Când vorbim de Side, vorbim despre una din cele mai vechi localităţi de pe litoralul turcesc. Întemeiată în secolul al VII-lea Î.Ch. de către coloniştii greci, dezvoltată datorită pirateriei şi a comerţului cu sclavi în secolul al V-lea Î.Hr. a început să-şi bată primele monezi. Abundenţa de bogăţii arheologice se datorează perioadei de maximă dezvoltare între secolele al II-lea Î.Hh. si al II-lea d. Hh. Atfel, găsim aici un teatru antic cu o capacitate de până la 20.000 de spectatori, zidurile oraşului, agora, termele romane antice, ruinele templului zeiţei Fortuna, templul lui Apollo.

Unicitatea staţiunii provine şi din faptul că se află pe o mică peninsulă cu lungimea de 800 de metri şi lăţimea de 300 de metri, în anume locuri, pe strada care duce spre vechiul port pescăresc putem vedeam marea pe ambele părţi ale străzii.

Side_TH_au

În centrul staţiunii nu există hoteluri ci doar restaurante, taverne, magazine. Aşadar, cel mai apropiat golf de oraş, Kumkoy, a devenit locul preferat al familiilor cu copii. Intrarea în apă este lină, iar nisipul e fin. Multe dintre hoteluri au fost construite demult, de aceea au spaţii exterioare mari, pline de verdeaţă. Puţin spre vest, la 14 km de Side, se află staţiunea Conakli, unde pe plajele de nisip au fost construite hoteluri mari, moderne de 4-5*.
La est de Side se află staţiunea Sorgun, apreciată de turişti pentru superba pădure de pini care înconjoarp hotelurile excelente, cu spaţii exterioare generoase. Plajele de aici sunt largi, de nisip şi pietriş. Tot spre est, la 7 km de oraş, este localitatea Titreyengol, animată şi veselă, care are un bazar foarte apreciat. Aici hotelurile sunt situate atât pe prima linie, cât şi la 500-700 metri de mare, de unde turiştii au la dispoziţie shuttle bus-uri până la mare. Plaja de aici este de nisip, înconjurată de o pădure de pini. În staţiunea cea mai îndepartată, Kizilagac, cunoscută pentru plajele sale frumoase de nisip şi pădurile de conifere, sunt situate hoteluri- excelente, cu spaţii exterioare mari şi facilităţi variate.

side 2

Cele mai interesante obiective turistice ale zonei ar fi:

Amfiteatrul din Side reprezintă unul dintre obiectivele turistice care se păstreaza cel mai bine, încă se mai vad arcadele şi bolţile sub care se adăposteau peste 20,000 de persoane venite să urmarească luptele cu gladiatori. Partea din spate a fost construită astfel încât să aibă vedere la Marea Mediterana. Deşi teatrul este un monument din perioada romană, partea rezervată spectatorilor a fost construită mai larg decât un semicerc, la fel ca în teatrele elenistice. Nu a fost posibil ca teatrul sa fie construit pe un deal, potrivit tradiţiei, întrucât terenul din Side este plat ţi ar fi fost nevoie de un volum uriaş de munca. Clădirea teatrului a reprezentat un element important al sistemului de aparare, iar porţile care se deschid dinspre scena către agora au fost zidite cu cărămizi, în perioada când suprafaţa oraşului era în descreştere, iar zidurile intermediare ale oraşului au fost construite în acest scop.

amfiteatru side

Drumul pe lânga taverne duce chiar spre templul lui Apollo – unul dintre principalele zeităţi ale oraşului şi spre port. Templul a fost reconstruit cu 2000 de ani în urmă, dar acum au mai rămas doar cinci coloane din cele 66 iniţiale.

templul

Aspendos, teatrul roman care rivalizează cu orice altă construcţie de pe coasta turcă, este la 30 km est de Side, construit în 167 de către arhitectul Zeno. Este compus din patruzeci de rânduri de bănci din marmură ridicate pe un deal, care puteam gazdui peste 15,000 de oamneo.  Acest teatru elenistic a fost construit în timpul domniei lui Marcus Aurelius şi a fost dedicat zeilor. Amfiteatrul are o acustica extraordinară şi este conservat deosebit de bine. Aspendos are şi un pod istoric, lung de 225 metri, construit de către un împărat anatolian în secolul XIII. Aspendos se mândreşte şi cu ruinele unei bazilici, o Agora şi unul dintre cele mai mari apeducte din Anatolia.

aspendos

Bineînţeles că în vizita în Side am vizitat şi câteva hoteluri:

VON RESORT GOLDEN COAST 5*

Situat la malul mării, pe coasta Mării Mediterane, acest hotel pune la dispoziţie o plajă privată lungă cu nisip. Proprietatea are 2 piscine în aer liber, un parc acvatic cu 3 piscine şi 11 tobogane cu apă, precum şi centru spa.

von

1465818427185

JACARANDA IMPERIAL 5*

Hotel Club Magic Life Jacaranda Imperial a fost construit în 2014. Oaspeţii se pot bucura de muzică live, spectacole oferite de echipa de animaţie, spectacole live, diferite activităţi în apă, competiţii, sporturi acvatice (ski pe apă, surf, canoe, wakeboard, windsurf, scufundari, banana, catamaran), centru fitness, biliard, tenis de masa, 6 terenuri de tenis, baschet, fotbal, volei pe plaja, step aerobic, aqua gym, pilates, boccia, darts, tir cu arcul,  aquapark cu 5 tobogane mari şi 2 mici.

jacaranda 2

jacaranda

THE SENSE DELUXE 5*

Situat pe malul mării în Side, Sense Deluxe este o proprietate în regim all-inclusive şi oferă o grădină cu piscină în aer liber. Zona de plajă privată a proprietăţii este dotată cu umbrele de soare şi şezlonguri gratuite.

the sense 2

the sense

DIAMOND PREMIUM HOTEL & SPA 5*

Diamond Premium Hotel & Spa – Ultra All-inclusive oferă o piscină sezonieră în aer liber şi un centru spa. Hotelul este la 7 minute de mers pe jos de plaja sa privată. Acesta are un centru de fitness, o saună. Toate camerele sunt dotate cu TV cu ecran plat cu canale prin satelit. O parte dintre camere au vedere la munţi sau la grădină.

DIAMOND PREMIUM 2

DIAMOND PREMIUM

În această perioadă s-a creat o mare vâlvă în jurul ideii că Antalya nu este o destinație turistică sigură datorită situației generale politice și mai ales datorită amenințărilor teroriste din întreaga lume sau a evenimentelor din Istanbul. Doresc să vă confirm faptul că Antalya beneficiază de un program special de protecție a zonei și a turiștilor, zona este sigură, măsurile de protecție sunt ridicate și oriunde am fost pe Riviera Turcească am avut un profund sentiment de siguranță. Dragilor, #Antalyaissafe! și vă invit să o vizitați!

1466965063284

1466965143655

1466965249970

1466965320181

1466965426161

1466965499815

1466965579964

1466965617572

1466965696560

1466965461142

1466965391202

1466965031285