A fost o dată ca niciodată un conac ascuns într-o pădure imensă…

Transilvania este o zonă fascinantă pentru orice călător care a avut ocazia să o guste, să îi trăiască simțirile, să îi descopere tainele și să fie parte a misterelor locurilor. Transilvania înseamnă istorie, tradiții, natură sălbatică, dar și noblețe, conace și povești de onoare, dedicare și apartenență.

Astăzi vă voi povesti despre domeniul Zabola din Zăbala, Covasna, care este unul dintre puţinele domenii istorice în care mai trăiesc chiar urmaşii familiei care l-a construit.

Domeniul Zabola este amplasat într-un parc de 50 de hectare pe care găsim clădiri istorice, lacuri și nenumărate specii de plante. Dacă aveți răbdare puteți zări aici căprioare, mistreți, urși, lupi, cerbi, veverițe, bufnițe, lilieci și multe berze. Istoria Domeniului Mikes din Zăbala datează din secolul al XV-lea când exista o clădire fortificată cu un bastion pe locul castelului de astăzi. Familia Mikes este cunoscută încă din Evul Mediu, fiind menționați în istoriografie ca emisari ai Transilvaniei la Veneția sau, în secolele al XVI-lea și al XVII-lea, ca generali sau cancelari. În secolul al XVII-lea Mihaly Mikes a devenit comisarul teritoriului. Un alt episod istoric în care este menționată familia Mikes este momentul în care doi dintre frați au răpit-o pe fiica unei renumite familii protestante, în anul 1634, fapt care a adus repercursiuni grave asupra casei Mikes.

Prima menționare documentară a domeniului datează din anul 1629, iar originea renascentistă este demonstrată și azi prin prezența unor fresce la etajul castelului. Contele Mikes Benedek (1819-1878) împreună cu soția sa au mansardat conacul vechi în anul 1867 când clădirea a căpătat forma curentă. Mai târziu contele Mikes Ármin (1868-1944) a construit o nouă clădire între 1910 și 1912 (astăzi denumită Castelul Nou) cu destinația de camere de oaspeți. Noua clădire este conectată de castelul vechi printr-un pasaj subteran și o punte supraetajată. În timpul celui de al II-lea Război Mondial clădirile au fost jefuite și domeniul devastat. În 1949 proprietatea a fost naționalizată și familia evacuată. Castelul și-a schimbat funcția de mai multe ori fiind la început sat de vacanță al presei comuniste, mai târziu orfelinat, școală și sanatoriu. Proprietatea a fost revendicată de familia Roy-Chowdhury (succesorii familiei Mikes, Katalin contesa de Mikes s-a căsătorit cu Shuvendu Basu Roy Chowdhury) în 1999. Cu toate acestea, numai în  anul 2005 familia a putut să intre în posesia domeniului. Parte a clădirilor (The Machine House, The New Castle, The Old Saddle House, The Garden House and the Old Stables) împreună cu parcul englezesc servesc ca hotel-castel. Contesa împreună cu fii ei, Alexander și Gregor Roy Chowdhury, sunt proprietarii actuali ai Domeniului Zabola.

Un detaliu foarte interesant despre istoricul familiei se referă la Contele János Mikes (1876–1945), Episcop de Szombathely/Steinamanger (1911–1936) care fost primul episcop care l-a vizitat pe Papa la Vatican cu un avion în 1911. László Almasy („Pacientul Englez” – din filmul de cu același nume din anul 1996”) era secretarul lui personal înainte de a pleca în Africa.

Astăzi castelul – hotel ne întâmpină în casele de oaspeți din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, și sunt numite după funcțiile originale: The Machine House (Casa mașinăriei), The Old Saddle House (Casa harnașamentelor), The New Castle (Castelul nou).

The Machine House (Casa mașinăriei), inițial clădirea adăpostea pompele de apă, generatoarele de electricitate, iar mai târziu, războaiele de țesut pentru producția de textile a familie, de aici și denumirea actuală.

The Old Saddle House (Casa harnașamentelor) clădire aflată la poarta domeniului era destinată personalul grajdului (spre locuire și deservire) și aici se țineau toate harnașamentele pentru caii familiei. La începutul secolului  al XX-lea această funcție se mută la o fermă de la marginea satului.

The New Castle (Castelul nou), clădirea impozantă este rodul muncii contelui Mikes Ármin datând de la începutul secolului al XX-lea. În prezent Castelul Nou este clădirea principală a domeniului  având 11 camere și apartamente și un restaurant elegant.

Pe lângă casele pentru turiști pe domeniu mai găsim și fostele grajduri care de-a lungul vremurilor au adăpostit cei mai buni cai aduși de la Budapesta, Viena, Munchen, Londra sau chiar Sankt Petersburg. Astăzi această clădire restaurată este utilizată pentru evenimente sau expoziții.

O vizită pe acest domeniu nu este completă dacă nu încercați sauna din pădure sau o partidă de călărie pe domeniul Zabola. Tot aici puteți participa la o pândă de urși sau vă puteți relaxa la o plimbare cu caleașca în zonă.

Locația în sine este un paradis al relaxării, orice ședere aici este o încântare a gusturilor mai ales că meniul este atent selecționat și se schimbă permanent pentru a putea pune în valoare  ingredientele locale, atât de importante pentru a simți specificul culinar al zonei. Fiecare cameră este o îmbinare spectaculoasă de nou și vechi, un sanctuar al intimității și confortului. Abundența culorilor din grădini și pădurile de foioase transformă șederea aici într-un basm. De cum pășești pe porțile domeniului îți dai seama că te așteaptă ceva cu adevărat special, mai ales când străbați aleea impunătoare care te conduce la castel.

A fost o dată ca niciodată un conac ascuns într-o pădure imensă...