amsterdam-wide

Liniște, toleranță, diversitate, istorie, cultură, romantism, arhitectură ruptă din basme, muzee, canale… Amsterdam!

Amsterdamul este, cel mai cunoscut oraş din nordul Europei. În secolul al XVII-lea Amsterdamul era considerat centrul economic al lumii, iar în prezent oraşul este cunoscut pentru caracterul său tolerant.

Prima atestare documentară a numelui Amsterdam o reprezintă un document emis la 27 octombrie 1275 de contele Floris al V-lea de Olanda și Zeelanda. Data exactă la care Amsterdam a primit drepturile de oraș este incertă, dar cel mai probabil este că episcopul de Utrecht Guy de Avesnes a fost cel care a conferit aceste drepturi în 1306.

Începând cu secolul al XIV-lea, Amsterdam-ul a înflorit, datorită mai ales comerțului pe care îl practica cu orașele din Liga Hanseatică. În 1345 s-a produs un miracol euharistic lângă Kalverstraat, Amsterdam devenind un oraș de pelerinaj până la convertirea populației la protestantism.

Secolul al XVII-lea este considerat Era de aur a Amsterdamului. La începutul secolului Amsterdam devine unul dintre cele mai bogate orașe din lume. Din portul orașului, plecau vase comerciale spre Marea Baltică, America de Nord, Africa, Indonezia sau Brazilia formându-se astfel bazele rețelei mondiale de comerț.

Secolele XVII și XIX au însemnat declinul prosperității. Războaiele cu Anglia și Franța și-au pus amprenta pe economia orașului. În timpul războaielor napoleoniene averea orașului a atins punctul minim, însă, odată cu formarea Regatului Țărilor de Jos în 1815, lucrurile încep ușor să se amelioreze.

Sfârșitul secolului al XIX-lea este denumit A doua eră de aur a orașului Amsterdam. Au fost construite muzee noi, o stație de tren și Concertgebouw-ul, o sală de concerte considerată în primele 3 ale lumii. În această perioadă, revoluția industrială ajunge în Amsterdam. Se construiește Canalul Amsterdam-Rin, pentru a oferi orașului legătură directă cu Râul Rin, și canalul care oferea portului o legătură mai scurtă cu Marea Nordului. Cele două canale au îmbunătățit considerabil comunicațiile orașului cu restul continentului.

Amsterdamul este locul unde arhitectura modernă a dezvoltat organic faţadele clădirilor istorice. În acest oraş, atmosfera mereu umedă şi vecinătatea apei aduc forme variate de reflexii neaşteptate, care pun în valoare realizările arhitecturale. Amsterdamul este un oraş mai discret în culoare, însă bogat în varietatea tonalităţilor rezultate din jocul luminii şi umbrei. Culorile evoluează de la albul pur până la negrul aproape absolut. Deoarece nu este un oraş foarte mare, toate ariile de interes pentru turişti se află la o distanţă acceptabilă. Din aces motiv, Amsterdamul este atât de popular printre iubitorii de arhitectură.

amsterdam 4

Amsterdamul este orașul cu cea mai mare densitate de muzee din lume ca și Muzeul Van Gogh, Casa Anne Frank, Hermitage Amsterdam, Rijksmuseum care adapostește celebra pictură Rondul de noapte a lui Rembrand.

Un turist în Amsterdam nu poate rata:

  • Palatul Regal este situat în piața Dam în centrul Amsterdamului. A fost inițial construit pentru a servi drept clădire a primăriei și pentru magistrații din Amsterdam. În secolul al XVII-lea era cea mai mare clădire din Europa. Palatul Regal din piața Dam este unul din cele trei palate pe care statul Olandez le-a pus la dispoziția Reginei printr-o hotărâre a parlamentului. Palatul este folosit în special pentru evenimente oficiale, vizite la cel mai înalt nivel, recepții speciale și recepția prilejuită de Anul Nou. în fiecare an aici sunt prezentate diferite premii și distincții oferite de Regină.

Royal Palace at the dam square in Amsterdam

  • Piata Dam este cea mai celebră piață din întreaga Olandă și un obiectiv turistic important în Amsterdam. Satul de pescari ce ulterior s-a transformat în Amsterdam a luat ființă în jurul anului 1270 chiar în locul în care există Piața Dam astăzi. În locul în care există această piață, locuitorii acestui sat pescăresc au construit un baraj (în olandeză “dam”), pentru a bloca cursul râului Amstel. Piața Dam a devenit mai apoi locul în care se reunea întreaga comunitate pentru ceremonii și cele mai importante evenimente ale urbei. În Evul Mediu, piața Dam avea ieșire la mare și de aici navele plecau în Marea Nordului. Astazi, piata nu mai este ieșirea din oraș ci a devenit un fel de centru al Amsterdamului. Monumentul National din piata Dam, este dedicat libertății și constă dintr-un obelisc impozant de culoare albă decorat cu figuri alegorice. Acest monument a fost înălțat în 1956 în amintirea eroilor olandezi morți în cel de-al Doilea Război Mondial. Monumentul adaposteste 12 urne; fiecare dintre acestea conține o mână de țărână din cele 11 regiuni ale Olandei și una din Indonesia, fostă colonie olandeză.

