Sursa: www.fly-go.ro

În ziua de azi a alege o destinație de vacanță este o adevarată provocare. De ce afirm asta? Pentru că trăim într-o epocă a vitezei și a internetului în care suntem asaltați de informații, poze cu locații care atrag privirile și ne îndeamnă să le vizităm. Dar nu cred că a alege o vacanță este așa de simplu. De ce? O vacanță în primul rand te scoate din mediul confortabil de acasă și te plasează într-un mediu necunoscut și plin de variabile. Consider că înainte de alegerea unei destinații propriu-zise fiecare din noi ar trebui să stabilească care este motivul pentru care călătorește pentru că a călători nu înseamnă doar a explora locuri noi sau a învăța despre diverse culturi ale lumii. A călatori înseamnă și relaxare, răsfăț, aventură dar și istorie, gastronomie și cultură. Călătoriile ne dau un sentiment de libertate absolută de mișcare, găndire sau acțiune. Destinațiile alese definesc personalitatea și nevoile fiecăruia. Așadar cred că alegerea unei destinații de vacanță trebuie făcută dupa ce stabilim foarte clar ce ne dorim de la acea vacanță, cu cine călătorim și ce elemente ar trebui să conțină pentru a ne satiface nevoile.

Dacă dorim o ieșire scurtă dar intensă putem alege un city break. City break-urile au apărut din nevoia oamenilor de a lua o pauză de la viața de zi cu zi și de a descoperi într-un timp limitat o destinație nouă. Marile capitale sunt celebre pentru astfel de călătorii. Nu veți da greș niciodată cu o escapadă în Budapesta, care oferă oricărui turist istorie, relaxare și un pic de mister. Sau poate o sa vă tenteze Londra, un oraș cât o țară în care se vorbesc peste 300 de limbi diferite, să nu mai vorbim despre câte etnii, culturi și religii fac din Londra unul dintre cele mai cosmopolite orașe ale lumii care oferă de la istorie la cultură, de la mâncare fină la petreceri memorabile…

O altă destinație celebră este Roma, care impresionează prin frumusețe, gradoare și opulență. Îmi doresc ca pașii Dumneavoastră să vă poarte în această cetate eternă, unul dintre cele mai încărcate de istorie locuri ale lumii, considerat leagăn al civilizației moderne.

Un oraș care poate să-și spună singur povestea este Brugge, cu toate pietrele, monumentele, casele și bisericile care ne povestesc despre identitatea păstrată de-a lungul timpului a unui oraș medieval, unul dintre cele mai bogate orașe ale Europei, capitală comercială și culturală și leagăn al picturii flamande timpurii.


Dacă dorim să îmbinăm utilul cu plăcutul putem alege Spania ca destinație de vacanță. Barcelona este una din destinațiile perfecte: oraș mediteraneean în care se întrepătrund cu succes istoria, tradițiile și cultura bogată, marea și muntele, distracția și relaxarea. Nu uitați că în apropiere de Barcelona se află Costa Brava, locație ideală pentru familiile cu copii dar și pentru tinerii dornici de aventură. Zona este cunoscută în special pentru nisipul fin, peisajele sălbatice și apa cristalină.


Rămânem tot în Spania, Mallorca oferă de la servicii de calitate și confort la numeroase posibilități de distracție și petrecere a timpului liber. Mallorca are o istorie veche, este cea mai mare insulă dintre cele Baleare și ne oferă peisaje deosebite, plaje cu nisip fin și galben, o gastronomie rafinată, castele, palate și catedrale. Ceea ce vedem azi în Palma este un amalgam: palate, moskei, bai arabe, castele, catedrale.


Scăldat de soare şi de apele Mării Mediteranei, între Sicilia şi Libia, este micul arhipelag Malta, alcătuit din şapte insule care acoperă 316 kilometri pătraţi, din care insula Malta este cea mai mare, insula Gozo este mai rurală, Comino este puţin populată, iar celelalte insule nu sunt locuite. Aici găsiți peisaje spectaculoase, sporturi acvatice dar și distracție și cultură.

