De fiecare dată când călătoresc, călătoria mea are și o latură culinară. Întotdeauna îmi doresc să degust bucătăria tradițională și să savurez specialitățile locale. Nu poți merge în Ungaria fără să încerci un gulash , în Portugalia fără să savurezi un bacalhau, în Spania fără să mănânci o paella. Dar pentru că mai am ceva de așteptat până la momentul următoarei călătorii am acceptat fără ezitare invitația lui Marin Popescu la un workshop culinar la Studio Mc2.

mc2 2

Trebuie să vă zic faptul că, Marin, după 16 ani de Poliție a descoperit lumea gastronomiei, iar din septembrie 2014 își împărtășește pasiunea de a găti la Studio Mc2 locația vintage din Arad unde toți cei pasionați de arta culinară au posibilitatea să încerce cele mai delicioase și uneori complexe rețete.

Meniul propus de Marin a fost o adevarată provocare…Cepe caramelizate cu oțet balsamic, muschi de vită cu graten de ciuperci sălbatice și Moelleux cu inimă de fructe roșii.

Un meniu cu influențe franțuzești care m-a făcut să-mi fie dor de “la vie en rose”, de plimbări lungi pe malul Senei, de Provence,  de brânzeturi rafinate…

paris

Faptul că pentru francezi gătitul este o parte din cultură și că este de o  diversitate incredibilă este o certitudine.

Știați că în 2010 UNESCO a introdus bucătăria franțuzească în patrimoniul cultural mondial?

De sute de ani francezii traiesc o interminabilă poveste de dragoste cu arta culinară…azi la Studio Mc2 am trăit-o și noi și mai ales cu așa parteneri de gătit plini de umor și voie bună.

La fel ca în orice călătorie în care cunoști oameni noi și aici s-a întâmplat la fel… vă fac cunoștiință cu partenerii mei de gătit Georgiana Buboi Popa și Mircea Horga (stați cu ochii pe Mircea care ne pregătește un proiect incredibil de curajos și emoționant în același timp, Nearby Human, 1 word for every 10 years of life).

FB_IMG_1435424336506

Din tot meniul trebuie să recunosc că am fost fascinată de desert… un desert cu ajutorul căruia cu siguranță impresionezi pe oricine…Plănuiesc să îmi surprind prietenii cu acestă rețetă! Cu siguranță vor exclama ”Ooh la la” când vor gusta Moelleux cu inimă de fructe roșii.

FB_IMG_1435404789396

Timpul a trecut deosebit de repede și felurile propuse au fost preparate și degustate… am gustat un pic din faima bucătăriei franțuzești, mi-am domolit un pic dorul de Franța și cu această ocazie am făcut un pic de documentare cu privire la bucătăria franțuzească care este în sine un motiv de a vizita Franța.

Astfel, am aflat că regina Caterina de Medicis, soția florentină a regelui Henric Al II- lea al Franței a adus la curtea franceză doi bucătari italieni care începând cu anul 1533 au introdus la curte cultura gastronomică italienească pentru a încuraja dezvoltarea bucătariei locale.

În secolul al XIX-lea se naște în rândul aristocrației franceze ideea că mâncarea consumată și oferită musafirilor este un indicator al statutului social.

O bună parte a restaurantelor din Franța practică Bucătăria Burgheză care conține feluri de mâncare pe bază de sosuri-cremă și sufleuri de diverse consistențe. Mai sus în ierarhie se află Haute Cuisine, mult mai sofisticată ca gust și aspect. Apoi, după 1970 a apărut La Nouvelle Cuisine care încurajează utilizarea ingredientelor locale, de sezon, gătitul mai simplu.

Cel mai des folosită și apreciată de turiști, în prezent, rămâne bucătăria “locală” sau Cuisine du terroir, care încurajează specialitățile locale, gătite aproape rustic.

Sper că v-am deschis apetitul și vă invit la o călătorie prin savuroasa Franța.

FB_IMG_1435404789396

FB_IMG_1435404792854

FB_IMG_1435404796690

IMG_27062015_100016

mc2

IMG_27062015_100142

IMG_27062015_101126

IMG_27062015_101234

IMG_27062015_102344

IMG_27062015_102423

IMG_27062015_113900

IMG_27062015_121005

IMG_27062015_130918