mallorca 2

Mallorca este locul în care orice turist poate găsi ceva pe plac; de la servicii de calitate și confort la numeroase posibilități de distracție și petrecere a timpului liber. Mallorca are o istorie veche, este cea mai mare insulă dintre cele Baleare și ne oferă peisaje deosebite, plaje cu nisip fin și galben, o gastronomie rafinată, castele, palate și catedrale.

Poziția sa strategică i-a oferit o istorie zbuciumată. Prezentă în însemnări încă de pe vremea fenicienilor și a romanilor insula și capitala sa, Palma au fost ”vizitate” de arabi, vandali, bizantini, catalani. Fenicienii i-au lasat numele de ”Palma” de la arabi au moștenit o bucațică de istorie și o gastronomie interesantă. Ceea ce vedem azi în Palma este un amalgam: palate, moskei, bai arabe, castele, catedrale.

Inițial ridicat de arabi pentru a servi ca fort, înafara zidurilor orașului, Palatul Almudaina a fost mărit și înfrumusețat de către Jaume al II-lea, prin secolul al XIV-lea, pentru a-l folosi drept sediu al Curții regale. Palatul Almudaina, aflat chiar lânga Catedrala La Seu este imens, însă doar o mică parte din el este accesibila publicului, pentru ca aici se află baza Comandamentului Militar al Insulelor Baleare. Chiar Regele Juan Carlos al Spaniei foloșește un corp al Palatului Almudaina ca reședință oficială în timpul vacanțelor sale în Mallorca. Palatul Almudaina este compus din câteva clădiri separate, fiecare dintre ele concepută cu propriul scop, un turn care servește ca reședință și palat al regelului, un palat pentru regină, salonul Tinell și câteva curți interioare și terase. Interioarele sunt frumos decorate, cu mobilă datând din diferite perioade și tapiserii superbe. În incinta curții interioare regale găsim unul dintre cele mai interesante elemente ale palatului, o capelă de mici dimensiuni, construită în secolul al XIV-lea, a cărui stil este puternic influențat de tradițiile romane și care a fost periodic decorată cu sculpturi prezentând motive animale. Alte camere impresionante, care merită atenția noastră, sunt camera tronului, asemanatoare celei prezente în Palatul Perpignan și capela Santa Praxedis.

palatul almudaina 2

palatul almudaina

La Seu. Această catedrală gotică a fost amplasată pe locul patru în topul celor mai frumoase biserici din lume. După victoria sa împotriva musulmanilor în 1229, regele Jaume a dorit să mulțumească cerului pentru ajutor, ridicând catedrala La Seu pe locul unde se afla cea mai mare moschee din insula Palma. Catedrala a fost ridicată din blocuri imense din gresie, iar lucrările de construcție au durat aproape 350 de ani. Munca a zeci de generații la aceasta bijuterie a arhitecturii s-a concretizat într-o opera de artă: coloanele catedralei La Seu au aproape 22 de metri înălțime și 2 metri lățime care susțin arcade ascuțite. Interiorul catedralei gotice din Palma de Mallorca este deosebit și datorită jocului de lumini și umbre, vitraliile sale inundând cu lumini multicolore lacașul de cult, ceea ce crează o atmosferă deosebită. Catedrala din Palma de Mallorca a fost catalogată de Antonio Gaudi, parintele Sagradei Familia, ca fiind cea mai mare și perfecta realizare a stilului gotic. Antonio Gaudi a fost chemat sa renoveze La Seu, grav afectată de un puternic cutremur din anii 1850. Antonio Gaudi îşi lasă şi el amprenta asupra a ceea ce spaniolii numesc şi azi « Catedrala Fecioarei Maria din Palma » print-un altar deosebit.

la seu interior 2

mallorca 1

la seu interior

Altarul Gaudi La Seu

Dacă va place arta, atunci vă puteți bucura de lucrările lui Rodin sau Moore expuse în Palau March. Muzeul Mallorca, aflat în vecinătatea catedalei La Seu sau Muzeul de Arta Moderna și Contemporana, vă așteaptă cu lucrari de Cezanne, Gauguin, Picasso, Miró, Magritte, Polke, Barceló  și completează oferta culturala din Palma de Mallorca.

Un tur complet al orașului va cuprinde neapărat: Pueblo Español – muzeu arhitectural conceput ca un mic orășel, adunând laolaltă machete ale celor mai importante lucrări din arhitectura spaniolă clasică, și centrele comerciale importante – Av. Jaume III și Porto Pi, precum și porturile comerciale.

pueblo espanol 2

pueblo espanol

Castell de Bellver – construit pe ruinele unui sit musulman, adăpostește un muzeu al descoperirilor arheologice și sculpturi clasice, având și avantajului unei minunate perspective asupra golfului . Este unul dintre cele mai cunoscute castele din Spania, fiind construit în secolul al XIV-lea, pe un deal înalt. Cunoscut pentru forma sa unică circulară, Castell de Bellver are trei turnuri mari și o curte centrală. De aici, se poate vedea o priveșliste minunată a golfului.

castel bellver mallorca

De asemenea vizitați și Museo Catedralicio, Banys Arabs – băile arabe, Museo de Arte Espanol Contemporaneo.

baile arabe 2

baile arabe

Palma este un adevărat puzzle architectural, de sentimente și trăiri!

mallorca 3

mallorca 4

mallorca 5

mallorca 6

mallorca 7

mallorca 8