Valetta

Scăldat de soare şi de apele Mării Mediteranei, între Sicilia şi Libia, este micul arhipelag Malta, pământul pe care Cavalerii Ioaniţi l-au primit drept recompensă, în 1530, de la Carol Quintul.

Arhipelagul are şapte insule care acoperă 316 kilometri pătraţi, din care insula Malta este cea mai mare, insula Gozo este mai rurală, Comino este puţin populată, iar celelalte insule nu sunt nelocuite.

Malta a fost lăsată prin testament în 1530 de Carol al V-lea Ordinului Militar Suveran al Sfântului Ioan al Ierusalimului pentru a apăra lumea creştină. Sub conducerea Ioaniţilor, insula a înflorit în plin apogeu baroc, dar după aproape 270 de ani de dominaţie, Ordinul calaverilor de Malta a fost alungat în 1798 de Napoleon Bonaparte şi s-a stabilit la Roma formând cel mai mic stat din lume, cunoscut sub numele de Stăreţia de Malta. Apoi trupele napoleoniene au fost alungate de englezii care au ramas până în 1964, timp în care maltezii au adoptat sistemul britanic de administraţie, educaţie şi legislaţie. Stăpânirea britanică a durat până în 1964, când Malta a devenit independentă, iar apoi, în 1974, a devenit republică.

Valletta, orașul cetate, “Citta Umilissima”, “Superbissima” este capitala Maltei. Denumită după fondatorul său, Marele Maestru al Ordinului Sf. Ioan, Jean Parisot de la Valette. Impresionanta cetate a crescut pe rocile aride ale peninsulei care este marginită de două porturi: Marsamxett și Grand Harbour. Constucția sa a început în 1566 și a fost finalizată după 15 ani cu fabuloasele bastioane, forturi și catedrale.

Valletta

Valletta este o bijuterie a stilului baroc și unul din locurile cu cele mai multe zone istorice din lume.

Străzile din Valletta și pietele au arhitectura de la începutul secolului al XVI-lea. Orașul servește ca centru cultural al insulei, iar colecția sa unică de biserici, palate și muzee atrag vizitatori din întreaga lume. Când Benjamin Disraeli (prim-ministrul britanic de la acea vreme) a vizitat orașul în anul 1830, el l-a descris ca fiind un oraș de palate construite de către „domni pentru domni”, iar în alte scrisori l-a numit „comparabil cu Veneâia și i Cadiz” si „plin de palate demne de Palladio”.

Capitala este legată de istoria militara dar și caritabilă a Ordinului Sf. Ioan și a fost condusă succesiv de fenicieni, greci, cartaginieni, romani, bizantini, arabi și Ordinul Sf. Ioan, Valletta are 320 de monumente pe o suprafață de 55 de hectare.

Între zidurile fortificației care este una dintre cele mai atractive obiective turistice ale Mediteranei, densitatea clădirilor datând din secolele XVI, XVII si XVIII este impresionantă. Fortificația și planul urbanistic al Vallettei au fost inspirate de principile arhitecturale ale renașterii italiene.

Fortul St. Elmo, ridicat în 1552 de către cavaleri pentru a apara portul, Fortul St. Elmo a fost distrus în întregime în timpul asediului din 1565. A fost reconstruit ulterior de către liderii militari ai orașului. În prezent, o aripă a fortului St. Elmo adăpostește Muzeul de Război, în care sunt expuse diverse articole cazone datând din perioada celei de-a doua conflagrații mondiale. Printre acestea se numarp și medalia oferită în 1942 poporului maltez de către regele britanic George al VI-lea, pentru bravură în luptă.

