de la mânăstirea St Peter.

 • BRITISH MUSEUM

British Museum

British Museum este cel mai vechi şi unul dintre cele mai mari muzee din lume. Sunt puţine locuri unde pot fi admirate atâtea comori ale tuturor timpurilor sub acelaşi acoperiş. Turiştii vor fi fascinaţi de mumiile egiptene sau vor fi inspiraţi de superbele expoziţii de desene şi schite care se schimbă de câteva ori pe an.

Astăzi, British Museum găzduieşte nu mai putin de şase milioane şi jumatate de obiecte de artă şi are 94 de expoziţii permanente şi temporare. Un departament educational ofera o gamă largă de servicii culturale pentru adulţi dar şi pentru copii. Există şi alte departamente specializate pe monede şi medalii, Egiptul Antic şi Sudan, Africa, Oceania şi Americile, Antichităţi Greceşti şi Romane, Asia, Preistorie şi altele.

 • PALATUL KENSINGTON

kensington

Palatul Kensington este una dintre reşedintele regale şi este situat în Grădinile Kensington. Palatul Kensington a fost o reşedinţă regală încă din secolul al XVII-lea.. De la Regina Maria pănă la Victoria şi mai recent la Diana, Printesa de Wales toate femeile familiei regale au trecut pe aici şi şi-au lăsat amprenta asupra Palatului Kensington.

 • HYDE PARK

hyde

Hyde Park acoperă o suprafaţă de 142 de hectare. În Hyde Park există câte ceva pentru fiecare turist sau londonez. Cu peste 4000 de copaci, un lac, o pajişte, facilităţi de echitaţie şi multe altele este foarte uşor să uiţi că te afli în mijlocul unui oraş atât de agitat precum Londra.

1468269255401

Londra este o destinaţie complexă, unul dintre cele mai mari oraşe ale lumii oferă de la istorie la cultură, de la mâncare fină la petreceri memorabile şi se potriveşte oricărui turist! Este una din destinaţiile mele favorite deoarece de prima dată când pui piciorul pe pamânt britanic păşeşti în altă lume. O lume cu regi şi regine, o lume cu Peter Pan şi Marry Poppins, o lume a diversităţii, o lume fără prejudecăţi.  În postările viitoare vom face o vizită la Gradinile Botanice Regale Kew şi Greenwich, locul de unde se dă ora exactă în lume!

1468269596813

1468269676624

2016-07-11 20.18.10

1468269843694

1468178759239

1468269933065

1468270062025

2016-07-10 19.27.51