Când vorbim despre Republica Domincana cu toții ne gândim la plaje idilice și palmieri, dar puțini știm că aici este locul în care a ancorat pentru prima oară în ”Lumea Nouă” Cristofor Columb în primul său voiaj în anul 1492. Se spune că acesta și-a notat în jurnalul său de călătorie despre Republica Dominicana ca fiind: cel mai frumos loc pe care l-au vazut vreodata ochii omului”.

Dacă trecem la geografie, Republica Dominicana este una dintre cele mai bogate și diverse țări din Caraibe: de la cel mai înalt vârf al regiunii, Pico Duarte, la cel mai jos punct al Caraibelor, Lago Enriquillo toate se găsesc aici. De menționat este și flora care cuprinde peste 6000 de speci și fauna bogată (7000 de specii) incluzând șoimi, balene cu cocoașă și altele. Cel mai interesant lucru este că în trei ore poți ajunge de pe plajele idilice într-un oraș montan situat la 500 metri altitudine. Partea de coastă a Republicii Dominicane însumează 1600 de kilometrii și 25% din teritoriul țării este alcatuit din zone protejate (parcuri naționale- 29 la număr, râuri care ne îndrumă spre cascade, păduri de pini, golfuri care adăpostesc broaște țestoase, grote Taino, paduri tropicale).

Fie că ne aflăm în partea de nord la Oceanul Atlantic sau în partea de sud, la Marea Caraibilor peisajul ne impresionează la fel, dar cele mai fascinante ”cărți poștale” se găsesc în Insula Saona și Catalina. Acestea sunt ușor accesibile cu bărcile de viteză din satul pescăresc Bayahibe. Insula Saona, parțial locuită, are numeroase plaje cu nisip alb și apă turcoaz, incluzând La Palmilla, cea mai mare piscină naturală din Caraibe. Dar aici…las pozele să vorbească.

Temperamentul energic al localnicilor este explicat de amestecul influențelor Taino, Africane și Europene. Dominicanii au reputația de a fi oameni foarte deschiși, prietenoși și plini de pasiune. De la modul în care se îmbracă, vorbesc și se comportă aceștia debordează de veselie, bucurie și optimism. Parte din fiecare dominican este Merengue, muzica și dansul național, recunoscute ca patrimoniu UNESCO din anul 2016.

Acolo unde oceanul Atlantic se întâlnește cu Marea Caraibilor pe o distanță de 48 de kilometrii (cea mai lungă regiune de nisip alb a Caraibelor) și palmierii ating cerul se află Punta Cana. Punta Cana adăpostește resorturi all inclusive, hotel dedicate adulților, parcuri acvatice pentru copii, locații romantice pentru organizarea nunților, centre spa și terenuri de golf.

Temperatura medie anuală este 27°C, iar sezonul de vârf este ianuarie- martie, iar din mai până în noiembrie este sezonul ploios.

Una dintre cele mai frumoase plaje ale lumii (recunoscută de către UNESCO) se află aici și este Playa Bavaro, loc perfect pentru iubitorii de scufundari, snorkeling dar și parasailing. În zonă se află și mai multe magazine astfel încât există în zonă o varietate largă de activități, dar nu este singura din zonă: pentru iubitorii de surf plaja potrivită este Macao unde se găsesc valuri imense, în schimb pentru familiile cu copii plaja potrivită este Arena Gorda datorită intrarii line în mare și a mării foarte calme.

Ce a însemnat pentru mine Republica Dominicana? O combinație încredibilă de paradis tropical, așa cum doar în poze făcute de profesioniști am văzut cu bucuria imensă de a trăi clipa. Sejurul aici a fost o adevărată lecție de viață, în Republica Dominicană toată lumea cânta, dansează și…zâmbește. Am învâțat aici că veselia este un principiu de viață și că tot ce avem mai frumos este clipa de ACUM!