Puglia_mare
O călătorie fascinată printre catedrale, castele și comori baroce, o mare așa cum numai în vis ne-am putea-o imagina de-alungul a 860 kilometri de coastă, natură sălbatică cu zone protejate și parcuri naturale. Puglia este o zonă cu o veche tradiție spirituală și o bogată salbă de ritualuri și festivaluri religioase.

Pășind pe străzile antice de piatră pășim în istorie… a vizita Puglia înseamnă a vizita măcar Bari, apoi nu trebuie să ratați locuințele „trulli” din Alberobello, Trani, sau plajele din Monopoli. Puteti vizita și peșterile Castellana Grotte sau Castel del Monte – castelul medieval al lui Federick al II-lea, Polignano a Mare, Martina Franca și Ostuni – „orașul alb”.

Bari este capitala regiunii Puglia și este al doilea oraș ca mărime din sudul Italiei, după Napoli. Orașul este îndeosebi faimos ca o poartă înspre exterior, prin care călătorii merg pe feriboturi spre destinații din alte țări. Partea veche păstrează aranjamentul medieval și multe clădiri și locuri cu valoare istorică. Partea de la sud a orașului numită Murattiano este sufletul modern din Bari, dispus pe un plan dreptunghiular cu un loc de promenadă la mare și un mare centru de cumpărături.

bari

Bazilica Sf Nicolae a fost întemeiată în anul 1087 pentru a adăposti moaștele sfântului cu același nume, aduse din Mira în Licia, și care acum se află în cripta de sub altar. Biserica face parte din cele 4 biserici palatine din Apulia (celelalte fiind catedralalele Acquaviva delle Fonti și Altamura și biserica Monte Sant’Angelo sul Gargano).

san nicola

Barivecchia, sau Vechiul Bari, este o întindere de străzi și pasarele care alcătuiesc zona de la nord de Murat.

Biserica Sf. Sabin a fost construită în 1034 în stil bizantin, însă a fost distrusă în anul 1156. O nouă clădire a fost construită între anii 1170 și 1178, inspirată parțial de biserica Sf Nicolae. Biserica este un important exemplu de arhitectura romanescă. Aceasta are o fațadă cu trei arcade, iar în partea de sus se află o rozetă decorată cu figuri macabre. Criptele din interior adăpostesc moațtele Sf Sabin și icoana Madonnei Odigitria.

sf. sabin

Alberobello situat lânga Castellana Grotte, Locorotondo și Putignano a fost fondat în secolul al XV-lea de către Acquaviva-D’Aragona, doi conți de Conversano, pe locul unei păduri de stejari. Tipic orașului sunt ” trulli”, case albe din piatra cu vârfuri conice. În interior acestea au o cameră centrală pătrată care comunică cu celelalte camere prin arcade. Multe astfel de case pot fi vizitate, iar cea mai înaltă din zonă, Trullo Sovrano, găzduiețte un muzeu. Pe acoperișuri putem observa numeroase decorații reprezentând simboluri religioase sau semne zodiacale. Din 1996 orașul esre parte a patrimoniului Unesco.

alberobello 3

Trani este un oraș port pescăresc pe coasta mării Adriatice între Bari și Barletta și este un loc în care te poți pierde în plimbări îndelungate admirând marea. Ceea ce nu trebuie ratat este Catedrala Di San Nicola Pellegrino care domină malul dintr-o pozitie spectaculoasă la marginea mării.

san nicolla pellegrino 2

Fortareața orașului, Castello Svevo, se află în apropierea catedralei și datează din anul 1249 și este construită de una dintre cele mai importante și intersante personalități istorice ale zonei, Împăratul Frederick al II-lea.

svevo

Chiesa di Ognissanti este o biserică construită în secolul al XII-lea de către cavalerii templieri deoarece Trani era situat pe traseul cruciaților.

ognissantitrani

 

Monopoli este un loc deosebit de pitoresc atât datorită plajelor superbe cât și pentru cele 19 biserici medievale aflate în orasul vechi, castelul Charles V, Castelul St. Stephen sau Basilica din secolul al XVIII-lea.

monopoli2

Grotte di Castellana sunt una dintre cele mai importante atracții ale zonei și o moștenire naturală de o valoare inestimabilă pentru Italia. Frumusețea peșterilor atrage turiști din toata lumea. Turiștii vizitează un traseu în grote de 3 kilometri la o adâncime mai mare de 60 de metri, la o temperatură constantă de 16-18 grade. Putem admira cum natura în timpul a milioane de ani a format în rocă fosile, calcificări, stalacmite, stalactite, forme incredibile.

castellana

Castel del Monte, când Împăratul Frederick al II-lea și-a construit castelul lânga Bari în secolul al XIII-lea i-a dăruit și o semnificație simbolică reflectată prin locație dar și prin precizie matematică și astronomică acesta fiind în forma perfectă regulară. Este o piesă de arhitectură militară medievală unică care îmbină elemente ale antichității, orientului Islamic dar și goticul nord European.

castel-del-monte-1

Polignano a Mare, locul de naștere a celebrului cântareț italian Domenico Modugno, este un oraș care se ridică parcă din stâncă și datorită poziției strategice a fost considerat ca poartă spre Mediterană și Est, la fel ca un punct de întâlnire a diverselor culturi. Urme ale arabilor, bizantinilor și spaniolilor se pot vedea în Polignano. Doisprăzece kilometri de coastă și numeroase pesteri sculptate de mare în stânca au facut ca această zonă să primescă apelativul de ”Perla Mării Adriatice” .

polignano-a-mare

Martina Franca, bijuteria orașului este centrul istoric, un memorabil labirint cu alei de piatră unde se îmbină simplitatea cu extravaganța barocă.

Intrarea în centrul istoric se face printr-o mare poartă Porto Santo Stefano (numită si Arco di Sant’ Antonio). In piațetă se află Piazza Roma care este dominată pe o parte de Palazzo Ducale cosntruit în anul 1668 care adăpostește în zilele noastre primăria, o bibliotecă și biroul de informații turistice.

martina2

Patronul orașului este Sfântul Martin pe care-l veți recunoaște în oraș în basoreliefuri dar mai ales pe fațada Bisericii Basilica di San Martino. De asemenea, în apropiere puteți vizita și Chiesa di San Domenico, o altă biserică extravagant decorată.

Ostuni este unul dintre cele mai impresionante orașe din sudul Italiei datorită efectului făcut de casele sale albe. Este un model extraordinar de arhitectură mediteraneană. Orașul are o multitudine de străduțe și alei. Este denumit și ”orașul alb”. Orașul este un monument în sine dar puteti vizita Catedrala și Palatul episcopului și de asemena numeroase palate ale familiilor aristocrate: Aurisicchio, Ayroldi, Bisantizzi, Falghieri, Ghionda, Giovine, Jurleo, Marseglia, Moro, Palmieri, Petrarolo, Siccoda, Urselli, Zaccaria.

ostuni1

 Italia ne suprinde mereu, iar Puglia este o zonă care merită pe deplin vizitată!

alberobello 2

polignano a mare

polignano-a-mare

puglia 4

puglia 6

puglia 8

puglia 9

puglia

alberobello

puglia 2

puglia 3

puglia 5