E momentul să uitați toate ideile preconcepute și miturile pe care le știți despre croaziere! Împreună aflăm astăzi ce înseamnă cu adevărat o croazieră! O croazieră este în primul rând un mod de explorare care face o perfectă legătură între mare și pământ. În zilele noastre, un vas de croazieră este o adevărată „stațiune” plutitoare. Un resort de lux care te plimbă dintr-o destinație în alta, în timp ce tu confortabil savurezi feluri de mâncare gătite de bucătari celebri sau cocktailuri delicioase.

Față de oricare altă variantă de a călători, o croazieră, îți oferă multe avantaje: indiferent ce îți dorești de la concediu (relaxare, incursiune culturală sau o experiență exotică) vasul te plimbă prin destinațiile alese fără a te preocupa de transport, mese, cazare și chiar activități sau excursii opționale. Într-o singură săptămână de croazieră poți vizita până la 6 locații diferite! De obicei vasele navighează noaptea dintr-un port spre altul, iar ziua staționează într-un oraș port. În tot acest timp, vasul de croazieră cu toate facilitățile lui ( restaurante, baruri, piscine, etc) vă stă la dispoziție.

Cazarea la bordul vaselor de croazieră se face la fel ca la un hotel de pe uscat, doar că diferă tipurile camerelor oferite. La bordul vaselor de croazieră întâlnim 3 feluri principale de camere denumite cabine. Cabine interioare, acest tip de cabine sunt orientate spre interiorul vasului și nu au hublou sau balcon, cabine exterioare care au hublou (geam), dar care nu se poate deschide, cabine cu balcon care oferă posibilitatea turiștilor de a savura de pe balcon imaginea valurilor sau suite, apartamente mai mari. Toate tipurile de cabine oferă băi private, seif, telefon, uscător de păr, minibar.

La bordul vasului vei găsi mai multe tipuri de restaurante:

  • Restaurant de tip bufet suedez – inclus în tariful croazierei
  • Restaurant a la carte– inclus în tariful croazierei. În fiecare seară aveți alocat un număr de masă într-unul din restaurantele a la carte unde veți avea pe tot parcursul croazierei chelnerul Dvs. dedicat. De asemenea, una din seri va fi seara de gală în care sunteți invitați să aveți o ținută elegantă pentru a savura meniu special pregătit cu această ocazie și spectacolele dedicate, tot acum e momentul în care îl puteți cunoaște pe căpitanul vasului. Chiar daca restaurantele sunt destul de încăpătoare serviciul de cină se oferă în două serii: o serie de la ora 19.00 și una de la ora 21.00, puteți alege care variantă vi se potrivește mai bine.
  • Resturante de specialitate (japonez, etc) – cu extra charge (plata).

Trebuie să știți că la bordul navelor băuturile sunt incluse în preț la micul dejun (apa, suc, cafea, ceai, etc și mai există dozatoare de apă la discreția turiștilor în anumite puncte de pe vas, dar in rest băuturile sunt contra cost. Varianta cea mai bună pentru care puteți opta este achiziționarea unui pachet de băuturi. Aceste pachete pot fi all inclusive, sau dedicate: pachet de apa, pachet de bere, pachet de băuturi non alcoolice, etc. Toate băuturile ce le achiziționați pe vas vor fi supuse unui service charge de 12% ( in plus fața de prețul afișat se încasează 12%  bacșis), pachete de băuturi nu sunt supuse acestui service charge.

Pe orice navă de croazieră există zona de piscine, jacuzzi, zona de sport și zona de spa, accesul la piscine, jacuzzi, sala de sport, șezlonguri este inclus în tariful croazierei. De asemenea, pe vas avem zona de baruri, teatru si casino pentru divertisment. În fiecare zi în programul zilei pe care îl primiți în cabina în fiecare seară găsiți informații despre orele de funcționare a acestora și programul artistic desfășurat în fiecare.

Pentru copii există zone special dedicate, atât de joacă cât și servicii de mini club sau baby sitting (contra cost).

Nu trebuie să vă faceți probleme referitoare la divertismentul pe vas! Zilnic pe parcursul zilei se organizează jocuri sportive, lecții de dans, lecții de gătit, quiz-uri, etc., iar seara pe lângă reprezentațiile de muzică live aveți ocazia de a vedea un spectacol diferit în fiecare seara: spectacole de tip Broadway susținute de soliști, acrobați, circari sau contorsioniști.

Legat de excursiile opționale în porturi puteți alege din variantele propuse de compania de croazieră sau puteți debarca pe cont propriu și să vizitați ce vă doriți.

Să nu uităm de partea de shopping, magazinele de pe vas sunt deschise atunci când vasul navigheaza și cel mai important detaliu este că tarifele sunt fără taxe.

La îmbarcarea pe vasul de croazieră veți primi un card care are multiple roluri: act de identitate pe vas, oferă accesul pe vas și în cabină (este cheia cabinei) și se folosește pentru plata tuturor serviciilor achiziționate pe vas.  Cardul de croazieră se poate ”încărca” cu bani fie la aparatele prezente pe punțile vasului cu  sume cash sau  se poate garanta cu un card emis de o bancă.

Înainte să plecați într-o croazieră sunt câteva lucruri la care trebuie să vă gândiți:

  • Ce destinații doriți să vizitați,
  • Ce perioadă alocați sejurului,
  • La ce buget v-ați gândit,
  • Din ce port ați dori să vă îmbarcați,
  • Care este durata croazierei pe care o doriți.

Fiecare companie de croazieră oferă o gamă largă de destinații și itinerarii și astfel poți vizita întreaga lume cu ajutorul vaselor de croazieră, trebuie doar să urmărești care este perioada potrivită pentru fiecare.

*se poate ca vremea sa fie mai capricioasă

Pe nava de croazieră nivelul de siguranță al pasagerilor este maxim, există reguli care reglementează toate activitățile de la bord, pasagerii participă în ziua îmbarcării la un exercițiu de siguranță,  În fiecare moment sistemele de localizare și comunicație prin satelit monitorizeaza poziția și starea tehnică a fiecarui vas. Toate vasele au în dotare și facilități medicale (cabinet, farmacie etc.)

În concluzie vă pot spune că acest tip de călătorii sunt cele care conform Organizației Mondiale a Turismului oferă un nivel de satisfacție de peste 85%, sunt o experiență unică de călătorie cu efort minim din partea turiștilor, oferă șansa de a vedea locuri mai greu accesibile sau îndepărtate îmbinată cu relaxare, odihnă și distracție.

O croazieră oferă un excelent raport calitate-preț, varietate, o șansă de a descoperi locuri noi, de a întâlni oameni diferiți, de a lega noi prietenii, și pe lânga toate acestea oferă ingredientele unei excursii de neuitat.

Planificat din timp, prețul unui sejur de o saptămâna pe un vas de croazieră este identic cu prețul din marile resorturi hoteliere, de pe litoralul străin.

 O croazieră este suma unor momente de neuitat: mare cât vezi cu ochii, soare, cer senin, distracție, noi prieteni. Nu îți dorești și tu ca azi să fii în Istanbul, mâine în Mykonos și poimâine în Atena, de exemplu?