Data de 03.04.2021 va rămâne în istorie ca data când 22 de mumii regale, dintre care 18 ale unor regi şi patru ale unor regine, au fost transportate de la Muzeul din Cairo, unde au fost adăpostite mai bine de un secol, la sediul Muzeului Naţional al Civilizaţiei Egiptene, pe un traseu de 5 kilometri. Grandiosul eveniment marchează o nouă provocare pentru turismul egiptean și un nou punct de atracție în călătoriile noastre aici. Astfel, Cairo devine de neratat într-o excursie în Țara Faraonilor!

Transportul a fost atent pregătit mumiile fiind adăpostite în recipiente speciale umplute cu azot pe durata acestuia și transportate în impresionante care aurii echipate cu amortizoare. Traseul de cinci kilometri, care a durat 40 de minute,  a fost proaspăt asfaltat pentru a nu exista nici un risc pe durata acestuia.

 

Mumiile au fost transportate în ordine cronologică, fiecare într-un car decorat în stil faraonic care purta numele respectivului suveran. Faraonul Seqenenre TAA (secolul al XVI-lea î.en) din dinastia XVII-a a deschis cortegiul, iar acesta a  fost închis de Ramses al IX-lea (secolul al XII-lea î.en) din dinastia a XX-a. Cei mai cunoscuți faraoni care au străbătut acest drum istoric sunt Ramses al II-lea, considerat cel mai cunoscut și cel mai mare faraon al Egiptului Antic, succesorii săi și poporul egiptean l-au supranumit „Marele predecesor” și-l numesc, și astăzi, cu afecțiune „Sese”, cea mai cunoscută construcție a lui Ramses al II-lea este, fără îndoială, templul din Abu Simbel și Hatsepsut care a avut parte de o domnie pacifică și prosperă și este socotită drept „unul dintre cei mai faimoși faraoni” ai dinastiei a XVIII-a.  Cortegiul complet a fost compus din Ramses al- II-lea, Ramses al V-lea, Ramses al -VI-lea, Ramses al- IX-lea, Seqnen Ra, Thutmose I, Thutmose II, Thutmose III, Thutmose IV, Siti I, Siti II, Merenptah, Seqenenre Taa, Queen Hatshepsut, Queen Mert Amon, Amenhotep I, Amenhotep II, Amenhotep III, Queen Ahmose-Nefertari, Queen Tiye.