Încercând să desluşesc tainele călătoriilor şi cum aceastea au devenit cu adevărat o modă am realizat că întreaga noastră existenţă este o călătorie… o călătorie presărată  cu lecții, bucurii, greutăți, momente speciale și nu o fugă continuă din punctul A spre punctul B… viața este o înșiruire de clipe.

Astfel, a călători nu înseamnă doar a explora locuri noi sau a învăța despre diverse culturi ale lumii. A călători nu înseamnă doar răsfăț și relaxare, aventură sau o modalitate de petrecere a timpului liber. Călătorim din diverse motive: fie pentru divertisment, fie pentru servici dar la baza calatoriilor noastre stă de fapt o nevoie elementară a omului: accea de a supraviețui.

Omul a migrat din cele mai vechi timpuri fie pentru a găsi hrană, fie pentru a evita războaie sau calamități naturale. O dată cu descoperirea mijloacelor de transport aerul, marea sau uscatul nu au mai fost o piedică în a călători. Ceea ce mă face să cred că întotdeauna călătoriile au fost la moda: cu 2000 de ani înaintea lui Hristos în India şi Mesopotamia se făceau călătorii în scop comercial, portul Lothal fiind destinaţia sumerienilor şi a celor de pe valea Indului. Ca formă de agrement, cea mai veche formă de călătorie o putem regăsi în Babilon unde exista un muzeu de antichităţi deschis publicului larg. Mai apoi, în Grecia, Herodot este primul care descrie experienţe turistice din diverse zone ale Mării Mediterane. Grecii erau mari călători spre locurile în care existau temple dedicate zeilor spre a le aduce ofrande sau pentru a participa la diverse festivaluri religioase. Romanii, mari călători preferau ca destinații Troia, Sicilia sau Rodos. Apoi, o dată cu renașterea, tinerii au fost incurajați să călătorească pentru a își continua studiile sau a dobândi noi cunoștiințe, așadar pe lângă călătoriile educative apar și cele de plăcere. Secolul al XX-lea a adus cu el dezvoltarea tehnologiilor și a modurilor de călătorie, astfel destinațiile turistice se diversifică și turismul ia amploare, ajungând la ceea ce înțelegem noi astăzi prin turism, posibilitatea de a alege orice punct de pe globul pământesc și a porni în explorarea acestuia.

Revenind la călătorii uneori este nevoie de o călătorie fizică pentru a ne regăsi, reinventa sau pentru a ne dezvolta personal. Cred că atunci când ne părăsim zona de confort pe care o numim ”acasă” avem oportunitatea de a afla foarte multe lucruri despre noi. Putem afla că suntem niște firi curioase gata să exploreze necunoscutul și să se arunce în gol în fața unor noi provocări. Putem afla că viața este o continuă mișcare și evoluție și sa profităm de acest lucru. Putem afla că unele drumuri sunt cu adevărat inițiatice. Putem descoperi bucuria de a explora noi destinaţii, culturi, noi gusturi sau trăiri. Putem găsi răspunsuri la întrebări sau chiar liniștea mult căutată. Putem să ne imbunătățim calitatea vieții devenind prin călătorii mai toleranți, mai sensibili, mai atenți la cei din jurul nostru.

Călătoriile ne dau un sentiment de libertate absolută de mișcare, de gândire, de acțiune. Călătoriile ne permit să renunțăm la idei preconcepute și să ne deschidem noi oportunități de cunoaștere sau înțelegere. Destinațiile alese ne definesc personalitatea și nevoile fiecăruia. Eu va invit să fiți călători și nu turiști atât prin minunata lume care ne înconjoară cât și în viețile fiecăruia și să realizați cât de norocoși suntem că timpurile în care trăim sunt timpuri în care care „acasă” nu înseamna neapărat o țară, o  limbă sau un oraș…