dam square

  • Cartierul Roșu este un obiectiv turistic major al Amsterdamului. Este cunoscut și sub numele de „Walletjes”. Este format dintr-o rețea de alei pe care se află un număr foarte mare de camăruțe închiriate în special de femei care își oferă serviciile lor speciale din spatele unui geam sau a unei uși de sticla; aceste camere sunt decorate în general cu lumini roșii. Întreaga zonă are un aer predominant de divertisment pentru adulți. Cartierul Roșu a ajuns să fie unul dintre simbolurile Amsterdamului. Daca vizitați Amsterdamul, atunci trebuie să poposiți și în Cartierul Roșu fie și numai pentru a arunca o privire.

red_light_district_adam

  • Muzeul Van Gogh. O vizită la muzeul Van Gogh este o experiență unică în cadrul unei vacante la Amsterdam. Muzeul contine cea mai mare colecție de tablouri ale lui Van Gogh din întreaga lume. Exponatele oferă posibilitatea vizitatorilor de a observa îndeaproape evoluția artistului sau de a compara tablourile acestuia cu ale altor artiști ai secolului al XIX-lea.

van gogh

  • Muzeul National Olandez sau Rijksmuseum Amsterdam deține o mare colecție de picturi datând din perioada de aur olandeză. Printre cei mai proeminenți artiști se numară Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer și Frans Hals and Jan Steen

rijksmuseum

  • Parcul Vondel este cel mai mare parc din Amsterdam și unul dintre cele mai cunoscute parcuri din Olanda; un obiectiv turistic care nu poate fi ratat în vacanța la Amsterdam. Parcul Vondel este vizitat anual de peste 10 milioane de oameni. Este situat în apropierea Rijksmuseum si Muzeului Van Gogh. Istoria parcului începe în 1864 când un grup de locuitori ai Amsterdamului au format un comitet pentru fondarea unui parc public. Au strâns bani pentru a cumpara opt hectare de pamânt și un arhitect a fost angajat pentru a proiecta parcul în stil englezesc. S-au folosit foarte multe cărări, iazuri și podulețe pentru a crea iluzia unei zone din mijlocul naturii. Parcul a fost deschis publicului în anul 1865 ca un parc de călărie numit Parcul Nieuwe. Numele de Vondel a fost adoptat în anul 1867 când o statuie a poetului olandez Joost van den Vondel a fost amplasată în parc. .

vondel

  • Morile de vant din Amsterdam– puteți găsi trei exemple de mori de vânt din secolul al XVII-lea pe De 1200 Roe, Haarlemmerweg 465 si De 1100 Roe. Molen van Sloten din Sloten este singura moară deschisă în totalitate publicului.

mori de vant

  • Piața de flori, Singura piata plutitoare de flori din lume, Bloemenmarkt, datează din 1862, fiind situată pe canalul Singel. Unicitatea pietei sta in faptul ca toate standurile sunt amplasate pe barje plutitoare iar intreaga activitate de vanzare se desfasoara aici de secole inca de la inceputurile formarii Amsterdamului ca piata de flori si furnizor de seminte si bulbi.

flower-market

  • Teatrul Tuschinski din Amsterdam este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase cinematografe din lume. Clădirea impresionează prin mii de neoane, mozaic, vitralii și obiecte de arta exotice. Teatrul s-a deschis în 1921, iar clădirea are un stil amestecat de Art Deco și Școală Amsterdam.

tuschinski

  • Podul Magere Brug este unul dintre cele mai fotografiate poduri din Amsterdam. Acesta unește malurile rțului Amstel pe strada Kerkstraat, între Keizersgracht  – Canalul împăratului și Prinsengracht – Canalul prințesei. Podul din prezent a fost construit în 1934, însa podul originar a fost construit în 1691, se numea Kerkstraatbrug și avea 13 arcade.

magere-brug

Amsterdam-ul este cu siguranță atât o destinație de weekend cât și o suprinzatoare destinație de concediu. Vă invit să-l vizitați și să rămâneți cu amintiri placute dintr-un oraș cosmopolit și tolerant în care fiecare ne regăsim o părticică din suflet…

amsterdam 2

amsterdam 3

amsterdam 6

amsterdam 7

amsterdam 9

amsterdam 10

amsterdam

Amsterdam_canal

amsterdam 5

amsterdam 11