paris-landscap

Parisul are multe “porecle”, cea mai cunoscută find „La Ville-Lumière („Orașul Luminilor”), nume care se datorează în primul rând faimei orașului pentru faptul că era un centru de educație și al ideilor în epoca iluminismului și mai târziu datorită adoptării iluminatului stradal.

Parisul oferă turiștilor o mulțime de atracții, muzee și obiective turistice care se găsesc la tot pasul. Parisul este împărțit în arondismente, fiecare dintre acestea este unic în felul său și oferă ceva turiștilor care vizitează capitala Franței.

Zona de pe malul stâng al Senei (cel sudic) are un aer boem, fiind mult mai intimă și mai pitorească decât cea de pe malul drept al Senei, ceva mai pretențioasa. Principalele obiective turistice ale orașului se găsesc pe o axă orientată est-vest, de la Chatelet până la Arcul de Triumf, cu trecere prin bulevardele Rivoli și Champs-Elysees.

Cu toate acestea, orașul luminilor, oferă turiștilor multe alte puncte de interes:

Turnul Eiffel este o construcție faimoasă, simbolul cel mai recunoscut al Franței în lume. Numit după arhitectul său, Gustave Eiffel, este una dintre principalele destinatii turistice, cu mai mult de 5,5 milioane de vizitatori anual. Structura, a fost construită în 1887-1889, ca să servească drept arc de intrare la Expoziția Universală (1889), un târg mondial ce sărbătorea centenarul Revoluției franceze.

Building-the-Eiffel-Tower

Eiffel_tower_from_trocadero
Arcul de triumf a fost proiectat pentru a celebra succesele militare ale lui Napoleon, el a fost însă finalizat după moartea Împăratului, în 1836. Este împodobit cu mai multe sculpturi și cu numele generalilor lui Napoleon inscripționate pe fațadele de piatra. Arcul de triumf adăpostește un mic muzeu de istorie, iar sub el se afla Mormântul Soldatului Necunoscut. El constituie punctul de pornire a 12 mari bulevarde, al căror ansamblu are formă de stea.

triumpg
Catedrala Notre-Dame situată între cele doua brațe ale Senei, este cel mai longeviv și mai spectaculos simbol al Parisului. Fațada sa se ridica pe trei nivele, la primul dintre acestea aflându-se cele trei intrari principale, bogat decorate cu sculpturi reprezentând scene biblice. Deasupra se află Galeria regilor, apoi imensa rozeta a catedralei și, la următorul nivel, Marea Galerie, aflată la baza turnurilor gemene. Turnul sudic adăpostețte clopotul mare de la Notre-Dame, pe care se spune că l-ar fi acționat și Quasimodo, cocoșatul din romanul lui Victor Hugo. O serie de scări, însumând 387 de trepte, conduc spre terasa catedralei, de unde se poate admira Parisul în toata splendoarea sa.

notre dame de paris

Basilica Sacre Coeur este o basilică romano-catolică și un popular obiectiv turistic. Este închinată inimii sacre a lui Iisus și se află în cel mai înalt punct al orașului. În interiorul basilicii există unul dintre cele mai mari mosaicuri din lume care-l înfățisează pe Iisus cu brațele întinse. Clopotul este unul dintre cele mai grele din lume și cântarește peste 19 tone. Din vârful domului priveliștea panoramică este superbă și acoperă peste 30 de kilometri.

sacre_coeur_night

Montrmartre, un deal cu o înălțime de aproape 130 de metri situat în nordul Parisului în arondismentul 18, este recunoscut de multă vreme drept cartierul artiștilor din Paris. Cuvântul Montrmartre poate fi tradus prin “muntele martirului” și a derivat din martiriul sfântului Denis, episcopul Parisului care a fost decapitat în varful dealului în anul 250 d.H. Pe la mijlocul și sfârșitul anilor 1800, artiștii au început și ei să numească cartierul Montmartre casa lor. Pissarro și Jongkind au fost doi dintre primii artiști care au locuit aici, fiind urmați de alți mari artiști cum ar fi Edgar Degas, Henri Matisse, Toulouse-Lautrec, Pierre-Auguste Renoir și Pablo Picasso. O vizită la Cimitirul Montmartre poate fi revelatoare în ceea ce privește numărul mare de artițti care au trăit aici. Montmartre înca are o viață de noapte bogată și de aceea multi turiști aleg să vină la o cina și un spectacol la Moulin Rouge sau la unul dintre celelalte cluburi de noapte din zona. Place du Tertre, o piață situată la doar câteva străzi distanță de Sacre Coeur, este locul unde artiștii de astazi își expun operele și încearcă să convingă turiștii să le cumpere. Mulți dintre ei se oferă să picteze portrete pe loc ceea ce poate constitui un suvenir ideal din Paris. O vizită în Place du Tertre poate oferi o imagine a trecutului acestui loc.

