Cu siguranță anul pandemic 2021 este anul de ”glorie” al Egiptului, destinație accesibilă pentru orice își dorește un concediu la mare sau un pic de aventură și incursiune în istorie. Egiptul, cu farmecul lui aparte, cu multitudinea de variante de a petrece timpul liber, cu magia și istoria uimitoare este o destinație care oferă o vacanță de neuitat chiar și celui mai sceptic turist. Fie că alegeți Hurghada, El Gouna sau Sharm el Sheikh,  apele turcoaz ale Mării Roşii, multitudinea de activităţi distractive şi culturale cu siguranță vă vor oferi o experiență minunată. Puteți chiar alege varianta completă de a descoperii civilizația egipteană printr-o croazieră complexă pe Nil care vă va purta într-o altă lume… 

Pentru că tot mai mulți dintre voi aleg o vacanță în Egipt m-am gândit că e de folos să vă dau niște ponturi despre Egipt, loc drag mie în care am călătorit de câteva ori. 

Este sigur să călătorești în Egipt? Da, atâta timp cât de evită deplasările în zona de nord a Peninsulei Sinai (afectată periodic de comiterea de atentate teroriste), zona de vest a R.A. Egipt situată în proximitatea frontierei cu Libia și zona de frontieră cu Republica Sudan.

Când este perioada cea mai bună pentru a călători în Egipt? Perioada ideală pentru a putea îmbina relaxarea cu explorarea este primavara. Între lunile iunie și august temperaturile în Egipt sunt destul de ridicate.

Care sunt regulile de călătorie/ intrare în Egipt? Pentru a intra pe teritoriul Egiptului, cetățenii români au nevoie de viză, care se poate obține la sosire, în aeroport, contra cost (pana la data de 30.04.2021 plata acesteia este scutită, în mod normal costul este de 25 usd), pe baza pașaportului valabil minim 6 luni de la retur. Taxa de viză se achită în numerar la sosire în Egipt. Valabilitatea pașaportului este strict controlată, pasagerii, care nu dețin pașaport valabil cel puțin 6 luni de la data călătoriei sunt refuzați la check-in.

La intrarea şi la ieşirea în/din Egipt, fiecare cetăţean străin completează o fişă cu principalele date de identificare, scopul şi durata vizitei. Este foarte important ca datele înscrise în aceste fişe să fie trecute complet şi corect, ele fiind supuse procesării pe calculator, în cazul unor neconcordanţe existând posibilitatea refuzului intrării/ieşirii din ţară până la clarificarea situaţiei. De asemenea, în această perioadă este obligatorie completarea formularului de localizare a pasagerilor (PLF). Acest formular trebuie completat de fiecare persoană în parte. În cazul turiștilor minori, formularul poate fi completat de către tutore, care va fi responsabil pentru veridicitatea informațiilor furnizate.

Există alte restricții vamale? Este permisă introducerea a 200 de ţigarete, 25 ţigări de foi sau 200g tutun, un litru de băuturi alcoolice şi un litru de parfumuri și produse asociate. Este interzisă cu desăvârşire scoaterea din ţară a fragmentelor de corali, a speciilor de pești (balon) şi a scoicilor marine, acestea fiind considerate de autorităţile egiptene obiecte de contrabandă. ATENȚIE ! Nu toate produsele pe care le puteți achiziționa din magazine sau de la vânzătorii ambulanți egipteni sunt acceptate la ieșire din Egipt de către autoritățile vamale.

 

Ce alte restricții există? În Egipt este interzisă folosirea dronelor.

Cum funcționează internetul? Majoritatea hotelurilor din Egipt oferă internet wireless, dar de obicei în lobby sau zonele comune ale resortului. Pentru a avea acces tot timpul la internet vă recomandăm achiziționarea unei cartele SIM egiptene. Aceasta poate fi cumpărată fie din aeroport, fie din oraș și achiziția se face pe baza pașaportului. Tarifele diferă în funcție de pachetul de date ales, iar companiile de telefonie care le oferă sunt: Orange, Vodafone, WE și Etisalat.

Care sunt zilele libere în Egipt? La fel ca în majoritatea țărilor arabe, weekendul este format din zilele de vineri și sâmbătă. Asta înseamnă că atracțiile turistice sunt mult mai aglomerate în aceste zile decât restul săptămânii. Sărbătorile legale sunt următoarele: 7 ianuarie (Crăciunul Coptic); 11 februarie (Eid El Adha); 25 aprilie (Ziua Eliberării Sinaiului); 28 aprilie (Sham El Nessim); 1 mai (Ziua Internaţională a Muncii); în aprilie – mai Paştele Coptic concomitent cu Paştele ortodox; aprilie sau mai – Naşterea Profetului; 18 iunie (Evacuation Day); 23 iulie (Ziua Naţională a Egiptului); 6 octombrie (Ziua Armatei); 24 octombrie (Ziua Eliberării Suezului); 23 decembrie (Ziua Victoriei).

