Când vorbim de Italia una dintre primele destinații de marcat pe o listă turistică imaginară este Pisa, cu celebrul turn înclinat. Eu trebuie să vă mărturisesc că văd Pisa ca pe un adevărat miracol. Este una din puținele locații unde am rămas înmărmurită de atâta frumusețe mai ales în Piața… Miracolelor. Frumusețe  greu de cuprins cu privirea, frumusețe greu de cuprins cu inima.

Nu trebuie să ignorăm faptul că Republica Pisa a fost una din marile republici marine ale Italiei și a dominat mult timp Marea Mediterană.

Bineînțeles că Pisa nu este reprezentată doar de Turnul Înclinat, ci are un centru istoric fabulos înțesat de piețe, biserici, palate…dar și turiști. Dar să revin la locația care m-a lăsat efectiv cu gura căscată…Piața Miracolelor.

Aici, găsim Domul din Pisa, construit în perioada de maximă ascensiune a Republicii Pisa, 1063- 1092. Domul este realizat în mare parte din marmură albă. Domul din Pisa numit și Domul Sfintei Maria, a trecut prin numeroase etape de construcție și renovare, motiv pentru care conține elemente arhitecturale clasice, lombardo-emiliene, bizantine și islamice. Interiorul este construit în stil renascentist iar tavanul impresionant a fost realizat din lemn şi acoperit cu foiţă de aur.

Puțină lume știe că Turnul Înclinat din Pisa este de fapt clopotnița Domului. Clopotnița are aproape 56 de metri, 8 etaje și 7 clopote. Cei norocoși, care găsesc bilete pentru a vizita turnul au de urcat 296 trepte. Construcția clopotniței s-a dorit a fi una verticală, dar datorită solului, când s-a ajuns la al treilea nivel, turnul a început să se încline. De-a lungul timpului, acesta a suferit o multitudine de operații sau măsuri de consolidare dar cea care garantează stabilitatea turnului pentru următorii 200 de ani a fost făcută în 2018.

Baptisteriul Sfântului Ioan este o capelă special destinată oficializării botezului. Acesta a fost construit în perioada 1152-1390, în stil romanic la bază şi gotic în partea superioară. Baptisteriul este cel mai mare din lume, iar amvonul este considerat capodoperă a goticului Italian.

Nu trebuie să ratați nici Palatul Carovana, care adăpostește universitatea fondată de Napoleon, Școala normal superioară sau Piazza dei Cavalieri cu minunatele sale clădiri.

Anual, în 16 iunie, în Pisa, se desfășoară festivalul Luminara, în cinstea sfântului patron – San Ranieri. La apus, toate luminile de-a lungul râului Arno sunt stinse şi mai mult de 10.000 de lumânari sunt aprinse, ceea ce permite vederi spectaculoase a unor obiective turistice de la Ponte di Mezzo.

Să nu uităm că Pisa este locul în care râul Arno se varsă în Marea Mediterana, același râu Arno pe malurile căruia, la Florența, s-a nascut Renașterea italiană…dar despre Florența vorbim într-o postare viitoare.