praga 5

Praga – veche de 1000 de ani, are un farmec ieşit din comun, bucurându-se de renumele de a fi un oraş monumental, fapt atestat de măgulitoarele epitete care i-au fost atribuite: Oraşul de aur, Oraşul regal, Cetatea celor 100 de turnuri, Coroana lumii.

Praga este unul dintre orașele europene preferate pentru vacanța de Crăciun, grație evenimentelor care au loc aici. Colinde, beteală, cozonac. Felicitări, artificii, luminițe. Iar lista cu micile minunății care alcătuiesc atmosfera magică din jurul Crăciunului poate continua. În inima Pragăi, orașul minunilor, Crăciunul este așteptat în fiecare an încă de la începutul lunii decembrie în fascinantele piețe de Crăciun. Cea mai mare și mai frumoasă dintre ele este piața aflată în inima Orașului Vechi. Acolo, un brad uriaș este adus an de an din munții Sumava, iar la lăsarea serii, o perdea de lumina îl îmbracă, spre deliciul trecătorilor.

Piețele de Crăciun (Vanocni trh) se deschid începand cu 28 noiembrie și funcționează zilnic, până pe 1 ianuarie 2010. Colindele de Craciun, mâncarea tradițională, concertele, workshop-urile pentru copii și numeroasele produse care se vând în târgurile de Crăciun fac deliciul adulților și copiilor. Centrul orașului se luminează cu mii de beculețe, iar turiștii vin să se bucure de atmosfera de sărbătoare de pe străzi.

Old Town Square și Wenceslas Square sunt locurile unde se desfășoara cele mai importante Piețe de Crăciun. În Havelske Trziste și Republic Square găsești alte târguri, însă ceva mai mici. Piața de Craciun din Old Town Square se situează pe locul I în topul celor mai frumoase și mai vizitate astfel de piețe din Praga. De aici pornesc festivitățile de Crăciun și tot aici se aprind beculețele din bradul care tronează în mijloc. Înconjurat de clădirile cu arhitectură barocă, gotică și renascentistă, învăluit în muzica concertelor desfășurate în aer liber, orice turist simte că aici este inima Crăciunului din Praga. Piețele pot fi vizitate cu ușurință în aceeași zi, deoarece se află la o distanță mică unele de altele, iar intrarea este liberă.

Pe 5 decembrie se aprind beculețele bradului de Crăciun în Old Town Square și se dă tonul petrecerilor de sărbători din Praga. Tot pe 5 decembrie este sărbătorit Sfântul Nicolae (Mikulas) și cu această ocazie au loc spectacole în Old Town Square.

Iar pe 24 decembrie poți participa la evenimentele din Praga, aceasta fiind considerată cea mai festivă zi din Republica Ceha. Dacă vrei să participi la slujba de Crăciun, ai posibilitatea să mergi la mesa de la miezul nopții (pulnocni mse), într-una dintre numeroasele biserici din Praga.

Unele dintre atracțiile majore din Piețele de Crăciun sunt animalele aduse aici, capre, oi, lame, animale care se potrivesc cu spiritul Crăciunului și care sunt în ton cu șoproanele din lemn, construite pentru a reda scena Nașterii Domnului.

Căbănuțele de lemn, împodobite festiv, vând o sumedenie de produse de sezon: produse de manufactură, jucării din lemn, bijuterii handmade, lumânări parfumate, ornamente pentru bradul de Crăciun, halbe de bere din ceramică, pălprii, marionete etc. Produsele nu sunt neapărat unice pentru această perioada, ele fiind vândute pe tot parcursul anului în magazinele Pragai.

În Piețele de Craciun se vând produse reci sau calde, mâncare tradiționala și băutura de sezon. Poți încerca porumbul, cârnații, vinul fiert svarene vino  (sau svarak)  și se poate asista la modul de preparare a mâncarii tradiționale. Se mai bea grog și un lichior cald, făcut din miere (medovina). Standurile care vând mâncare sunt deschise până târziu, la miezul nopții. Prajitura tradiționala de Craciun este vanocka, un fel de cozonac pe care cehii îl mănânca în ziua de Crăciun și care poate fi găsit și în Piețele de Crăciun din oraș.

Orasul de Aur va asteapta sa-i cunoasteti si farmecul din perioada Craciunului!

 

 

paraga 4

praga 3

praga 7

praga 8

praga

prague

praha 2