Se spune că aruncând o monedă cu mâna dreaptă peste umărul stâng în Fontana di Trevi îți asiguri reîntoarcerea în Roma. Cred că funcționeaza! 🙂 Trebuie să recunosc că de ceva timp m-a cuprins un dor aparte de Roma si de ”la dolce vita” pe care o trăiești clipă de clipă în orașul etern.

received_1108361712531501

Am ajuns în Roma cu o cursa low cost care a aterizat pe aeroportul Fiumicino- Leonardo da Vinci, de unde sunt multiple posibilități de a ajunge în oraș: pe de o parte trenul, iar pe de altă parte cursele regulate de autobus care costă de la 3,9 euro/persoană/drum și nu fac mai mult de 40 de minute până la Termini, gara centrală.

Am ales o varianta de cazare economică, în apropierea gării Termini pentru a fi cât mai aproape de mijloacele de transport în comun dat fiind faptul că este foarte greu sa descoperi toate comorile Romei în 3 zile. Pentru o vacanță economică vă recomand Hotel Max, chiar dacă camerele sunt micuțe și izolarea fonică nu este cea mai buna, serviciile sunt bune, iar personalul foarte profesionist și serviabil. Trebuie să recunosc ca au o bilă albă în plus pentru faptul că de ziua mea de naștere m-au suprins plăcut cu o sticla de prosecco în camera din partea hotelului, fapt ce se întâlnește de obicei la hoteluri de top.

Și am ajuns la Roma! Să pornim să explorăm capitala unui imperiu măreț dar și capitala spirituală a unei importante părți a lumii creștine.

În prima zi, primul noastru obiectiv este Bazilica Santa Maria Maggiore. Bazilica este una dintre cele patru mari bazilici patriarhale ale Romei, alaturi de Bazilica Sfantul Petru, Bazilica San Giovanni și Bazilica San Paolo fuori le Mura. A fost construită din dorința Papei Liberio care își dorea o biserică mare în cinstea Fecioarei Maria. Locația de amplasare a acesteia nu era certă, dar Fecioara Maria le apare în vis Papei Liverio și lui Patrizio Giovanni sugerându-le că locul potrivit pentru ridicarea bazilicii va fi indicat printr-un miracol. Așa se face că în dimineața zilei de 05 august 352 o ninsoare acoperă dealul Esquilin și astfel se stabilește locația bazilicii. Din această cauză bazilicii i se mai spune și ”Santa Maria della Neve” (“Sfanta Marie a Zapezii”).

santa maria maggiore

Bazilica este cea mai mare biserică din Roma dedicată Sfintei Maria și este singura basilică care și-a păstrat forma originală.  Primul lucru care se remarcă când ajungi în Piazza di Santa Maria Maggiore este clopotniţa în stil romanic care are o înălţime de 75 m şi este cea mai înaltă din Roma, apoi faţada somptuoasă cu cele 5 deschideri ale porticului şi cele 3 arcade ale lojei. În confessio, într-o urnă de argint se păstrează bucăţi din ieslea în care Iisus a fost ţinut după naştere. În faţa urnei se află statuia Papei Pius al IX-lea care se roagă. Basilica are de asemenea o Poartă Sfântă. Conform tradiției Bisericii Catolice trecerea printr-o astfel de poartă le permite credincioșilor să primească „indulgența plenară” pentru iertarea păcatelor.

Trebuie să vă spun că anul acesta este un an special pentru Roma și pentru Vatican deoarece  Papa Francisc a convocat un Jubileu extraordinar, un An Sfânt al Milostivirii lui Dumnezeu care a început la 8 decembrie 2015, prin deschiderea, de către Suveranul Pontif, a Porții Sfinte a Bazilicii Sf. Petru, din Vatican, și se va încheia la 20 noiembrie 2016. Jubileul este prilejuit de împlinirea a 50 de ani de la încheierea Conciliului Vatican II și a fost convocat de Papa Francisc la 11 aprilie 2015, prin bula Misericordiae vultus (Chipul milostivirii). Acest An Sfânt – pus sub ocrotirea Maicii Milostivirii – este pentru fiecare o ocazie de a trăi în viața de zi cu zi milostivirea pe care dintotdeauna Dumnezeu Tatăl o revarsă asupra tuturor.