montmartre

PlaceduTertre

Cabaretul Moulin Rouge a fost construit în anul 1889 de către Josep Oller, care la acea vreme deținea și Olympia, un alt local celebru din Paris. Moulin Rouge se află în apropiere de Montmartre în cartierul roșu al Parisului numit Pigalle și este ușor de localizat datorită celebrei mori de vânt de culoare roșie pe care o are pe acoperiș. Moulin Rouge este celebru datorită faptului că este considerat locul în care a luat națtere forma modernă a dansului can-can. Principala atracție a cabaretului este french can-can-ul. Acest dans a existat cu mult înaintea cabaretului Moulin Rouge și era un dans al clasei muncitoare dar acesta a fost adaptat de către curtezanele de la Moulin Rouge astfel încat să încânte clientela masculină a localului. In 1670, Ludovic al 14-lea, a dat ordin să se construiască Domul Invalizilor, un spital militar capabil să trateze soldații francezi răniți în războaiele din Europa. Numele domului este o prescurtare de la “Hôpital des invalides”. În anul 1676 când a fost finalizată construcția domului, în jurul său erau 15 curți cea mai faimoasă fiind “Curtea de onoare”, unde erau ținute și paradele militare. Rămășițele celui mai mare geniu militar francez Napoleon (1769-1821) se află sub Dom ceea ce atrage mulți turiști ai Parisului. Domul mai adăpostește și Muzeul Armelor (cel mai mare muzeu militar din lume), Biserica Domului și Muzeul planoreliefurilor.

Moulin-Rouge-Parijs

Pantheonul este așezat pe muntele Ste-Geviève, în apropiere de Universitatea Sorbonna și de Grădinile Luxembourg. Locul unde se află Pantheonul a fost ales de regele Clovis și a fost construit pentru ca acesta să fie înmormantat in el. Pantheonul este locul unde astronomul Jean Bernard Léon Foucault a ținut cunoscutul său experiment în 1851, demonstrând că Pământul se învârte în jurul axei sale. Pendula lui Foucault a fost mutată în același an în Conservatorul Artelor și Meseriilor. De sub coloane puteți admira Parisul.

phanteon

Conciergerie și Sfânta Capelă includ rămășițele celui mai vechi palat regal francez (Palatul Orașului), care a fost transformat într-o închisoare în secolul al XIV-lea (a fost prima închisoare din Paris în 1391). Locul a fost ales de Filip cel Frumos la începutul secolului al XIV-lea pentru a construi un palat care să simbolizeze puterea sa, descris la vremea aceea ca fiind unul din cele mai impresionante palate ale Evului Mediu. La sfârsitul secolului al XIV-lea, regele a abandonat Palatul Orașului în favoarea Palatului Luvru, lăsând clădirea să fie administrată de Parlament și numind-o „La Conciergerie„, urmând ca o parte din clădire să fie transformată în închisoare. Capela, a fost construită în acelați loc unde a fost și celula Mariei-Antoaneta, camera doamnelor și dressingul. Conciergerie se afla pe Ile de la Cite, lânga Notre-Dame, acolo unde, în timpul revoluției franceze, bărbați și femei erau inchiși pentru a-și aștepta sentinșa la moarte ce era pusă în aplicare în piața Concorde unde erau decapitați.

la-corciernegie

Opera a fost construită între anii 1862 și 1875, arhitectul sau fiind Charles Garnier. Ideea de a se construi o opera nouă a apărut încă din anul 1820 atunci când, dupa începerea lucrărilor, s-a descoperit un lac subteran amintit și de Lloyd Webber în „Fantoma de la Opera”. Deși această problemă a fost rezolvată, lacul încă există sub pivința clădirii. Interiorul este decorat cu catifea, frunze aurite, nimfe și ingeri.

paris_opera

Podul Alexandru al III-lea. Construcția podului a avut loc la sfârșitul secolului al XIX-lea și a durat aproape 3 ani. Structura a fost făcuta într-o fabrică iar apoi transportată și asamblată cu ajutorul unei macarale imense. Este construit din otel și piatra în stilul Art Nouveau. S-a dorit ca podul să nu împiedice vederea spre bulevardul Champs-Elysees și spre Domul Invalizilor. Rezultatul a fost acest pod lung de 107.5 de metri, lat de 40 de metri și inalt de 6 metri. Podul este decorat cu felinare, îngeri și nimfe. La capetele podului sunt statui poleite cu aur așezate pe piloni de 17 metri inaltime. Fiecare ornament al podului a fost creat de artiști diferiți. Deși construcția podului a început în mai 1897, prima piatră fiind așezată de Țarul Nicolae al II-lea în octombrie 1896, acesta a fost inaugurat abia în anul 1900 la “Expoziția Universala”. Podul, care reprezintă simbolul prieteniei ruso-franceze, a fost numit după tatăl Țarului Nicolae al II-lea, Țarul Alexandru al III-lea.

pont-alexandre-iii-(1)

În Paris se găsesc și unele din cele mai faimoase muzee din lume: Luvrul, un muzeu pentru vizita căruia ai nevoie de cel puțin trei zile întregi, Musee Picasso, Musee Cluny, cunoscut și ca Musee National du Moyen-Age, găzduiețte o mare colecție de artă și obiecte din Evul Mediu, centrul Georges Pompidou, cunoscut și ca Beaubourg, o cladire neobișnuită care găzduiește muzeul de arte moderne și un centru cultural cu o mare bibliotecă publică. Lânga această cladire se afla și atelierul Constantin Brancuși.

Parisul este un vis frumos pentru orice turist, indiferent de anotimpul în care decizi să-l vizitezi, Parisul, este la fel de primitor și romatic…

 

31170_1349510949380_3877005_n

31170_1349646912779_1932533_n

254853_4544028090312_1025976970_n

IMG_0033

IMG_0696

SANYO DIGITAL CAMERA

SANYO DIGITAL CAMERA259996_4544027170289_992761878_n