fortul 2

fortul

Muzeul Național de Arte Frumoase, este găzduit într-unul dintre cele mai frumoase palate de pe strada Sudului, care s-a numărat printre primele edificii ridicate în La Valletta, însă în forma actuală a fost construit între 1761 și 1765. Edificiul a fost ocupat pe rând de către episcopul francez de Malta, ducele Louis Philippe de Orleans și comandanții flotei britanice din Mediterană. A primit calitatea de muzeu în 1974, când aici au fost expuse picturi, sculpturi, piese de mobilier și diverse obiecte aparținând Ordinului de Malta. Printre lucrările prezentate se numară și câteva pânze semnate de Reni, Preti și Perugino.

muzeul-national-de-arte-frumoase

La Valletta nu duce lipsă de clădiri monumentale, însă pentru localnici acesta este supranumit simplu il-Palazz – Palatul. În prezent acesta găzduiește biroul președinției și reuniunile Parlamentului maltez. Imobilul a fost inițial o structură simplă din lemn, înconjurată de un zid de piatră. Ordinul Maltez l-a achiziționat în 1571, aducându-i multiple îmbunătățiri de-a lungul mai multor generații. Clădirea actuală prezintă stilul arhitectului său maltez, Girolamo Cassar, caracterizat prin sobrietate și grandoare. Palatul Ordinului de Malta – Palatul Marilor Maeștri cuprinde doua curți interioare, cea mai mare dintre acestea fiind numită dupa statuia zeului Neptun, care se află în centrul său. Cea mai mica dintre curți poartă numele prințului Alfred, unul dintre fiii reginei Victoria, însă este celebrî mai curând pentru ceasul Pinto, realizat cel mai probabil în 1745 de către ceasornicarul maltez Gaetano Vella. Orologiul are patru cadrane, care indică, în afara de ora, ziua, luna și fazele lunii. În clădire se mai află doua galerii ce conțin o impresionantă colecție de armuri, din diverse epoci.

palatul 2

palatul

Co Catedrala Sf. Ioan a fost ridicată începând din 1573, ca loc de rugîciune pentru Ioaniți, din ordinul Marelui Maestru Jean de la Cassicre, fiind finalizată 5 ani mai târziu de acelați arhitect Cassar. Extraordinar la acest edificiu este contrastul dintre fațada sa deosebit de austeră și interiorul opulent. O modestă arcadă situată deasupra intrării principale sprijină balconul utilizat în trecut de către Marele Mastru al Ordinului, care se prezenta mulțimii în urma alegerilor.
Fastuoasele sculpturi în marmură, o pictură imensa a lui Caravaggio și candelabrele de argint din interior sunt doar o foarte mică parte din podoabele unei biserici considerate cândva printre cele mai bogate din Europa. Din păcate atât a rămas dupa ce aceasta a fost jefuită, în 1798, de Napoleon in plina expansiune.

sf ioan 2

sf ioan

Gradinile Barrakka, aflate peste drum de splendidul Auberge de Castille, sunt un adevarat prilej de relaxare. Adevarate colțuri de rai, cu o vegetație luxuriantă, acestea iți oferă o panoramă spectaculoasă asupra Marelui Port. În apropierea Gradinilor Barrakka este un labirint de straduțe cu magazine, restaurante și cafenele. Între cumparaturi, poți lua masa sau te poți răcori cu un suc Kinnie (acidulat, cu gust dulce-amarui, obținut din portocale amare și multe ierburi aromatice) sau o bere Cisk (faimoasa bere malteză, ușor amăruie, cu spumă densă, care a câștigat de-a lungul vremii numeroase premii și care este extrem de apreciată de localnici și de turiști).

barakka 2

barakka

Teatrul Manoel este al treilea cel mai vechi teatru din Europa. Situat pe Strada Veche a Teatrului, este acum Teatrul National și casă pentru Orchestra Naționala din Malta.

Manoel Theatre tourism destinations

teatro manoel

În Malta găsești istorie, cultură, dar și distractie, sporturi acvatice și peisaje spectaculoase.

malta 3

malta 7

malta 10

malta

malta 2

malta 4

malta 5

malta 6

malta 8

malta 9

malta 11

malta 12