P_20160129_161606

Obiceiul de a se celebra un An Sfânt a fost introdus în Biserica Catolică în timpul pontificatului Papei Bonifaciu al VIII-lea (anul 1300). Jubileul (Anul Sfânt) poate fi ordinar, dacă este legat de anumite date fixe, și extraordinar, dacă este convocat cu ocazia unui eveniment special. Anul Sfânt al Milostivirii, convocat de Papa Francisc, este unul extraordinar. Ultimul An Sfânt extraordinar a fost convocat de Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, în 1987, dedicat Sfintei Fecioare Maria.

Prima Poarta Sfântă a fost deschisă în 1423, de către Papa Martin al V-lea, la Bazilica Sf. Ioan din Lateran, din Roma (Catedrala Papei). În Bazilica Sf. Petru, din Vatican, deschiderea Porții Sfinte s-a făcut pentru prima dată la Crăciunul din anul 1499. În Anul Sfânt al Milostivirii, declarat de Papa Francisc, este pentru prima oară când se deschid Porți Sfinte în afara Romei: în toate Catedralele din lume, precum și în bisericile și sanctuarele stabilite de Episcopii locali.

Plimbarea noastră continuă spre Colosseum, probabil cea mai impresionantă clădire din Imperiul Roman și cu siguranță cel mai vizitat monument al Italiei. Una dintre cele mai mari opere de arhitectură și inginerie romana, ales ca una din minunile lumii moderne, alaturi de Machu Picchu, Taj Mahal, Petra, Marele Zid Chinezesc, Chichen Itza şi Statuia lui Isus din Rio de Janeiro.

colosseum

Cel mai mare amfiteatru al Antichităţii a rezistat vremurilor şi ruinei, în centrul aglomeratei Rome, la adăpostul dealurilor Esquilin, Palatin şi Caelian. Imparatul Vespasian, fondatorul dinastiei flaviene, a început construcția Colosseumului în anul 72 d.Hr. A fost terminat în 80 d.Hr., la un an dupa moartea lui Vespasian. Uriașul amfiteatru a fost construit pe locul unui lac artificial, parte a uriașului parc al lui Nero din centrul Romei, care includea și Casa de Aur (Domus Aurea) și statuia lui Colos din apropiere. Uriașa statuie a lui Nero i-a dat cladirii actualul sau nume.

Clădirea eliptică este imensă, măsurând 188 de metri pe 156 de metri, cu o înălâime de peste 48 de metri. Colosseumul poate găzdui 55.000 de spectatori, care pot intra în clădire prin 80 de intrari. Sub pământ se aflau camere cu dispozitive mecanice și cuțti cu animale salbatice. Cuștile puteau fi ridicate, permițând animalelor să apară în mijlocul arenei. Colosseumul era acoperit cu o prelată uriașă numită velarium. Aceasta proteja spectatorii de soare. Era prinsă de stâlpi uriați în vârful Colosseumului și ancorată de pământ cu frânghii groase. O echipa de aproximativ 1.000 de oameni era necesară ca să monteze prelata.
colosseum 2
Împaratii foloseau Colosseumul ca să distreze publicul prin jocuri gratuite. Aceste jocuri erau un simbol al prestigiului și al puterii, și reprezentau o modalitate prin care împăratul își sporea popularitatea. Jocurile erau ținute o zi întreagă, sau chiar câteva zile la rând. Acestea începeau de obicei cu acte comice și expoziții de animale exotice și se terminau cu lupte până la moarte între animale și gladiatori sau doar între gladiatori. Luptatorii erau de obicei sclavi, prizonieri de război sau criminali condamnați.
Chiar lânga Colosseum se găsește Arcul lui Constantin, cel mai nou dintre cele trei arcuri imperiale din Roma care au mai supraviețuit trecerii timpului. Arcul lui Constantin, înalt de 21 de metri este foarte bogat decorat și s-a păstrat într-o condiție excelentă. Acest arc de triumf a fost construit la dispoziţia Senatului Roman în anul 315 dH în onoarea bătăliei de la Podul Milvian (312 dH), notabilă pentru simbolismul său creştin: lupta a culminat cu victoria lui Constantin cel Mare asupra păgânului Maxentius, împărat al Romei între 306 şi 312.
arcul lui constantin
În apropierea Colosseumului se află intrarea în Forumul Roman, care a fost centrul vieții politice a Imperiului Roman. Dupa construcția sistemului de canalizare numit “Cloaca Maxima” care aducea apa de la ținuturile mlăștinoase din valea situată între dealurile Palatin, Capitol și Esquiline spre râul Tibru, zona a devenit centrul cel mai atractiv al Romei și locul primului Forum. Aici se oficiau procesiuni triumfale, alegeri, iar tot aici se reunea Senatul.
 forumul roman
Astăzi ceea ce vedem pare o colecție foarte dezordonată de pietre și ruine, dar cu un pic de imaginație putem reconstitui Imperiul Roman. Forumul era inconjurat de temple, biserici si arcuri de triumf. Trei arcuri de triumf au fost construite aici. Arcul de triumf al lui Titus, construit în anul 81 d.Ch. comemorează victoria în “Războiul din Iudeea” când Imperiul Roman a cucerit Ierusalimul. Acest monument este așezat la Via Sacra pe partea de est a forumului. În celalalt capăt al forumului, în apropierea Capitoliului, se află arcul de triumf al lui Septimius Severus.

