Vă spuneam în postarea anterioară despre Republica Dominicană faptul că cele mai fascinante imagini de ”cărți poștale” se găsesc în Insula Saona și Catalina, ușor accesibile cu bărcile de viteză din satul pescăresc Bayahibe. Astăzi vom vorbi mai pe larg despre Insula Saona sau Adamanay, pe numele dat de indienii Taini. Insula este de asemenea cunoscută după numele dat acesteia de Cristofor Columb când a ajuns aici in cea de-a doua expediție, și anume  ”Bella Savonesa”.

Insula atrage pentru frumusețea naturală sălbatică a plajelor și pentru peisajele idilice. Puțini știu că această insulă este o rezervație naturală protejată de guvernul Republicii Dominicane.  Pe insula care are o lungime de 25 de kilometri și o lățime de 5 kilometri găsim două mici așezări: Punta Gorda și satul de pescari Mano Juan, datând din vremea centrelor ”comerciale” înființate de Columb după anul 1493. 

Locuitorii din Mano Juan trăiesc din pescuit și agricultură și sunt extrem de ospitalieri și bucuroși de oaspeți în casele lor din lemn viu colorat.

Despre plaja din Saona cel mai bine vorbesc imaginile, pentru că cuvintele sunt mult prea sărace să descrie combinația extraordinară a apei turcoaz cu nisipul alb strălucitor si verdele palmierilor care se opresc într-un albastru seren al cerului.

De obicei o vizită pe insula Saona cuprinde o oprire la o ”piscină naturală” și anume o zona cu apă de adâncime mică unde se pot observa discretele steluțe de mare (pe care va rog să nu le scoateți din mediul lor oricât de tentantă ar fi o poză cu ele, deoarece chiar și cateva secunde de contact cu aerul le este fatal). De aici se pornește fie spre Mano Juano fie pe o superbă plajă unde sunteți întâmpinați cu un cocktail răcoritor. Tot aici găsiți și localnici gata să vă comercializeze nuci de cocos, rom, trabucuri dominicane, ulei de cocos sau palmier, bijuterii și câte și mai câte!

Chiar dacă timpul de staționare aici este relativ scurt ( 3 ore aproximativ) poți alege să faci niște snorkeling sau scufundări spectaculoase, poți porni în căutarea lagunelor populate de păsările Flamingo sau către mangrovele vizitate și de pelicani, corbi de mare sau papagali. Am uitat să vă spun că insula este locul preferat al broaștei țestoase verzi și că în apele ce o înconjoară avem toate șansele să vedem delfini și lamantini.

O vizită pe Insula Saona nu este completă fără o lecție sau o porție de merengue, dansul naţional al Republicii Dominicane. Din punct de vedere muzical, dansul,  este legat de Cuba și provine din insula Hispaniola – o parte din aceasta fiind numită azi Haiti, iar cealaltă Republica Dominicană. Începând cu mijlocul secolului al XVIII-lea, acest gen de muzică poartă numele de „Merengue” în Republica Dominicană, „Mereng” în creolă şi „Meringue” în franceză. Sigur este însă că Merengue s-a născut în regiunea Cibao în jurul anului 1850. În această regiune popularitatea Merengue-ului era atât de mare încât în zilele noastre este denumită legănul Merengue-lui.

Ce a însemnat pentru mine Republica Dominicana? O combinație incredibilă de paradis tropical, așa cum doar în poze făcute de profesioniști am văzut cu bucuria imensă de a trăi clipa. Sejurul aici a fost o adevărată lecție de viață, în Republica Dominicană toată lumea cânta, dansează și…zâmbește. Am învățat aici că veselia este un principiu de viață și că tot ce avem mai frumos este clipa de ACUM!