Ce precauții ar trebui luate din punct de vedere medical? În primul rând nu trebuie să plecați în călătorie fără a încheia o asigurare medicală care să vă acopere pentru perioada sejurului. Apoi trebuie să luați în considerare faptul că apa potabilă în Egipt are un gust groaznic și foarte mult clor și este posibil ca din cauza acesteia să aveți probleme gastrice, astfel vă recomandăm să utilizați chiar și pentru spălarea dinților apă îmbuteliată la care veți avea acces facil. De asemenea, pentru a evita astfel de probleme este recomandat să evitați consumul fructelor necurățate (se recomandă consumul lor doar daca le mai spalați încă o data cu apă îmbuteliată) și a cărnii gătite parțial. Nu recomand să cumpărați mâncare de pe stradă. Daca întâmpinați probleme stomacale acestea se tratează cu medicamentul local Antinal, ceai de mentă și hidratare intesă. De asemenea, se poate să vă confruntați cu arsuri solare sau deshidratare, așa că nu uitați acasă cremele de protecție solară și nu uitați să vă hidratați corespunzător.

 

Ce fus orar este în Egipt? GMT + 2.

Ce valuta se utilizează în Egipt? Lira egipteană, atenție: nu poate fi importată sau exportată. O lira egipteană este formată din 100 piaștri (pt.). Există monede pentru 25 piaștri,50 piasteri și o liră egipteană. Este posibil să găsiți 25 și 50 bancnote de piastră. Sunt rare, dar există. Există bancnote pentru 1, 5, 10, 20, 50, 100 & 200 lire egiptene (LE). Schimbul de bani în Egipt, este ușor și se poate face la aeroport, ATM, bănci, cele mai mari hoteluri și birouri de schimb valutar. Majoritatea bancomatelor au o opțiune de schimb. În momentul în care scriu acest articol  1 dolar = 15.7 lire egiptene, 1 euro = 18.5 lire egiptene.

Ce este ”baksheesh”? Este un cuvânt pe care îl veți auzi destul de des și înseamnă același lucru ca în limba română 😊 Recomand să oferiți bacșiș cameristului, ospătarului, etc.. În mod normal se oferă cam 1- 2 USD/ zi. Recomand să oferiți bacșis în lire egiptene sau dolari. Daca oferiți euro, mai ales în monede îi veți pune în dificultate deoarece egiptenii nu au acces la schimbul valutar si ATM-urile nu acceptă monede.

Cum ar trebui să ne îmbrăcăm în Egipt? Trebuie să ne amintim că Egipt-ul este o țară arabă, astfel prin definiție mai conservatoare și pentru a le respecta cultura și obiceiurile locale este de dorit ca în afara resorturilor să ne îmbrăcăm modest și conform regulilor locale. De ce este de dorit asta? Pentru că astfel evităm atenția nedorită și crearea unei impresii greșite, aratăm respect egiptenilor și suntem mai bine primiți în comunitatea locală. Care este ”dress code-ul” agreat în Egipt? Pentru femei: umerii și genunchii ar trebui acoperiți, este util să aveți la îndemână o eșarfă dacă vizitați o moschee. Pentru bărbați: nu se accepta maieuri pe stradă, iar pentru seară și vizite sau evenimente nu se acceptă pantaloni scurți.  Dacă optați pentru excursii în Egipt nu uitați să împachetați haine comode, din materiale ușoare din fibre naturale, cu mâneci lungi. Nu uitați nici pălăriile și ochelarii de soare. De asemenea, nu se recomandă sandelele sau șlapii în astfel de excursii, Asigurați-vă că împachetați încălțăminte comodă.

 

Este negocierea o regulă în Egipt? Categoric DA! Ca regulă generală negociați la o treime din prețul prezentat și achitați maxim jumatate din tariful initial solicitat.

Pentru a vă ușura comunicarea cu expansivii și curioșii egipteni vă prezint niște cuvinte uzuale care cu siguranță vă vor ajuta:

Bună ziua:  salam / marhaban / ahlan

Mulțumesc: shukran

Te rog: pentru femei- min fadlak , pentru bărbați- min fadlik

Cu plăcere: Afwan

Da: aywa

Nu:

Cât costă?: bi-kam da?