Curia era locul în care se reunea Senatul. Cladirea din cărămida putea găzdui până la 200 de senatori. Curia a fost construită de al treilea rege al Romei (într-o altă locație). A ars de patru ori, prima dată în anul 80 i. Ch. dar a fost reconstruită de fiecare dată. După un incendiu, în anul 53 î.Ch., Cezar a mutat Curia în Forumul Roman. Clădirea care poate fi văzută astăzi a fost construită de Dioclețian în anul 283 d.Ch. În secolul al VII-lea, Curia a fost transformată într-o biserica și din fericire a reusit să supraviețuiască trecerii timpului.

curia

În urma modificărilor aduse Forumului de către Cezar, Rostra a fost construită în locul în care se găsește și astăzi însa de data aceasta a fost făcuta din marmură. Unul dintre cele mai celebre discursuri tinute aici a fost cel a lui Marc Antoniu în anul 44 î.Ch. la înmormântarea lui Cezar, discurs ce a fost făcut celebru de Shakespeare.

rostra

Primul Templu al lui Saturn a fost construit în ultimii ani înainte de instaurarea republicii și a fost inaugurat la începuturile acesteia în anul 497 î.Ch. Ruinele care pot fi văzute astăzi datează din anul 42 i.Ch. Templul a fost folosit pe post de trezorerie. De asemenea a adăpostit stindardele legiunilor romane și decretele senatoriale. În anul 20 î. Ch., în fața Templului lui Saturn, Împăratul Augustus a ridicat o coloana înaltă, Miliarum Aureum.

templul lui saturn

Construcția templului lui Vespasian și Titus a fost începută în primul secol al erei noastre de Titus în onoarea tatălui său Vespasian. Împăratul Domițian, fratele și succesorul lui Titus, a terminat construcția templului și l-a închinat amândurora. Templul avea forma de hexagon și un sanctuar mare cu statuile celor doi împărati.

templul lui vespasian si titus

Doar trei coloane au mai ramas până în zilele noastre din Templul lui Castor și Polux. Templul inițial a fost construit în anul 484 î.Ch. iar ruinele actuale datează de la ultima sa reconstrucție în anul 6 d.Ch. Templul a fost ridicat de dictatorul roman Postumius, care a jurat să construiască acest templu dacă armata sa învinge regii din dinastia Tarquinius, care conduceau Roma. Conform legendei, Castor și Polux, gemenii mitologici, au ajutat armata romana în luptă și au anunțat victoria în Forum Romanum.

templul lui castor si polux

Templul lui Antoniu și Faustina a fost construit în anul 141 d.Ch. de împăratul Antoniu Pius spre a iți cinsti soția decedată, Faustina. După moartea sa în anul 161, templul i-a fost închinat și împăratului. În secolul VII, templul a fost transformat în biserica San Lorenzo in Miranda. Biserica a fost reconstruită în anul 1601. Șanțurile adânci din coloanele de marmura sunt atribuite unor tentative de a dărâma coloanele.

tempulul lui antoniu si faustina

În anul 54 î.Ch. Iulius Cezar a pus piatra de temelie la Basilica Julia, o clădire folosită ca sediu pentru tribunalul civil, unde magistrații țineau procesele. Clădirea de 101 metri lungime și 49 de metri lățime a fost distrusă de flăcări în anul 9 î.Ch. dar a fost reconstruită șapte ani mai tarziu. După căderea Romei Basilica Julia a fost închisă. Astăzi nu se mai poate vedea mare lucru însa se distinge clar planul clădirii dupa podeaua acesteia.

