cadiz mare 4

Pașii noștrii ajung astăzi într-un oraș ”aruncat” între valurile oceanului Atlantic, plin de clădiri încântătoare și povești spectaculoase.

 

Orașul port Cadiz, este amplasat în jurul unei stânci de calcar aparute din mare, la capătul unui promontoriu de 9 km lungime ce înaintează în golful Cadiz și este legat de partea continentală printr-un pod. Străduțele înguste și pietruite din centrul istoric, piațetele micuțe ne amintesc de  orașele vechi din nordul Africii.

În Cadiz nu trebuie să ne grăbim spre plajele frumoase cu nisip fin sau sa fim atrași de faimosul Carnaval. Cadiz-ul are o valoare istorică inestimabilă: este cel mai vechi oraș din Spania și din vestul Europei în care s-a locuit fără întrerupere de când a fost fondat de fenicieni în anul 1103 î.e.n.

cadiz mare 2

 

Fenicienii îl numeau Gadir, grecii Gadeira, romanii Gades iar arabii (care l-au stăpânit mai bine de jumătate de mileniu, din anul 711 până în anul 1262) îi spuneau Qādis.  Perioada de glorie a orașului a fost însă mult mai târziu, începând cu era marilor descoperiri geografice și până în secolul al XVIII-lea. Din Cadiz au plecat spre America a doua și a patra expediţie în care Cristofor Columb a condus navele Spaniei către Lumea Nouă. Apoi, Cadiz-ul a devenit portul principal al flotei spaniole care aducea spre metropolă bogaţiile fabuloase jefuite de conquistadori în America: faimoasa Flota de Indias, cunoscută și ca Flota del Tesoro Español sau chiar Flota del Oro, flota de aur; așa se face că orașul bogat de atunci a devenit o ţintă favorită a corsarilor. În 1587 englezul Francis Drake a ocupat portul și a incendiat în Cadiz navele Invincibilei Armada, iar în 1596 orașul a fost cucerit pentru aproape o lună și incendiat tot de către englezi, cu ajutorul olandezilor.

Majoritatea orașelor din Andaluzia au deschiderea spre Marea Mediterană, privind spre Africa, în timp ce Cadiz are ieșire la Oceanul Atlantic, cu vedere directă spre vest, către America. Poziţia geografică a orașului este de invidiat: se află în capătul golfului numit Bahia de Cadiz, într-o zonă numită astăzi Costa de la Luz (Coasta Luminii), mărginită de sudul Portugaliei, strâmtoarea Gibraltar și ţărmul nord-african al Marocului.

cadiz mare 3

Legenda spune că în secolul al XVIII-lea în Cadiz existau mai mult de 160 de turnuri ridicate de comercianții locali pentru a putea observa din timp sosirea în port a navelor de comerț. Astăzi turnurile sunt mult mai puține iar cel mai cunoscut și una din atracțiile Cadizului este Torre Tavira, înalt de 46 de metri oferind o vedere panoramică a orașului.

Printre atracțiile Cadizului găsim:

  • Playa de Santa Maria del Mar sau Playita de las Mujeres, o plaja de 400 de metri lungime asemănătoare cu o scoică datorită celor două pontoane de piatră care o mărginesc oferă priveliști spre centrul istoric.

playa santa maria

  • Playa de la Victoria aflată în partea nouă a orașului, separată de oraș printr-un bulevard de promenadă, oferă facilități pentru sporturile de apă și aici găsiți terase și restaurante pe marginea plajei.

playa de la victoria

  • Playa de la Caleta, cea mai cunoscută plajă din Cadiz, aflată între cele două castele San Sebastian și Santa Catalina.

playa de la caleta

  • Oratorio de San Felipe Neri este una din cele mai frumoase biserici baroce din Cadiz și locul în care în anul 1812 a fost declarată prima constituție liberală a Spaniei.

oratoriu san felipe

  • Oratorio de Santa Cueva atașat bisericii Iglesia del Rosario construit în 1780 adăpostește picturile lui Goya.

oratoriu santa cueva

  • Plaza de Espana se află aproape de port și reprezintă o extensie a fostei Plazuela del Carbón. Constructia pieței a durat între anii 1912 – 1929 și este opera arhitectului Modesto Lopez Otero și sculptorului Aniceto Marinas. Aici se află monumentul ce comemorează întrunirea curții în 1810 – 1812, prima adunare naționala a Spaniei, care a stabilit constituția.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • Catedrala Cadiz a fost creată de arhitectul Vicente Acero, construcția fiind realizată în anii 1720 – 1838. Interiorul catedralei are 85 metri pe 60 metri, stâlpi masivi și un dom superb, cu înălțimea de 52 metri. În criptă sunt mormintele unor episcopi și al compozitorului Manuel de Falla (1876-1946) născut în Cadiz.
    Catedrala deține și un muzeu care expune bogății precum un chivot din argint – Custodia del Millón – înalt de 4 metri despre care se spune că ar fi încrustat cu un milion de pietre prețioase.

cadiz cathedral

  • Castelul Santa Catalina aflat la capătul opus al plajei La Caleta față de Castelul San Sebastian.

Santa-Catalina-Castle

  • Castelul San Sebastian aflat pe o insulă la un capat al plajei La Caleta, legat de uscat prin-un dig construit în secolul al XIX, acum funcționeaza ca far.

Castillo de San Sebastian

  • Biserica Nuestra Senora del Carmen cu altarul realizat de El Greco se află la capătul străzii Alameda Marqués de Comillas și dateaza din secolul XVIII. Clădirea are două turnuri gemene și o frumoasă curte interioară.

nuestra senora del carmen

 

Cadiz este locul în care m-am simțit libera, locul în care am fost doar eu, istoria si nemarginirea oceanului. Este locul în care oricand te întorci cu placere: fie doar pentru plajele minunate, fie pentru deosebitul patrimoniu sau valoarea istorică a zonei.

cadiz brigi 2

cadiz brigi 3

cadiz

Cadiz mare

cadiz brigi 4

cadiz brigi 5

cadiz

cadiz brigi

https://www.facebook.com/brigittacalatoresteblog?ref=hl