O combinație unică între mare și cer, peisaje rupte de pe cărțile poștale, mori de vânt și cel mai frumos apus din toata Europa se găsește în Santorini (Grecia). O călătorie spre Santorini poate fi asemanată cu o călătorie spre un loc de o frumusețe aparte, unica, magică. Santorini este formată din 5 insule: Thira, cea turistică, Thirassia (în partea opusă), Nea Kameni, Palea Kameni (insule de lavă vulcanică) și Aspronisi (nelocuită). Insula este tipică mediteraneană, dar fără prea multă vegetație care poate fi vizitată foarte ușor dintr-o parte în cealalată datorită faptului că insula are doar 96 de kilometri pătrați. Insula te suprinde la fiecare colț și vizita aici te va face să crezi că raiul există și pe Pământ, munte și mare, alb și albastru, biserici ortodoxe dar și tradițiile locale sunt specificul insulei. Vacanțele în Santorini sunt recomandate celor care doresc să se bucure de peisaje uimitoare într-un decor romantic și mai sunt asemenea renumite pentru siturile sale arheologice.

Portugalia este cea mai veche țară din Europa și locul din care marii exploratori au pornit să descopere lumea. Portugalia este de o diversitate incredibilă, climă perfectă, locuitori primitori, peisaje demne de opere de artă, castele de poveste și mult mult sentiment. Portugalia se traiește și se retraiește, iar Lisabona este un oraș în care să trăiești o viață. Dar, când spui Portugalia te gândești din start la o destinație tentantă pentru plajă. La 30 de kilometri de Lisabona se află Cascais, locație care găzduiește una dintre cele mai la modă plaje din Portugalia, Praia da Rainha. Cascais, un vechi sat de pescari ascunde plaje mici, pitoreşti ape paşnice. Mai departe, de-a lungul coastei, se afla plaja de nisp Guincho, un loc apreciat printre surferi şi windsurferi din toată lumea.

Supranumită “Venetia sudului” sau “floarea Levantului”, a treia ca mărime dintre insulele ionice, și cea mai sudică, Zakynthos (Grecia) este renumită în primul rând pentru plajele sale largi, cu nisip fin, dar și pentru vegetația luxuriantă bogată în plantații de măslini, de citrice și păduri de pini sau pentru fauna rară a cărei emblemă o reprezintă țestoasele Caretta, protejate prin lege. Foarte mulți turiști aleg Zakynthos ca destinație de vacanță datorită plajelor numeroase și variate ca formă și vegetație care se găsesc aici.


Egiptul, cu farmecul lui aparte, cu multitudinea de variante de a petrece timpul liber, cu magia și istoria uimitoare este o destinație care oferă o vacanță de neuitat chiar si celui mai sceptic turist. Hurghada este una dintre cele mai cautate destinații de pe malul Mării Roșii. Stațiunea dispune de hoteluri și restaurante pentru toate gusturile. Sharm el Sheikh este renumit pentru incredibila diversitate a lumii marine (peste 1500 de specii de peşti) şi kilometrii întregi de recife de corali, aici se găsesc unele dintre cele mai renumite locuri de scufundari şi snorkeling din lume şi nu puteți rata ocazia de a face o incursiune în lumea subacvatică. Munte, mare, deşert, lux, istorie, tradiţie şi distracţie sunt câteva din detaliile pe care le găsiți aici.


Provincia Antalya (Turcia) se întinde de-a lungul ţărmului mediteraneean şi cuprinde 657 km de plajă, porturi şi ruine ale oraşelor antice. Antalya se întinde astăzi peste două oraşe antice – Pamphylia la est şi Lycia la vest. Antalya este mai mult decât leneveală, soare, nisip și mare. Orașul și întreaga regiune au o istorie bogată, foarte bine conservată. Există multe orașe antice, golfuri izolate, mici orașele, peșteri, cascade, ruine romane. Zona este ideală pentru a îmbina aventura cu relaxarea.


Cu speranța că v-am trezit pofta de a călători vă invit din nou să fiți călători și nu turiști în complexa lume care ne înconjoară și să nu uitați că în viaţa asta rămânem doar cu ce am visat, cu ce am iubit şi cu cât am călătorit…