casa julia
Basilica Aemilia este cea mai veche biserica din Forum Romanum și a fost construită în 179 î.Ch. de către consulii Marcus Aemilius Lepidus și Marcus Fulvius Nobilor. Scopul era acela de a oferi adăpost pentru ca multe din afacerile și treburile care se desfășurau afară să poată continua în caz de vreme rea. A fost modificată pentru ultima oară în anul 22 d.Ch.; în acea perioadă sala mare de marmură cu patru altare cuprindea și un numar de magazine publice. Basilica a fost distrusa de un incendiu, în timpul jefuirii Romei de către Vizigoți în anul 410 d.Ch.

basilica aemilia

Templul circular al lui Vesta, datează din secolul al IV-lea î.Ch. Micul templu era unul dintre cele mai importante din Roma din cauza că era dedicat protectoarei familiei și Statului Roman. Aici virginele vestale, păzeau eterna flacară sacră, simbol al vieții eterne a Romei. Fecioarele ce păzeau flacara erau alese de Pontifex Maximus, autoritatea religioasa supremă în Statul Roman. Fetele care trebuiau să fie membre ale aristocrației, aveau datoria să servească la templu timp de 30 de ani. În aceasta perioada trebuiau să rămâna virgine, în caz contrar riscând să fie îngropate de vii (acest lucru s-a intamplat cu 10 dintre ele). Virginele Vestale erau foarte bine văzute și primeau o mulțime de daruri.

Chiar lânga templul lui Vesta, se găsea casa Virginelor Vestale. Imediat ce o fată era aleasă să facă parte din rândul Virginelor Vestale (la varsta de 6 ani), ea se muta în această casa. Casa avea 50 de camere pentru cele șase fete și servitoarele lor și se ridica pe trei etaje.

În partea opusa Casei Virginelor Vestale se găsește Templul lui Romulus, un templu circular construit în secolul IV d.Ch. Clădirea a supraviețuit în principal datorită încorporării sale în cadrul bisericii Santi Cosma e Damiano. Ușa foarte mare și bine păstrată este din bronz ți este chiar cea originala. Există încă dubii asupra celui căruia îi era dedicat acest templu. Se presupune că este dedicat fiului lui Maxentius, care a murit foarte tânăr în anul 307 î.Ch.

templul lui romulus

Printre alte vestigii din cadrul Forumului Roman se mai numară: Basilica lui Maxentius, Templul lui Venus și al Romei, Columna lui Phocas, Templul lui Divus Julius și Templul lui Concord.

Forum Traiani a fost ultima lucrare de acest gen, realizată de Apolodor din Damasc, pe o suprafață de teren de 275.000 m2, între Capitoliu și Quirinal. A fost costruită lucrat între anii 107 – 117 d.Hr. cu fonduri din prada dacică și cu prizonieri de război. Forum Traiani s-a păstrat intact până în secolul VI. S-a folosit marmură policromă la coloane și placaje și bronz aurit la acoperiș. La intrarea în piață există un arc de triumf cu trei coridoare; în centrul pieței se înalță statuia ecvestră în bronz aurit a lui Traian (s-a păstrat până în secolul IV) și un portic pe margini, decorat cu busturi de daci captivi între care și bustul lui Decebal. Urma basilica Ulpia (66×159 m). În basilică existau statui ale oamenilor iluștri și trofee de război dacice. Lângă basilică se înalță Columna Traiană, flancată de biblioteca latină și greacă care, în afară de libri, conținea manuscrise celebre, memorii ale împăraților și documente de stat. Forum Traiani se încheia cu un templum divi Traiani et divae Plotinae ridicat de Hadrian. Pe aripa de nord se găsea piața de mărfuri.

P_20160129_170553

Fiecare dintre aceste vestigii are propria istorie și poveste facând Roma să fie o destinație fascinantă. Urmeaza partea a II-a a vizitei mele la Roma, nu o ratați!

P_20160129_162412

P_20160129_162611

Interior Bazilica Santa Maria Maggiore

P_20160129_165021

P_20160129_165044_BF

Colosseum

P_20160129_165545

Arcul lui Constantin

P_20160129_170604

P_20160129_170623_BF

IMG_3541

P_20160129_170704

P_20160129_171704_HDR

P_20160129_172150Forum Traiani