Praga fascinează turiștii mai ales prin Centrul Vechi al orașului care adăpostește un obiectiv turistic special: ”Ceasul astronomic” situat pe zidul sudic al primăriei. Turiștii așteaptă nerăbdători ora fixă ca batrânul orologiu să le ofere un spectacol inedit.
Prima atestare documentară a primăriei din Piața Carol a fost în anul 1377. La începutul secolului al XV-lea au mai fost adăugate câteva părți la clădirea primăriei, cel mai important fiind turnul cu ceas.
Se spune că ceasul a fost construit în anul 1410 de Nicolae de Kadau, mai apoi revovat în anul 1490 de către Jan Ruze. Legenda spune că ceasornicarului Ruze (sau Hanus) i s-au scos ochii pentru a fi în imposibilitatea de a mai realiza o capodoperă asemănătoare în alt loc al lumii.
La fiecare ora fixă până la ora 21 deasupra cadranului superior defileaza cei 12 apostoli în cadrul superior care afișează și poziția Soarelui și a Lunii. Cadranul inferior afișează semnele astrologice și numele sfântului sărbătorit în ziua respectivă.
În partea superioară a ceasului putem observa patru figure alegorice reprezentând: vanitatea- ținând în mână o oglindă, zgârcenia– un comerciat ce-și ține punga în mână, moartea– un schelet ce anunță orele trăgând un clopot în timp ce în cealalată mână ține o clepsidra, invidia– prinț turc cu o mandolină.
Cadranul astronomic se prezintă sub forma unui astrolab. Fondul său reprezintă Pământul și cerul, ca și umbra Soarelui. Pe acest fond sunt reprezentate patru elemente principale: cercul zodiacal, un cerc rotitor extern, un model redus al Soarelui (aliniat alături de o mână aurită) și un model redus al Lunii.
Fondul reprezintă Pământul și iluminarea provenită de la Soare: Pâmântul corespunde zonei rotunde centrale de culoare albastră, în timp ce partea albastră superioară indică porțiunea de cer vizibilă deasupra orizontului. Partea inferioară în negru reprezintă partea de cer aflată sub nivelul orizontului în vreme ce părțile de culoare portocalie situate la dreapta și la stânga reprezintă zonele intermediare. Astfel în timpul zilei, Soarele se situează în partea albastră a cadranului, iar în timpul nopții în jumătatea neagră a acestuia. În zori îl regăsim în partea portocalie din stânga cadranului, iar la crepuscul în zona portocalie situată în partea dreaptă.
Între cele două zone portocalii, partea superioară a fundalului fix („ziua”) este divizată prin intermediul a treisprezece linii ce unesc cercul interior cu cel exterior, formând astfel douăsprezece părți corespunzătoare orelor temporale, ce echivalează fiecare cu 1/12 (a douăsprezecea parte) din durata zilei (numerotate în cifre arabe negre).
Mai distingem trei cercuri aurite reprezentând cele două tropice și ecuatorul: cercul interior, ce delimitează Pământul, reprezintă Tropicul Capricornului, cercul median este Ecuatorul, iar cercul exterior reprezintă Tropicul Cancerului. În momentul solstițiului de iarnă, Soarele la zenit se află deasupra Tropicului Capricornului, la cele două echinoxuri se găsește deasupra Ecuatorului, iar în momentul solstițiului de vară se află deasupra Tropicului Cancerului. Regăsim ilustrată astfel definiția tropicelor.
În mijlocul cadranului principal al orologiului putem observa un cerc mai mic ce se rotește în interiorul celui mare. Pe acest cerc sunt reprezentate semnele zodiacale ce indică poziția Soarelui în interiorul eclipticii. Timpul sideral poate fi citit pe scara timpului fiind marcat cu cifre romane aurite. Acest timp sideral are un decalaj de patru minute pe zi față de timpul local.
Cercul exterior prezintă niște numere gotice aurite suprapuse pe un fond negru. Aceste numere indică ora conform vechii măsurători folosite în Cehia (unități de timp cunoscute și sub denumirea de ore italiene). Acestea reprezintă numărul de ore scurse de la apusul Soarelui. Cercul este mobil pentru a se putea lua în considerare evoluția orei la care Soarele apune de-a lungul anului.
Soarele aurit se deplasează de-a lungul cercului zodiacal, ilustrând astfel semnul (astrologic) al zodiacului în care ne găsim în luna curentă. Sosrele rămâne aliniat în permanență cu o mână aurită care permite citirea orelor de pe cadranul exterior.
Mișcarea Lunii este asemănătoare celei a Soarelui, deși este mai rapidă. Sfera ce reprezintă Luna este argintată doar pe una dintre jumătăți și în timpul mișcării sale de rotație indică de asemeni și faza lunară.
Astfel, faimosul ceas astronomic al Pragăi care atrage atât de multă admirație ne furnizează și astăzi cu precizie informații legate de:
- Ora locală, desemnată de mâna aurită printre cifrele romane;
- Ora indicată în doisprezecimi de zi, desemnată de poziția Soarelui între curbele aurite;
- Ora indicată sub forma vechilor ore cehe, desemnată de mâna aurită printre cifrele gotice;
- Poziția Soarelui pe cer;
- Poziția Lunii pe cer;
- Faza lunară;
- Semnul astrologic zodiacal în care ne aflăm (ca și decanul respectiv);
- Timpul sideral.
Primăria din Praga este în sine un obiectiv turistic care poate fi vizitat zilnic, iar pe lângă turnul primăriei puteți vizita Capela gotică, săli ale primăriei și chiar pivnițele medievale. Turnul oferă cele mai frumoase panorame ale orașului.
Vă invit la Praga!