Îmi doresc: pentru femei- Enna iza, pentru bărbați- Enna ayez

Nu înțeleg: ana mish fahe

În cazul meu, Egiptul este mereu o variantă de concediu pe care o iau în calcul. Dacă alegeți si voi varianta asta vă recomand să nu ratați niște excursii care vă vor purta înapoi în timp și veți descoperi farmecul și grandoarea Egiptului.

Valea Regilor este așezată pe malul vestic al orașului Luxor sau vechea Theba. Aici se află 62 de morminte găsite, cel cu numărul 62 fiind al lui Tothankhamon, descoperit de Howard Carter în anul 1922. În acest loc au fost îngropați faronii celui de-al treilea regat, “Cel nou, theban”, loc în care sperau să-și poată întâlnii zeii vieții de apoi.

Luxor este unul dintre cele mai mari oraşe din sudul ţării, cu aproximativ 150.000 de locuitori, cu cele mai interesante descoperiri arheologice din perioada Egiptului antic. Unul dintre punctele cele mai frecventate de turiști este templul din Luxor, “Orașul celor 1000 de porți”, templul construit aproape în totalitate de către faraonii Amenhotep III și Ramses II, în jurul anilor 1400 BC. A fost construit pentru a celebra venirea “noului an calendaristic” sau sărbătoarea Opet. Cele doua temple, Karnak și Luxor au fost unite între ele de o alee pavată și flancată de statui sub formă de sfincși, ele mai putând fi observate doar în fața  Templului Luxor, celelalte fiind îngropate odată cu ridicarea noului oraș Luxor.

Karnak este numele egiptean modern atribuit complexului de temple, capele, stâlpi, grupuri statuare și alte construcții, situate în zona Thebei, fosta capitală a Egiptului antic. Printre edificiile remarcabile rămase din perioada de glorie a Egiptului se remarcă Templul lui Amon din Karnak, cea mai importantă clădire a complexului monumental și cel mai mare edificiu cu destinație religioasă construit vreodată. Starea excelentă în care acesta s-a păstrat îl transformă într-unul dintre cele mai vizitate obiecte turistice din Egipt. Cea mai frumoasă parte a complexului este Marea Sală Hipostilă, cu douăsprezece coloane de 25 de metri. Se estimeaza faptul că acest complex ar fi fost construit pe o durata de aproximativ 1300 de ani. Karnak-ul a reprezentat unul din cele mai importante locuri ale cultului lui Amun, fiind așezat pe o suprafașță de 1500 x 800 metri. Aici se gasesc, astfel, multe sanctuare, diferiti piloni si coloane, atât în formă de floare de lotus cât și de papirus. Toate acestea au fost dedicate zeilor din Theba, dupa cum a fost denumit orasul construit în jurul acestor temple.

Aswan este cel mai mare oraş din sudul ţării, numit și „poarta Africii“. De atmosfera orașului aparțin și pânzele albe a iahturilor/felucilor, care mijloacele principale de transport între insule, deoarece în Aswan nu există nici un pod. În anul 1960 s-a construit Marele baraj pe Nil, factor important în viața egiptenilor din punct de vedere al producerii energiei electrice și irigației.
Printre atracțiile turistice principale se numără templul din Philae, situat pe una dintre insulele de pe Nil.

Orasul Cairo este capitala Egiptului și în acelasi timp cel mai mare oraș african, ca număr de locuitori. Pe lânga piramidele de la Giza următorul obiectiv turistic ca importanță este faimosul Muzeu de Egiptologie, în muzeu se mai afla peste 120.000 de diferite artefacte. Bazarul Khan-el- Khalili, cel mai mare bazar din Orientul Mijlociu este un alt obiectiv turistic. Orasul medieval, Islamic, este un loc în care imaginea celor mai vechi moschee se imbina perfect cu imaginea vieții de zi cu zi a egiptenilor. Printre moscheele care merită a fi vazute sunt moscheea lui Mohamed Ali, moscheea Ibn Tulun cât și cea mai veche moschee din Africa, moscheea El- Azhar ( 960 A.D.)  Dar pe lânga multitudinea de moschee, aici se află și cartierul coptic, cu biserici datând din secolul IV, cât și faimoasa fortareață a lui Salah- el- Din, denumită, simplu, “ Citadela”.

Și dacă alegeți Egiptul ca destinație viitoare de vacanță vă prezint și câteva din hotelurile mele preferate din Hurghada:

 

Egiptul ne așteaptă cu unele dintre cele mai bune locuri de scufundari din lume, locaţii luxoase, beduini şi localnici prietenoşi… şi nu uitaţi: “în viaţa asta rămânem doar cu ce am visat, cu ce am iubit şi cu cât am călătorit…”