O combinație unică între mare și cer, peisaje rupte de pe cărțile poștale, mori de vânt și cel mai frumos apus din toata Europa…pe scurt… SANTORINI. O călătorie spre Santorini poate fi asemanată cu o călătorie spre un loc de o frumusețe aparte, unica, magică.
Situată în Marea Egee, cea mai sudică dintre insulele Cyclade, este locul în care stâncile ne povestesc despre cea mai mare catastrofă naturală care a scuturat zona Mediteranei dar care a creat două dintre cele mai faimoase plaje din lume: Plaja Roșie și Plaja Neagră.
Santorini este locul de unde pornește și mitul Atlantidei. În mijlocul insulei se află un lac cu apă albastră, care s-a format pe locul unui vulcan foarte vechi care, conform legendei, a distrus continentul pierdut, Atlantis, atunci când a erupt acum 3500 de ani, îngropând orașul antic Akrotiri (care acum este excavat) sub tone de cenușă.
Suprafața insulei este de 96 kilometri pătrați și se află la 130 mile nautice de Piraeus. Linia de coastă abruptă a părții vestice este în opoziție cu plajele întinse din partea de est, unele nisipoase iar unele cu pietricele.
Santorini este formată din 5 insule: Thira, cea turistică, Thirassia (în partea opusă), Nea Kameni, Palea Kameni (insule de lavă vulcanică) și Aspronisi (nelocuită).
Insula este tipică mediteraneană, dar fără prea multă vegetație care poate fi vizitată foarte ușor dintr-o parte în cealalată datorită faptului că insula are doar 96 de kilometri pătrați.
Santorini te suprinde la fiecare colț și vizita aici te va face să crezi că raiul există și pe Pământ, munte și mare, alb și albastru, biserici ortodoxe dar și traditiile locale sunt specificul insulei.
Locația este renumită şi pentru viţa de vie Asyrtiko, adaptată pentru arșița insulei. Din această viţă de vie se obține vinul Vinsanto, un vin dulce, care are un procedeu de fabricație aparte.
Capitala insulei este Fira, oraș port, care impresionează prin străzile înguste, taverne tradiționale, magazine așezate pe versanții stâncoși, dar și prin plaje minunate sau apa mării limpede precum cristalul. Capitala Insulei, Fira, este așezată într-un perete vulcanic, pe o faleză înaltă de 300 m. Casele de un alb orbitor, cu acoperișuri rotunjite, par chilii săpate în lava pietrificată, între acestea straduțele mici și înguste duc spre magazine și taverne cu privire la mare.
Fira este foarte atractivă, cu străzi înguste și șerpuite, arcade și un cartier unde a trait odată nobilimea Catolică. Există un muzeu foarte important, cu descoperiri preistorice (in marea majoritate ceramica), o mare colecție de vase ce datează din secolele 7 și 6 i.Hr. (incluzand piesele cunoscute drept „Thera ware” (articole de olărie Thera), câteva piese străvechi și clasice și câteva sculpturi elenistice și romane.
Dacă porniți din Skala spre Fira trebuie să urcați pe jos sau pe spatele unui măgar. Există și un funicular pentru cei ce vor să evite sutele de trepte.
Thira antică este un loc de un mare interes arheologic care a fost ocupat de fenicieni, dorieni, romani și bizantini. Clădirile includ grupuri de case, piețe, băi, teatre, sanctuare, reședința lui Ptolomeu Euergetes, morminte ale perioadei străvechi și clasice și vestigii din vremea creștinismului timpuriu. Pe stâncile din jur se află inscripționate, în alfabetul antic din Thira, numele Zeului Apollo și ale altor zei.
Akrotiri oferă cele 43 de vestigii ale orașului Minoan distrus în jurul anului 1500 i.Hr. de către o eruptie a vulcanului de pe Thira. Ca efect, aceasta este o versiune preistorică a Pompeiului îngropată sub cenușa vulcanică, cu case de două sau trei etaje, cu piețe, magazine, ateliere și așa mai departe. Pe cel mai inalt vârf din Santorini se află Mânăstirea Profetului Ilias, unde se ține o sărbătoare religioasă pe 20 iulie în fiecare an.
Pasionatii de istorie pot vizita în Santorini: expoziția picturilor rupestre (reconstruirea tri-dimensională a picturilor găsite), situl arheologic Akrotiri (din perioada preistorică) și Mesa Vouno (perioada antică), muzeul vinului, muzeul Preistoric, muzeul etnologic, muzeul Megaron Gyzi, muzeul naval, muzeul arheologic, mânăstirea Dominicană, catedrala catolică, episcopia Panagia, catedrala metropolitană ortodoxă și mânăstirea profetului Elias.
Oia este renumită prin apusurile de soare care au îmbrăcat forma unui ritual. Imediat după orele amiezii oamenii încep să se îndrepte spre terasele care dau spre mare.
Vechiul sat Oia se află la Nord de Fira și este un loc de o incomparabilă frumusețe. Farmecul unic al satului stă în căsuțele mici făcute din piatră moale (unele vopsite în alb, albastru sau ocru), în vilele neo-clasice cu grădini și în aleile înguste. Oferă totodată și o superbă vedere spre mare. Vacanțele în Santorini sunt recomandate celor care doresc să se bucure de peisaje uimitoare într-un decor romantic.
În Oia nu trebuie să ratați zona ”Kastro” care este, de fapt, un castel vechi, o rămășită a perioadei venețiene, datat din anul 1480, cu numele real de Kasteli Agios Nikolaos . De pe zidurile lui se poate admira apusul de soare, precum si o panoramă foarte bună asupra portului Ammoudi .
Una dintre localitațile cele mai exclusiviste ale insulei este Imerovigli, locul în care ne-am și cazat, care oferă o panoramă spectaculoasă asupra calderei și mai este denumită și ”balconul spre Mareea Egee”. Această panoramă care te lasă fără respirație ne dezvăluie și un obiectiv turistic, stânca Skaros. Pe vremuri acesta era un reper al insulei fiind o importantă cetate. Cetatea Skaros nu a fost cucerită niciodată în cei 600 de ani de existenţă și a fost construită prin anul 1200 pentru Jaccopo Barozzi și avea două părți , Epano Kastro (Roka), cetatea fortificată din partea de sus a stânci şi Kato Kastro, un castel mai micuț în zona de legătura cu restul insulei. Pe vremuri, legătura între această stâncă şi restul insulei, se făcea cu ajutorul unui pod din lemn.
În Santorini natura pictează zilnic imagini de o infinită frumusețe…